TV tip na víkend: Nebezpečná rychlost nikdy nezklame, Keanu Reeves v ní ale vůbec hrát nechtěl

TV tip na víkend: Nebezpečná rychlost nikdy nezklame, Keanu Reeves v ní ale vůbec hrát nechtěl
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
Nebezpečnou rychlost v roce 1994 natočil kameraman a režisér Jan De Bont podle scénáře Grahama Yosta a spolu se Smrtonosnou pastí, Predátorem, Terminátory, Rambem, Komandem, Posledním skautem a řadou dalších akčních pecek z 90. a 80. let patří k tomu nejlepšímu z daného žánru.
Vítejte na palubě linkového autobusu, který spojuje předměstí Los Angeles s jeho centrem. Lidé v něm cestují do práce nebo do školy. Nikdo ale nečeká, že jednoho dne za jízdy naskočí policista Jack Traven (Keanu Reeves) a oznámí jim, že je tam bomba a že řidič nesmí zpomalit pod 90 kilometrů v hodině, jinak autobus vybouchne. Propukne panika, během které jeden z cestujících vytáhne zbraň a postřelí řidiče, místo kterého musí usednout za volant Annie (Sandra Bullock), studentka psychologie. Jack se snaží udržet všechny v bezpečí, labilní terorista (Dennis Hopper), který za ně požaduje výkupné, mu to ale neulehčuje.
Sandra Bullock, Keanu Reeves
Nebezpečná rychlost
Po úspěchu snímku Bod zlomu se Keanu Reevesovi v dalším akčním snímku hrát nechtělo, zvlášť když zjistil, že scénář od Grahama Yosta nápadně připomíná zápletku Smrtonosné pasti. Přemluvit se nakonec nechal až poté, co režisér Jan De Bont přizval Josse Whedona, který scénář přepsal, a i když není uvedený v titulcích, většina dialogů je jeho dílem. Zajímavostí je, že ve scénáři nebyl ani legendární skok autobusu přes chybějící část dálnice. S tímto nápadem přišel režisér poté, co si po cestě do práce všiml, že kus není dostavěný.
Skok autobusu se točil dvakrát, protože poprvé přistál příliš hladce, navíc všechny překvapil tím, jak daleký skok to byl, takže kamera nebyla namířená správně. Dálnice byla vcelku, filmaři postavili speciální rampu, ze které se autobus „odrážel“ a trikaři pak kus cesty digitálně vymazali. A kdo řídil autobus? (Filmaři jich pro film potřebovali celkem deset.) Sama Sandra Bullock, která se to kvůli roli naučila. Jelikož ale šlo o náročné scény, vždy měla k ruce profesionála, jehož místo bylo většinou na střeše autobusu. Ten jí pomáhal a vše jistil. A Keanu Reeves dělal většinu svých kaskadérských kousků sám. Dokonce se v jedné scéně odvážil i pod kola autobusu.
Keanu Reeves
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
Role Jacka Travena se zhostil více než skvěle. Skutečnost, že bude hrát většinu akčních scén, byla jedním z důvodů, proč na účast ve snímku nakonec kývl. Každopádně nebyl první volbou, role Jacka byla nabídnuta řadě dalších herců, jako jsou Viggo Mortensen, Kevin Bacon, Michael Biehn, Kurt Russell a dokonce prý i Bruce Willis! Keanu to ale nakonec u Jana De Bonta vyhrál stejně jako Sandra Bullock. I pro její Annie byla zvažována spousta známějších hereček, například Meg Ryan, Halle Berry, Demi Moore, Bridget Fonda nebo Kim Basinger.
O režii snímku velmi stál Michael Bay, který toužil po tom, aby Nebezpečná rychlost byla jeho režijním debutem. Studio Twentieth Century Fox ho ale odmítlo s tím, že hledá zkušenějšího filmaře. Než si vybralo Jana De Bonta, nabídli scénář Quentinu Tarantinovi a Rennymu Harlinovi. Oba nabídku odmítli, ale Tarantino později přiznal, že Nebezpečná rychlostje jedním z jeho nejoblíbenějších filmů. Aby ne, kdo si totiž myslí, že je to jen nějaká béčková akčňárna, bude asi hodně překvapený tím, že se jedná o oscarový snímek. Může se totiž chlubit tím, že dvě ze tří nominací proměnil (za nejlepší zvuk a nejlepší efekty / střih zvukových efektů) a ve stejných kategoriích si došel i pro dvě ceny BAFTA.
Keanu Reeves
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
A to je co říci, protože snímku před jeho dokončením došly peníze. Testovací promítání před prvním publikem tak proběhlo tím způsobem, že závěrečné scény z metra byly představeny pouze v podobě animovaných storyboardů. Diváci a divačky ale byli tak nadšení, že se studio rozhodlo rozpočet navýšit a scény dotočit pořádně.
Škoda jen, že se Keanu Reeves nenechal přemluvit k účasti na druhém díle. Kombinace Reeves, Bullock a rychlé čluny na vodě, to by mohlo být něco. Nedá se nic dělat, na Nebezpečnou rychlost 2 bez něj jsme už všichni dávno zapomněli a děláme, že neexistuje.

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.