V 61 letech zemřel Tom Sizemore. Výrazný představitel vedlejších rolí z 90. let, jenž byl několikrát za mřížemi

V 61 letech zemřel Tom Sizemore. Výrazný představitel vedlejších rolí z 90. let, jenž byl několikrát za mřížemi
Tom Sizemore | 1998 Dreamworks Pictures
Tom Sizemore se narodil 29. listopadu 1961 v Detroitu do vážené právnické rodiny. Místo červených diplomů jej ale lákaly návykové látky, s nimiž kšeftoval už od patnácti let. Přesto se mu povedlo prorazit v Hollywoodu, když roku 1989 zazářil po boku Toma Cruise ve filmu Olivera Stonea Narozen 4. července. Následovala úctyhodná série rolí, které z něj učinily sice vedlejší, ale nepřehlédnutelnou tvář stříbrných pláten.
Zahrál si v oceňovaných filmech jako Let vetřelce, Bod zlomu nebo Srdce a duše, za který obdržel nominaci na Saturn Awards. Od roku 1993 pravidelně vystupoval s těmi největšími hvězdami Hollywoodu. V Pravdivé romanci doplnil Christiana Slatera, Christophera Walkena nebo Patriciu Arquette, ve westernové epice Wyatt Earp hrál vedle Kevina Costnera a Gena Hackmana a Oliver Stone si na něj vzpomněl při obsazování Takových normálních zabijáků.
Tom Sizemore
Nelítostný souboj | 1995 Warner Bros.
Dvě nejpamátnější role ztvárnil v letech 1995 a 1998. V prvním případě šlo o kriminální drama Nelítostný souboj, v němž si šli po krku Al Pacino s Robertem De Nirem. Sizemore byl členem De Nirovy party elitních zlodějů a ve svých memoárech By Some Miracle I Made it Out Of There z roku 2016 vzpomínal, že legendární herec vůči němu zaujal ochranářský postoj. Závislost na drogách se u něj se vzrůstající slávou zhoršovala a De Niro ho neváhal soukromým letadlem odvézt na rehabilitaci. „Poslouchej mě. Já nejsem žádný psychiatr, ale ty skončíš buď na rehabilitaci, nebo ve vězení,“ řekl De Niro Sizemorovi, než jej odvezl na letiště.
Sizemore dál budoval nadějnou kariéru a roku 1997 dostal první velkou roli v hororu Relic. Talent mu však stále podrývala závislost na heroinu a metamfetaminu (pervitinu). Dalším slavným člověkem, jenž se mu rozhodl pomoct, byl Steven Spielberg. Oscarový režisér jej obsadil do Zachraňte vojína Ryana pod podmínkou, že Sizemore projde každý den testem na přítomnost drog. Pokud selže, Spielberg ho vyhodí a celý film přetočí. Sizemore zatnul zuby a vydržel jak náročný fyzický trénink, tak i celé natáčení.
Tom Sizemore, Tom Hanks
Zachraňte vojína Ryana | 1998 Dreamworks Pictures
Výraznější úlohy si připsal ještě ve Scorseseho Počítání mrtvých a ve válečných akčňácích Černý jestřáb sestřelen a Pearl Harbor. Sci-fi Rudá planeta měla být hitem, ale natáčení potopila mimo jiné rivalita mezi Sizemorem a Valem Kilmerem, kteří se nemohli vystát a odmítali točit společné scény. Film propadl a poškodil pověst obou problémových herců.
Role v televizním filmu Ochrana svědků mu roku 2000 vynesla nominaci na Zlatý glóbus. Roku 2003 si zahrál v dalším kritickém propadáku Pavučina snů, jeho kariéru navíc začaly ničit osobní skandály. Tehdejší přítelkyně Heidi Fleiss jej obvinila z domácího násilí a Sizemore putoval na sedm měsíců za mříže a na léčení. Další zatčení následovalo roku 2007, kdy u něj při pobytu v kalifornském hotelu našli metamfetamin.
v-61-letech-zemrel-tom-sizemore-vyrazny-predstavitel-vedlejsich-roli-z-90-let-jenz-byl-nekolikrat-za-mrizemi-a-zapolil-se-zavislosti-na-drogach
Tom Sizemore a Danny Glover roku 2014 | Getty Images 2015
V té době už přijímal role v převážně béčkových projektech, popřípadě si veřejně sypal popel na hlavu. Stanice VH1 uvedla roku 2007 šestidílnou sérii Shooting Sizemore, v níž herec probíral svůj život a pokračující závislosti na drogách. O tři roky později se i s Heidi Fleiss objevil v pořadu Celebrity Rehab a bývalá partnerka mu přímo v televizi ostře vyčinila.
Sizemore se v minulé dekádě objevoval i v pěti filmech ročně, ale jen zřídka přitáhly aspoň minimální pozornost publika. Celkem se mu dařilo v televizi, a to zásluhou seriálů jako Lucifer, Odstřelovač nebo Městečko Twin Peaks. Roku 2017 se ovšem vynořila další kauza a dle Hollywood Reporter herce vyhodili z filmu Born Killers (2003) poté, co měl sexuálně obtěžovat teprve jedenáctiletou kolegyni. Sizemore nařčení odmítl a následnou žalobu ze strany oběti, která žádala o kompenzaci ve výši tří milionů dolarů, soud smetl ze stolu pro nedostatek důkazů. Naposledy byl herec zatčen roku 2019 pro nezákonné držení nejrůznějších narkotik.
v-61-letech-zemrel-tom-sizemore-vyrazny-predstavitel-vedlejsich-roli-z-90-let-jenz-byl-nekolikrat-za-mrizemi-a-zapolil-se-zavislosti-na-drogach-1
Odstřelovač | Getty Images 2015
Tom Sizemore upadl 18. února 2023 do kómatu ve svém domově v Los Angeles a lékaři mu už nedokázali pomoct. Rodině doporučili odpojení od přístrojů, k čemuž došlo v pátek 3. března. Hercovo úmrtí potvrdil pro Variety jeho manažer Charles Lago, jenž uvedl, že po Sizemorově boku stáli jeho bratr Paul i dva synové, dvojčata Jaggera a Jaydena, které mu porodila tehdejší partnerka Janelle McIntire roku 2005.