Takoví normální zabijáci

69%
Takoví normální zabijáci

Mallory neměla mnoho důvodů být šťastná. Otec ji tyranizoval a sexuálně obtěžoval, matka nepodnikala nic na dceřinu obranu. Když se dívka náhodně setkala s Mickeym, byla z toho láska na první pohled. Ještě téhož večera si tajně vypůjčili auto Malloryina otce a vyrazili na projížďku. Otec nahlásil krádež policii, uprchlíci byli dopadeni a Mickey putoval za mříže. Podařilo se mu však utéct, a tak se zanedlouho znovu objevil u Mallory. Jejich setkání mělo hrůzný průběh: nejprve zbili dívčina otce, pak ho utopili v akváriu, a poté přišla na řadu matka tu polili v posteli benzínem a Mallory ji zapálila. Mladí milenci se dávají na útěk a nechávají za sebou další mrtvé. Jejich řádění sledují sdělovací prostředky, policie je jim na stopě...




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Scénář od Tarantina je patrný v každé scéně a i když se režie sám nechopil,tak výsledek stojí za to. Oliver Stone vsadil na videoklipovou režii ve které nechybí šílený střih a různé kamerové experimenty. Tohle všechno dokresluje celkové vyznění filmu,který je výbornou satirou na masmédia kde může být hvězdou i obyčejný vrah (ehm neděje se to právě i u nás)a také oslavou násilí. Film si nebere žádné servítky a je plný krve a wtf momentů. Snímek není pro každého,ale cílová skupina bude nadšená.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Námět tohoto neobvykle brutálního snímku? Dvě oběti traumatizovaného dětství se stávají psychopatickými sériovými vrahy a milovníky veřejnosti vlivem nezodpovědné prezentace masmédií. A tím je řečeno vše. Děj se týká Mickeyho a Mallory jedoucích napříč Amerikou zanechávajíc za sebou mrtvé. Jsou vnitřně tak zmatení, že nedokáží určit, zda žijí ve videohře, v televizním sitcomu či v animovaném hororovém komiksu. Vše se jim prolíná a vše vypadá jako skutečné. Řídí rozeznatelné auto, mají nekonečnou zásobu munice, postupně se stávají slavnými. Denně jsou na obrazovkách televizí, jsou na obálkách novin a časopisů a přesto zůstávají nepolapitelní. Jednoho dne je jejich vražedná pouť přeci jen nakonec přerušena a následně nastane něco, od čeho slabé povahy odvrátí oči. Prostředí věznice, moderátor se svou reality show využívajíc popularity Mickeyho a vězeňská vzpoura, při kterém nezůstane nic suchá. Psychedeličnost snímku jako celku je cíleně zásadní ke správnému uchopení stavu věci. Je to výkřik světa o pomoc, který se zbláznil. Je to cílená kritika médií oslavující svou mediální prezentací takovéto činy v zájmu své popularity a hlavně zisku. Film je tak drsnější než by se zdálo. Gore je tu skutečně více než dost. K tomu napomáhá technika flash editace crosscuttingu od barvy k černobílé, od videa k celuloidu, od virtuální reality k teroru. Oliver Stone se opět tímto trefil do černého, čímž, ostatně jako vždy, rozvířil veřejné vlny. Tímto snímkem vydává prohlášení o americké mysli a k přesvědčení si vypomáhá dvěma hodinama kaleidoskopické brutality k dosažení daného poselství. Na scénáři mimo jiné spolupracoval i Quentin Tarantino a těžko říct, jestli koncepce filmu je taková, jak si on sám představoval. Je jasné, že v jeho režii by byl film jiný i když o prezentaci brutality v jeho filmech už víme také své. Snímek je po divácké stránce těžko uchopitelný, ale svojí výpovědí je skutečně jak rána pěstí na solar. Oliver Stone je takovými snímky pověstný. Vždy dokázal každým svým počinem rozpoutat debatu. A tímto rozpoutal debatu nemalou. Film pomalu stárne, ale jeho výpověď je naopak stále živá. Známe to všichni. Někde se něco stane, někde někdo někoho přepadne, někde někdo někoho zabije a media to den co den veřejnosti předhazuje a spokojeně vydělává. V zájmu však není oběť, ale právě ten pachatel. Slovo celebrita se tímto dostalo na zcela jiný level. Film vlivem podané filozofie skutečně k velkému zamyšlení.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Roztomilé samoúčelné nic, na které se hrozně pěkně kouká. Nevím, jestli si Stone myslel, že je tímto filmem nějak hlubokomyslný nebo cynicky trefný - i kdyby si to myslel, tak se mu to nepovedlo, ale Zabijákům to beztak nechybí - je to prostě drsná zábava, co se nesmí brát vážně. Jako takový ten film umím ocenit. Nicméně přemýšlet nad ním odmítám, to by dopadlo pro Stonea špatně.

Dodatečné informace

Původní název:
Natural Born Killers (více)
  • USA Takoví normální zabijáci
  • USA Natural Born Killers
Premiéra v ČR:
12. 1. 1995
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
34 mil. USD
Tržby:
50,28 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Takoví normální zabijáci je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch