Slavní herci, kteří nakonec ve filmu nehráli, a přesto za něj dostali zaplaceno

Slavní herci, kteří nakonec ve filmu nehráli, a přesto za něj dostali zaplaceno
Johnny Depp ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) | Vertical Entertainment
Poznámka na úvod: Pokud neuvádíme konkrétní částku, je to proto, že nebyla zveřejněna.

Johnny Depp, Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)

Třetí díl Fantastických zvířat vtrhl na plátna kin v roce 2022, kouzlo série už ale takzvaně pominulo. Scénář působil šitý horkou jehlou a z filmu vypadlo hned několik klíčových tváří. Postava Tiny (Katherine Waterston) byla nepochopitelně zredukována na minimum a Johnnyho Deppa, který čelil obvinění z domácího násilí, nahradil v roli Gellerta Grindelwalda Mads Mikkelsen. Jakkoli nešlo o nejhorší střídání, přeci jen to byl významný zásah. Samotného Deppa ztráta role možná mrzela, minimálně finančně si však nepohoršil. I když byl vyhozen, stále měl nárok na plný plat. A ten byl 16 milionů dolarů. Ironií je, že jeho nástupce si za roli Grindelwalda odnesl pouhých 500 tisíc dolarů.

Bob Hoskins, Neúplatní (1987)

Neúplatní Briana De Palmy patří mezi největší klasiky žánru a bezpochyby tomu pomohlo fantastické obsazení, jemuž dominovali Sean Connery, Kevin Costner, Robert De Niro a Andy Garcia. De Palma si od začátku myslel na De Nira pro roli Al Caponeho, chtěl mít nicméně zálohu, kdyby herec odmítl. Kontaktoval proto Boba Hoskinse, který souhlasil, že roli vezme, pokud by ji De Niro z nějakého důvodu nemohl hrát. Když De Niro přijal, Hoskins s tím neměl problém. Od začátku šlo o jasně danou situaci. Velmi ho proto překvapilo, když mu později přišel šek na 200 000 dolarů se vzkazem: „Díky za váš čas. S láskou, Brian.“
Bob Hoskins
Bob Hoskins | MGM

Shailene Woodley, Amazing Spider-Man 2 (2014)

Amazing Spider-Man 2 s Andrew Garfieldem nedopadl úplně podle představ a vedl k restartu série. Je otázkou, jestli by na něj došlo, kdyby nebyly vystřiženy některé zásadní scény. V jedné například došlo na odhalení, že otec Petera Parkera je stále naživu. Tento moment jsme mohli vidět alespoň na DVD a blu-ray ve vystřižených scénách. I v nich však překvapivě absentuje Shailene Woodley jako Mary Jane. Ta měla zamíchat kartami ve vztahu Petera Parkera a Gwen Stacy, jejich romanci ale tvůrci nakonec vnímali natolik klíčovou pro druhý díl, že se rozhodli všechny scény s Mary Jane z hotového filmu vyřadit. Woodley mělo být náhradou, vyjma vyplaceného šeku, i to, že její postava sehraje výraznější roli v Amazing Spider-Man 3. Na pokračování už ale bohužel nikdy nedošlo.

Kevin Spacey, Všechny prachy světa (2017)

Fantastická zvířata nebyla první film, který se zbavil hvězdného herce kvůli jeho kontroverzím mimo natáčení. Málokterý však zašel tak daleko jako Všechny prachy světa. Ridley Scott v případě dramatu Všechny prachy světa seděl již dávno ve střižně, když vyplula na povrch aféra okolo Kevina Spaceyho, jehož řada lidí obvinila ze sexuálního obtěžování. Scott vycítil, že by to filmu uškodilo, využil svého vlivu, získal pro projekt dalších deset milionů dolarů a najal Christophera Plummera, aby s ním všechny Spaceyho scény přetočil. Poté během devíti dnů natočili ve dvou zemích dalších 400 záběrů a Scott hojně využil digitální a praktické efekty, aby přirozeně začlenil nového herce do již hotového snímku. Protože ale Spacey svou práci dokončil a splnil smluvní podmínky, oba herci nakonec dostali zaplaceno, přestože se ve výsledném filmu objevil jen jeden z nich.
Kevin Spacey ve filmu Všechny prachy světa
Kevin Spacey ve filmu Všechny prachy světa | TriStar Pictures

Tobey Maguire, Pí a jeho život (2012)

Je velmi neobvyklé, aby herce vyhodili z filmu jen proto, že je příliš slavný. Přesně to se ale stalo Tobeymu Maguireovi ve filmu Pí a jeho život. V adaptaci románu Yanna Martela, který získal Bookerovu cenu, se mladý indický chlapec Pí (Suraj Sharma) ocitne uprostřed Tichého oceánu na palubě záchranného člunu, kde mu dělá společnost pouze tygr. Maguire původně hrál ve filmu fiktivního Martela, ale po odstartování natáčení režisér Ang Lee usoudil, že se Maguire na roli nehodí, protože je příliš známý. Nahradil ho tak Rafem Spallem. Navzdory tomuto střídání dostal Maguire za svou ne/účast zaplaceno.

Michael Biehn, Vetřelec 3 (1992)

Třetí Vetřelec režiséra Davida Finchera to po svém uvedení do kin schytal ze všech stran. Jedna věc je, že byl výsledný sestřih významně ovlivněný necitlivými zásahy studia. Současně však fanoušci a fanynky série měli problém s tím, jak suše se trojka vypořádala s přeživšími z Vetřelců Newt (Carrie Henn) a Hicksem (Michael Biehn), kteří zemřeli před začátkem třetího dílu. Samotné herce tak k natáčení nikdo ani nepřizval, v jedné ze scén se ale měl vetřelec prokousat z figuríny ve tvaru Hickse. Biehn nedal filmařům povolení použít jeho vzhled, a když to zjistil, přirozeně začal hrozit soudem. Producenti nechtěli již tak problematickou produkci více zatěžovat a dohodli se s ním na vyplacení honoráře. Přesná částka se neví, ironií osudu ale měla být větší, než jakou obdržel za druhé Vetřelce.
Nicolas Cage jako Superman
Nicolas Cage jako Superman | Warner Bros.

Nicolas Cage, Superman Lives

Náš malý speciál zakončíme filmem, který nikdy nevznikl. Psala se polovina devadesátých let a Tim Burton právě začal pracovat na projektu s názvem Superman Lives. A nešlo o žádné „chvíli se o tom mluvilo“, ale o opravdové přípravy, kdy vzniklo několik verzí scénáře (své prsty měl v projektu i Kevin Smith), zkoušely se kostýmy a… No zkrátka se dělo všechno to, co běžně natáčení předchází. Z filmu nakonec sešlo a jedním z možných důvodů je katastrofální přijetí snímku Batman a Robin (1997) Joela Schumachera. Cage byl do role zapálený, takže ho zrušení projektu mrzelo. Mohl se nicméně utěšovat penězi, protože i přesto za roli Kal-Ela inkasoval 20 milionů dolarů.

Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti
Ostatní9. 4. 2023
Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti