Černá Kleopatra děsí vědce a právníci podávají žaloby. Známá herečka chce měnit historii

Černá Kleopatra děsí vědce a právníci podávají žaloby. Známá herečka chce měnit historii
Královna Kleopatra | Netflix
A je to tu zase. Před dvěma lety se obrovských odsudků dočkala třídílná minisérie Anne Boleyn kvůli tomu, že titulní historickou postavu hrála herečka tmavé pleti Jodie Turner-Smith. V posledních letech se objevila i řada dalších „kauz“, v nichž části potenciálního publika vadilo ztvárnění tradičně bílých postav černošskými herci a herečkami. Potýkali se s tím tvůrci seriálového Pána prstenů, Bridgertonových či nedávné adaptace Tří mušketýrů. A teď čelí nadávkám i Netflix kvůli plánované sérii o Kleopatře. Černé Kleopatře.
Africké královny: Královna Kleopatra: trailer | Netflix
Druhá řada seriálu Africké královny kombinující dokumentární a dramatické prvky by se měla na platformě objevit 10. května. Hlavní figurou první série byla Nžinga, vládkyně několika království na jihozápadě Afriky v 17. století. Ve druhé řadě se pozornost upne na Kleopatru, kterou si zahrála britská herečka Adele James. Její tmavá pleť je však problémem nejen pro hlasitou menšinu na sociálních sítích, ale i množství egyptských akademiků, kteří upozorňují na nesmyslnost takového tvůrčího rozhodnutí.
Reálná Kleopatra se totiž narodila roku 69 př. n. l. v Alexandrii a patřila do řecko-makedonské dynastie Ptolemaiovců. Především kvůli tomu, že její rodová linie sahá i do Íránu, se během 20. století objevila spousta spekulací ohledně jejího skutečného etnika. V současnosti však panuje poměrně silně jednoznačný názor, že její pleť tmavá rozhodně nebyla. Rovněž významný egyptolog Zahi Hawass se nechal slyšet, že o světlé kůži Kleopatry nemůže být pochyb.
kralovna kleopatra
Africké královny: Královna Kleopatra | Netflix
Jiného názoru je producenta pořadu, známá herečka Jada Pinkett Smith. Podle ní se o Kleopatřině původu dlouhodobě spekuluje a server Variety zveřejnil její prohlášení: „Vyprávění o černých královnách nevidíme ani neslyšíme často, a tak pro mě, pro mou dceru i pro celou komunitu bylo opravdu důležité, abychom se o podobných příbězích něco dozvěděli. Jsou jich totiž tuny!“
Celé dílo Africké královny se řadí k proudu historického revizionismu, nabízejícího nové pohledy na dějinné události. Určitá provokativnost ze strany Pinkett Smith je tedy na místě, v tomto případě se však nejspíš nejedná o šťastné rozhodnutí. Na spadnutí je totiž i žaloba, jež se bude snažit o zákaz uveřejnění pořadu v Egyptě. Podle nejmenovaného právníka se série snaží „vymazat egyptskou identitu“.
Africké královny: Královna Kleopatra
Africké královny: Královna Kleopatra | Netflix
Poté, co se uvažovalo o velkorozpočtovém filmovém příběhu, kde měla Kleopatru ztvárnit izraelská herečka Gal Gadot, se tedy jedná o další mediální přestřelku týkající se etnicky adekvátního zobrazení egyptské královny. Zřejmě nejtrefněji se ke kauze na Twitteru vyjádřila sama Adele James. Napsala: „Pokud se vám obsazení nelíbí, nemusíte se dívat.“ Bude zajímavé sledovat, jak se situace kolem specifického pořadu vyvine a zdali dokonce vznikne nějaký precedens co se podobně revizionistických děl týče.

Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství
Ostatní16. 4. 2023
Kinolog: Nicolas Cage si kvůli filmu vytrhal zuby. Kde leží hranice šílenství