Haley Joel Osment zastínil i Bruce Willise. Dětskou slávu přečkal bez úhony

Haley Joel Osment zastínil i Bruce Willise. Dětskou slávu přečkal bez úhony
Haley Joel Osment ve filmu A.I. Umělá inteligence | Warner Bros.
Narodil se 10. dubna 1988 v Los Angeles. Jeho otec byl filmovým a divadelním hercem a Haley už ve čtyřech letech účinkoval v reklamním spotu Pizza Hut. Všiml si jej Robert Zemeckis a Osment dostal roli v jednom z největších filmů devadesátých let. Forrest Gump získal šest Oscarů a dětskému herci s plachým roztomilým výrazem otevřel dveře do Hollywoodu. Roku 1996 si zahrál vedle Whoopi Goldberg a Gérarda Depardieua v rodinném dramatu Přelud, objevil se také v televizních filmech Na život a na smrt nebo ve Výkupném za rošťáka.

Viděl mrtvé lidi i největší hollywoodské hvězdy

Roku 1999 přišel Šestý smysl, jehož kritický i finanční úspěch nastartoval kariéru filmaře M. Night Shyamalana a posvětil hvězdné renomé Bruce Willise. Ten ztvárnil psychologa, jehož malý pacient v podání Osmenta vidí mrtvé lidi a dokáže s nimi komunikovat. Za již kultovní snímek s nečekaným zvratem obdržel tehdy jedenáctiletý herec svou jedinou oscarovou nominaci. Prohrál však na úkor o pětapadesát let staršího Michaela Cainea, jenž zvítězil za Pravidla moštárny. S ním si o čtyři roky později zahrál v dobrodružném rodinném dramatu Vysloužilí lvi.
Šestý smysl
Šestý smysl | Hollywood Pictures
Z Osmenta se stával představitel hlavních rolí v áčkových projektech. Roku 2000 šlo o drama Pošli to dáls oscarovými Helen Hunt a Kevinem Spaceym, následně zazářil po boku Willema Dafoea ve snímku Moje válka, kde ztvárnil polského židovského chlapce prchajícího před holocaustem. 
Největší výzvu však obdržel od Stevena Spielberga, jenž jej obsadil jako protagonistu sci-fi A.I. Umělá inteligence. Dystopický příběh o robotovi cítícím a projevujícím lásku chystal v 90. letech Stanley Kubrick a po jeho smrti převzal otěže Spielberg, jenž dle vlastního scénáře natáčel zřejmě nejsložitější trikový blockbuster historie. Na výrobě se podíleli špičkoví trikaři jako Stan Winston či Phil Tippett a užívaly se všechny dostupné efekty, které vytvořily strhující futuristickou kulisu. Tíhu epického, a přitom emocionálního vyprávění nesl právě Osment, jenž vystupoval takřka v každé scéně a bravurně vystihl umělou lidskou bytost, v níž pučí hluboké city k adoptivní matce. Kritik Roger Ebert Osmenta ve své recenzi nazval jedním z nejlepších herců současnosti.

Dětské publikum neoslovil 

Roku 2003, když mu bylo patnáct, Osment vystoupil ze světel reflektorů, aby mohl v klidu dostudovat a vést normální život. Rázem se hovořilo o jeho psychických problémech, ale tento negativní bulvární narativ nijak nesouzněl se skutečností. „Lidi prostě automaticky očekávají takovou temnotu,“ nechal se Osment slyšet roku 2019 pro Independent. „Podle mě však vysoce převažují pozitivní příběhy lidí, kteří se proslavili jako děti. A to je také můj případ,“ pokračoval herec, jenž se považuje za šťastného.
Vysloužilí lvi
Vysloužilí lvi | New Line Cinema
Šestý smysl nebo Umělá inteligence představovaly filmy, které jeho vrstevníci ve škole většinou neviděli. Neměl kolem sebe tudíž auru vyčnívajícího či protekčního dítěte, přičemž vše zvládl bez úhony i díky pevnému rodinnému zázemí a bezpečné atmosféře, která při natáčení zmíněných snímků panovala. „O některé děti se rodiče nestarali, popřípadě se ocitli v zákulisí, kde je nikdo nechránil. To jsem ale nezažil,“ potvrdil herec, jenž je také vášnivým hráčem golfu.
Obdivuje prý Zaca Efrona nebo svou mladší sestru Emily, kteří se v mládí stali tvářemi populárních dětských či teenagerských sérií. Efron se proslavil Muzikálem ze střední, jednatřicetiletá Emily hrála ve Spy Kids a v seriálu Hannah Montana. „Když jste součástí show, která se těší popularitě u vašich vrstevníků, je na vás vyvíjený mnohem větší tlak. Oba je obdivuji za to, že si tím dokázali projít,“ řekl Osment, jenž si s Efronem zahrál roku 2019 v životopisném thrilleru Zlo s lidskou tváří.

Uniknout škatulce

Herectvím se opět živí od roku 2011, kdy dokončil studium na New York University Tisch School of Arts, zaměřené na herectví. Vedle seriálů jako Alpha House, Silicon Valley či Kominského metoda vyhledává temnější úlohy, jimiž by se odlišil od obrázku morálně čistého a nevinného chlapce, který si lidi v souvislosti s ním dodnes malují. „Většina herců a hereček vám poví, že jednu z nejzábavnějších věcí pro ně představuje odklánět očekávání publika. Hrát záporáka je občas zajímavější než čistokrevného klaďase. Ale platí to i naopak,“ vysvětluje herec způsob, jímž se vyhýbá typecastingu, tedy škatulkování na základě průlomových rolí. 
Kominského metoda
Kominského metoda | Netflix
V minulé dekádě tudíž přijímal role v řadě hororově laděných filmů jako Mroží muž, Yoga Hosers nebo Náměsíčná, popřípadě v osobitých komediích Sex Ed, Izzy Gets the F*ck Across Town či Vincentův svět. Dlouhodobě se věnuje dabingu animovaných pořadů či videoher, hlas propůjčil postavám v seriálech Hafani ve vesmíru, Americký táta nebo Griffinovi. Jeho hvězdné období už zřejmě definitivně skončilo, což však Osmenta netrápí a je rád, že tvoří originální díla. „Mám štěstí, že se mohu stále živit něčím, co s radostí vykonávám už od dětství,“ uzavřel pro The Independent. 
Osment žije v New Yorku a ve volném čase rád hraje na piano a na kytaru. Úspěšně přečkal a zažehnal i krizové období, kdy roku 2006 havaroval pod vlivem alkoholu. Zlomil si žebro a lopatku, dostal tříletý podmíněný trest a musel navštěvovat setkání anonymních alkoholiků.

Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti
Ostatní9. 4. 2023
Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti