Nový Peter Pan mění historii. V milionové disneyovce má poprvé větší roli herec s Downovým syndromem

Nový Peter Pan mění historii. V milionové disneyovce má poprvé větší roli herec s Downovým syndromem
Noah Matthews Matofsky | Disney
Matofsky navazuje na sedmatřicetiletého Zacka Gottsagena, jenž si roku 2019 zahrál se Shiou LaBeoufem v dramatu Burákový sokol. Roli dostal náhodou, režiséři filmu jej potkali na táboře pro hendikepované a scénář o chlapci, jenž se touží stát profesionálním zápasníkem, mu ušili na míru. Stal se prvním hercem s Downovým syndromem, jenž ztvárnil takto výraznou úlohu v komerční produkci. S LaBeoufem rovněž vystoupal na oscarové pódium a předával zlatou sošku za nejlepší krátký hraný film. 
Zack Gottsagen, Dakota Johnson, Bruce Dern
Zack Gottsagen – Burákový sokol | Batrax Entertainment
Také Matofsky neměl žádné herecké zkušenosti, když se dozvěděl o castingu na chystaný velkofilm Peter Pan a Wendy. Novou adaptaci dětské knihy J. M. Barrieho režíroval David Lowery (Zelený rytíř), jemuž Matofsky zaslal video přes agenturu Zebedee. Následně se sešli a hercova matka pro Daily Mail prozradila, že rychle našli společnou řeč díky společné zálibě v knize Pán much.
Patnáctiletý Brit získal roli Slightlyho, vůdce ztracených chlapců ze Země Nezemě, jenž si jako jediný vybavuje záblesky z minulého života. Natáčení nákladného filmu po boku hvězd jako Jude Law, jenž ztvárňuje kapitána Hooka, si prý užíval. Pro The Sun nadšeně popisoval, jak slavný herec z Sherlocka Holmese do zákulisí dopravil zmrzlinářské auto a dětem osobně servíroval zmrzlinu. „Byl to skvělý zážitek. Měl jsem vlastní přívěs a získal spoustu přátel. Naučili jsme se bojovat s meči, což mě ohromně bavilo,“ vyprávěl o akčních scénách, jimiž bude snímek překypovat.
Naruby
Naruby | Magnetfilm
Problémy mu nedělalo ani množství textu, které si musel rychle zapamatovat. Herectví chce studovat a být vzorem pro lidi s Downovým syndromem, kteří rovněž sní o filmové či divadelní kariéře. Zdůraznil, že by se nikdy neměli bát snít ve velkém stylu.
Peter Pan a Wendy je další ze série Disneyho hraných remaků. První, animovaná verze vznikla roku 1953. Oblíbenou látku poté zpracoval také Steven Spielberg, v jeho Hookovi z roku 1991 si proradného kapitána zahrál Dustin Hoffman a dospělého Petera Pana Robin Williams. Další hraná předělávka přišla roku 2015, Pan s Hughem Jackmanem a Carou Delevingne však propadl u kritiky i publika. David Lowery umí točit rodinné filmy (Můj kamarád drak) i přemýšlivá artová podobenství (Přízrak), tudíž můžeme dostat neotřelé zpracování. Premiéra na Disney+ nicméně nasvědčuje, že nejde o prioritní Disneyho projekt, tím bude v květnu hraná Malá mořská víla.
Noah Matthews Matofsky otevírá nové příležitosti podobně odlišným umělcům a umělkyním, kteří už ve světě filmu a divadla zanechali svou stopu. Irský herec James Martin například zazářil v televizním filmu BBC Ups and Downs a za svůj výkon obdržel cenu na New York TV Festival. Dvojice Leon Harrop a Sarah Gordy zase vévodila obsazení britské série Ralph and Katie z loňského roku.
Hercům a herečkám s Downovým syndromem se už delší dobu daří na divadelních prknech – hned pět si jich zahrálo v loňské hře Downs With Love, jejíž představení probíhala ve Skotsku. Opera v Sydney pro změnu loni uvedla hru Home and Away, v níž se objevilo sedm lidí s Downem v čele s Julií Hales. Norská opera v Bergenu má nově na programu Dvořákovu Rusalku, kde hraje hned šest herců a hereček s Downovým syndromem. 
Rusalka
Inscenace Rusalky v norské opeře v Bergenu | Getty Images
Konečně, unikátní krátkometrážní belgický snímek Naruby z roku 2016 představuje alternativní společnost, v níž žijí pouze lidé s Downovým syndromem. Dvěma z nich se narodí odlišný potomek bez Downa, který má problémy zapadnout. Nejen tento projekt dokazuje, že tito lidé mohou hrát jako všichni ostatní a stát se významnou součástí kinematografie.

Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství
Ostatní16. 4. 2023
Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství