Jaké jsou nejoblíbenější sci-fi seriály na Netflixu? Patří mezi ně jak dramata, horory tak i animáky

Jaké jsou nejoblíbenější sci-fi seriály na Netflixu? Patří mezi ně jak dramata, horory tak i animáky
Love, Death & Robots (2019) | Netflix

1. Černé zrcadlo (88 %)

Dlouhý seriálový projekt, který má k dnešnímu datu již pět uzavřených sérií. Je to antologie zahrnující různě tematicky zaměřené televizní povídky, které jsou dějově zasazeny do nedaleké budoucnosti. Tento seriál proslulý svým černým humorem se mimo jiné snaží odpovídat na otázky typu: „Jak to dopadne, když se bude technologie nadále rozvíjet tak rychle? Je to skutečně cesta, po níž se chce lidstvo vydat?“

Trailer: Černé zrcadlo

Černé zrcadlo

2. Stranger Things (87 %)

Na vrcholku žebříčku samozřejmě nesmí chybět seriál, o němž se nyní stále mluví a velice pravděpodobně ještě nějakou dobu mluvit bude. Před nedávnem byla na Netflixu uveřejněna čtvrtá sezóna Stranger Things a fanouškové a fanynky již nyní netrpělivě čekají na pátou, finální řadu, která by měla celý příběh uzavřít. Spekuluje se i o možnosti, že nenastane žádný šťastný konec, nýbrž katastrofa.
Příběh se odehrává v americkém městečku Hawkins, které se už několik let potýká s prapodivnými událostmi. Lidé beze stopy mizí a mezi obyvateli se proslýchá, že je město prokleté. A vlastně nejsou daleko od pravdy. Existuje zde totiž průchod mezi dimenzemi a občas se stane, že nějaká nestvůra pronikne do našeho světa. Parta kamarádů geeků, malých školáků a později teenagerů, se vždy vrhne po hlavě do nepřátelské zóny, aby město zachránila.

Trailer: Stranger Things

Stranger Things

3. Dark (87 %)

Dalším divácky oblíbeným sci-fi titulem je německý seriál Dark, který se může pochlubit třemi uzavřenými sériemi po osmi dílech se zhruba hodinovou stopáží. Seriál Dark se zabývá pohřešovaným dítětem, na jehož záchranu se vydají hned čtyři spřátelené rodiny. Po cestě ale začne vyplývat na povrch řada zarážejících tajemství, které se, jak se později ukáže, táhnou napříč třemi generacemi.

Trailer: Dark

Dark

4. Love, Death & Robots (84 %)

Poměrně originální krátkometrážní titul, jehož třetí série byla na Netflixu uveřejněná na konci května. Jednotlivé animované epizody mají od 6 do 21 minut a vypráví odlišné a na sebe nenavazující příběhy s temnou atmosférou. Setkáte se zde jak s bájnými (někdy až ďábelskými) stvořeními, tak i s černým humorem. Veškeré povídky jsou úderné, vtipné, brutální, filosofické a tragické. Seriál navíc nabízí řadu animačních stylů, které si zkrátka zamilujete.
Love, Death & Robots

5. Cestovatelé časem (80 %)

Tento kanadský mysteriózní sci-fi seriál nabízí tři série a vytvořil jej Brad Wright (Krajní meze, Hvězdná brána). Je o týmu pěti „cestujících“, kteří unikají z temné budoucnosti pod vedením tajemného ředitele. Jsou schopní promítnout či chcete-li přenést své vědomí na oslabenou lidskou bytost stejného pohlaví, buď umírající, nebo tu, která má v úmyslu zemřít. Má to ale jeden háček, funguje to pouze na lidi, kteří žili ve 21. století. Tým se skládá z historika, lékaře, dvou vojáků a onoho vůdce. „Cestující“ jsou tak schopní žít v těle hostitele, zatímco pracují na svém poslání. Jejich úlohou je pomocí svých schopností a vědomostí zvrátit události odehrávající se ve 21. století, které v budoucnosti vedly ke zkáze lidstva.

Trailer: Cestovatelé časem

Cestovatelé časem

6. Půjčovna masa (79 %)

Americký dvousezónový seriál, jehož epizody mají mezi 43 až 67 minutami. Příběh se odehrává ve 24. století, kdy je lidská mysl zdigitalizovaná a duše se dá přenášet z jednoho těla do druhého. Vědomí bývalého elitního bojovníka Takeshiho Kovacse, známého jako Enoy, bylo před 250 lety vězněno za zločiny, které spáchal. Nyní ale byla jeho duše vrácena do nového těla a má za úkol vyřešit vraždu. V tom je ale háček, v tomto světě je totiž smrt takřka nemožná – tedy pokud na to máte finanční prostředky, jinak žijete jako pouhý „smrtelník“ bez možnosti přenosu duše do jiného těla. Pokud Takeshi uspěje, dostane šanci na nový život.

Trailer: Půjčovna masa

Půjčovna masa

7. OA (78 %)

Americký sci-fi dramatický seriál má dvě uzavřené série po osmi epizodách. Vypráví příběh Prairie Johnson, mladé slepé ženy, která záhadně zmizela v 21 letech. Nikdo netuší, jak se to tehdy stalo a proč. O sedm let později se ale zničehonic objeví a vrátí se ke svým adoptivním rodičům. Seriál následně řeší řadu otázek. Proč byla tak dlouho pryč? Kdo ji unesl? Jak to, že se vrátila, a především jak je možné, že opět vidí? Jedná se o zázrak, nebo je Prairie nyní hrozbou?

Trailer: OA

The OA

8. Archive 81 (73 %)

Seriál nabízí jednu sérii po osmi dílech po zhruba 50 minutách a nese prvky hororu, sci-fi a dramatu. Pracovala na něm producentka a scenáristka Rebecca Sonnenshine (The Boys). Příběh je o archiváři Danu Turnerovi, který dostane záhadný úkol. Tím je obnovení kolekce poškozených videokazet z roku 1984. Dan na tom začne okamžitě pracovat. Dává dohromady práci filmařky Melody Pendras, která vyšetřovala záhadný kult. Poté však tragicky zemřela. Čím hlouběji Dan nahlíží do dokumentace, tím víc je přesvědčený o tom, že kult skutečně existuje.

Trailer: Archive 81

Archive 81

9. Ztraceni ve vesmíru (73 %)

Blízká budoucnost se pro lidstvo nejeví vůbec dobře. Země je znečištěná, války a postupný rozpad zemí způsobuje pořádný chaos. Proto vznikl speciální program, který lidstvu slibuje nový začátek v souhvězdí Alpha Centauri. Právě tam vědci objevili obyvatelnou planetu. Rodina Robinsonových měla to štěstí, že se tohoto programu dočkala, nebo to si alespoň myslela.
Během cesty do nového domova jejejich stanice napadena neznámý tvorem, kvůli kterému musí nouzově přistát na nejbližší planetě. Místo vysněného nového světa se tak dočká uvíznutí na nové, dosud neprozkoumané planetě, která je miliony světelných let jak od starého, tak i nového domova. Seriál má k dnešnímu datu tři uzavřené série po osmi nebo deseti epizodách.

Trailer: Ztraceni ve vesmíru

Ztraceni ve vesmíru

10. Daleko (66 %)

Hilary Swank, Talitha Bateman či Josh Charles. Herecké obsazení, které mělo seriálu přislíbit místo na výslunní. To se sice nestalo, ale přesto se jedná o titul, který by fanouškům či fanynkám sci-fi pravděpodobně neměl uniknout. Titul nabízí deset epizod po zhruba padesáti minutách. Jeho příběh se odehrává kolem astronautky Emmy Green, která je velitelkou kosmické lodě Atlas 1 a má být součástí posádky první mise na Mars, která bude trvat celé tři roky. Emmu ovšem sžírá dilema. Na tři roky se bude muset odloučit od svého manžela Matta a dospívající dcery.

Trailer: Daleko

Daleko

Kinobox: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?

Sci-fi hororová minisérie vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?