Natáčení, během nějž Alec Baldwin zastřelil kameramanku, se opět rozbíhá. Poučí se Hollywood?

Natáčení, během nějž Alec Baldwin zastřelil kameramanku, se opět rozbíhá. Poučí se Hollywood?
Rust | El Dorado Pictures
Díky westernu Rust měla Halyna Hutchins prorazit v Hollywoodu. Strašlivá nehoda z října roku 2021 ale způsobila její smrt. Hlavní star projektu Alec Baldwin vystřelil ze zbraně, o níž si myslel, že je nabitá slepými náboji. Stěží pochopitelnou souhrou okolností se do ní však dostala skutečná munice. Režisér a scenárista Joel Souza skončil v nemocnici a Hutchins zraněním podlehla.
Rozjelo se důsledné vyšetřování ze strany veřejných orgánů i médií, jistě se jedná o jednu z největších kauz filmového průmyslu za poslední roky. Osud filmu byl dlouho nejasný, skoro se považovalo za samozřejmé, že western plný střelby a zabíjení, během jehož produkce byl skutečně někdo zastřelen, by neměl spatřit světlo světa. The Guardian ale informuje o tom, že rok a půl po incidentu by se měly kamery opět rozjet, stále s Baldwinem v čele.
Halyna Hutchins
Halyna Hutchins | Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency via Getty Images
Roli kameramanky převezme Bianca Cline, jež minulý rok slavila úspěch se stop motion animákem Marcel the Shell With Shoes On nominovaným na Oscara. „Přestože jde o hořkosladký návrat, jsem vděčný, že se nový úžasný a oddaný tým dává dohromady s tím starým a že společně dokončíme, co jsem s Halynou započal. Veškerá moje snaha je nyní soustředěna na uctění památky jejího odkazu. Chci věřit, že by byla na výsledek hrdá,“ řekl režisér Souza pro The Hollywood Reporter. Slíbil také, že na natáčení nebudou skutečné zbraně.
Manžel zesnulé Matthew Hutchins zvažoval nejprve soukromou žalobu na produkci, nakonec přijal mimosoudní vyrovnání, jehož součástí je pozice výkonného producenta. Podle svých slov proto, aby zajistil, že práce jeho ženy bude dovedená do konce a bude ji moct zhlédnout publikum.
nataceni-behem-nejz-alec-baldwin-zastrelil-kameramanku-se-opet-rozbiha-pouci-se-hollywood-3
Halyna Hutchins | Fred Hayes / Getty Images for SAGindie
Nehoda na place Rust ale není jen hloupou náhodou. Jak informoval například server USA Today, produkce byla provázená problémy a nespokojeností štábu, jehož část se dokonce uchýlila ke stávce. Špatné zacházení s rekvizitami včetně zbraní bylo tématem, které filmaře znepokojovalo ještě předtím, než došlo k fatální nehodě. Nešlo ani o jediný incident na place, dva měsíce po střelbě jiného člena štábu kousl jedovatý pavouk, takže s velmi vážnými následky skončil v nemocnici.
Jaké legální následky slavný herec ponese, se ještě dozvíme. Stát Nové Mexiko obvinil 31. ledna tohoto roku Baldwina spolu s odpovědnou produkční zbrojařkou Hannah Gutierrez-Reed z nezáměrného zabití. Morální odpovědnost ale sahá dál. Rust je Baldwinovým osobním projektem, je spoluproducentem filmu a přišel i s jeho námětem.
nataceni-behem-nejz-alec-baldwin-zastrelil-kameramanku-se-opet-rozbiha-pouci-se-hollywood-2
protestní akce v Novém Mexiku | Sam Wasson / Getty Images
Jako velká hvězda, jedna z největších Hollywoodu, má obrovský vliv na podobu filmového průmyslu. Zacházení s anonymními masami pracovníků je bohužel až příliš často zaštítěné libovůlí hvězd. V produkci by mohl být nahrazen kdokoli krom Aleca Baldwina, pokud se tedy nezajímá o slušné a bezpečné pracovní podmínky, jsou pro zbytek štábu nedosažitelné. Leží na něm tedy velký kus zodpovědnosti.
Je cosi krutě poetického na tom, že má nyní na rukou krev. Po události se mnoho filmových fanoušků a fanynek staralo víc než o cokoli jiného o to, jaké trauma musí zažívat on sám. I bez zlehčování Baldwinovy osobní psychické bolesti by se ale pozornost měla stáčet k obětem a k systému, který si o podobné nehody koleduje. Jistě by mělo jít o poučení pro celý Hollywood. Regulace pro zacházení se zbraněmi by měla být jen prvním z opatření a změn.

Kinolog: Film, který zabil kariéru Brada Pitta. Dekadentní Babylon je pro otrlé znalce

Retro velkofilm Babylon odehrávající se ve 20. letech minulého století stál asi 80 milionů dolarů a je to jeden z největších komerčních propadáků roku. Jenomže má i nominace na Oscary a část recenzentské obce ho považuje za jeden z nejlepších „filmů o filmu“, jaké kdy vznikly.