Špionážní seriál Spojka s Evou Green a Vincentem Casselem čeří historickou rivalitu mezi Británií a Francií

Špionážní seriál Spojka s Evou Green a Vincentem Casselem čeří historickou rivalitu mezi Británií a Francií
Spojka | Apple TV+
Úvodních 106 minut Spojky kombinuje bourneovský špionážní odkaz s řadou současných ožehavých témat kolem nadnárodní bezpečnosti a postbrexitové Británie. Děj začíná u dvojice hackerů v Sýrii, která neúmyslně rozkryje fatální teroristické plány ohrožující bezpečí Velké Británie. Jako první jim nabídnou pomoc Francouzi, kteří spadají pod kybernetickou ochranu Evropské unie a chtějí využít výhodnějšího postavení proti odtrženým Britům.

Trailer: Spojka (Liaison)

Spojka
Režisér Stephen Hopkins (Predátor 2, Lovci lvů) a scenáristka Virginie Brac (Smrtící střední, Cannabis) zatím servírují špionážní thriller, v němž žoldák Gabriel (Vincent Cassel) operuje na území cizích států a snaží se dopadnout syrské hackery. Jenže mezi vrchními činiteli národních bezpečnostních organizací jsou bezpáteřní padouši. Tajemství obklopují také zaměstnankyni britské vlády Alison (Eva Green), kterou s Gabrielem pojí intimní společná minulost. Rozvíjí se zamotaná kauza plná politických intrik, komplikovaná různými vztahy, která přítomnost žánrových klišé vyvažuje inteligentním zpracováním a aktuálností.
Mezinárodní výprava zatím zvládá vyvolat tísnivé pocity kybernetické moci a s ní spojených neúprosných hrozeb. Srážka vlaků z druhé epizody nepříjemně připomíná nedávnou železniční nehodu v Řecku a seriál vyjevuje nebezpečí a konspirace související s činností hackerů-teroristů. Do toho buduje tradiční romantickou zápletku a dává prostor všem skvělým hercům a herečkám.
spionazni-serial-spojka-s-evou-green-a-vincentem-casselem-ceri-historickou-rivalitu-mezi-britanii-a-francii
Spojka | Apple TV+
V úvodu první epizody zaujme i sofistikovaná práce s kamerou, která v dlouhém záběru přelétá syrský Damašek a zdůrazňuje propojení softwary řízeného světa. To se posléze opakuje v několika záběrech ze špionážních dronů. Jinak se dočkáme standardního zpracování stříhajícího mezi více skupinkami postav.
Green i Cassel do svých rolí snadno zapadnou a bezesporu unesou tíhu tajuplné romance, o níž zatím moc nevíme a která ve zbylých epizodách evidentně sehraje klíčovou úlohu. Motivy týkající se postupně vyjevované minulosti špiónů nejsou příliš originální, ale Spojka zatím díky dravému tempu udržuje pozornost a čeří zvědavost, kam až hackerské útoky zajdou.
Na opulentní akční scény rozpočet nestačí a při vlakové tragédii či zaplavení Londýna si Hopkins vypomáhá rychlým střihem. Zajímavější je spíš znázorňování historické rivality mezi Británií a Francií, která po brexitu vyplouvá na povrch. Jde možná o první mainstreamový pořad, jenž neváhá zmiňovat a tematizovat napjaté vztahy mezi Británií a Evropou. A to jak na úrovni špionážního příběhu, tak i vztahů mezi aktéry různých národností. Spojka se zatím jeví jako vyspělé špionážní drama s dosud opomíjeným přesahem, které rozhodně zatraktivňuje nabídku Apple TV.
hodnocení prvních dvou epizod: 80 %

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.