Kolik nafukovacích balonků uzvedne dům, krysy šly na dračku, předlohou pro Chewbaccu byl pes. Co vše jste nevěděli o oblíbených filmech?

Kolik nafukovacích balonků uzvedne dům, krysy šly na dračku, předlohou pro Chewbaccu byl pes. Co vše jste nevěděli o oblíbených filmech?
Karlík a továrna na čokoládu | Warner Bros.

Armageddon

Akční sci-fi Armageddon sice nepatří mezi klenoty filmografie a sám Michael Bay se za něj dokonce divákům omluvil, stále je to ale jedna z těch zábavnějších jednohubek, která svůj účel splní. A to dokonce i na poli vzdělávání. NASA Armageddon pustila v rámci školení svým nově přijatým manažerům, kteří dostali za úkol najít ve snímku co nejvíce chyb. Objevili jich úctyhodných sto šedesát osm!
Armageddon
Owen Wilson, Bruce Willis, Steve Buscemi, Michael Clarke Duncan, Will Patton – Armageddon | Buena Vista International

Klub poslední naděje

Drama Klub poslední naděje je ověnčeno řadami filmových cen. Odneslo si dva Zlaté glóby a tři Oscary. Zajímavostí ale je, že jeden z Oscarů je za nejlepší masky, přitom rozpočet snímku byl tak napjatý, že na masky a make-up zbylo pouhých dvě stě padesát dolarů. Maskéři a maskérky se však svého úkolu zhostili tak skvěle, až všem dokázali, že pouze o penězích to není.
Klub poslední naděje
Jared Leto – Klub poslední naděje | Focus Features

Pán prstenů

Natáčení Pána prstenů bylo plné výzev a všechny se vyplatily, neboť tato trilogie patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti fantasy kdy natočeno. Ostatně zisk sedmnácti Oscarů hovoří za vše. Jedna výzva nicméně stála i před Seanem Beanem. Slavný herec se totiž bojí létání. Herce však v průběhu natáčení na řadu míst dopravovala helikoptéra, takže Sean létal jen tehdy, pokud to bylo skutečně nezbytně nutné. Například scény pod zasněženými vrcholky hor vyřešil tak, že každé ráno strávil dvě hodiny šplháním pod vrchol ze základního tábora v kostýmu, aby do helikoptéry nasednout nemusel. Jeho herečtí kolegové mu tak během výstupu mohli za letu fandit.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema

Klub rváčů

Snímek Davida Finchera si vysloužil nálepku filmové klasiky, a dokonce získal i nominaci na Oscara. Kultovní počin milují fanoušci a fanynky po celém světě. A ačkoli Klub rváčů vznikl před více než třiadvaceti lety, nestárne. Málokdo ale asi ví, že představitelé hlavních rolí Brad Pitt a Edward Norton se během natáčení skutečně naučili vyrábět mýdlo.
Edward Norton, Brad Pitt
Klub rváčů

Amélie z Montmartru

A další klasika, ovšem tentokrát v oblasti romantických komedií. A ačkoli by se mohlo zdát, že v příběhu ze současné Paříže nebudou potřeba počítačové triky, opak je pravdou. Ve scéně, kde Amélie hází na kanále žabky, jsou všechny odskoky kamínků digitální. Ukázalo se totiž, že herečka Audrey Tautou to neumí, bylo je tedy třeba dodělat v postprodukci.
kolik-nafukovacich-balonku-uzvedne-dum-krysy-sly-na-dracku-a-predlohou-pro-chewbaccu-byl-pes-co-vse-jste-nevedeli-o-oblibenych-filmech-1
Amélie z Montmartru | UGC-Fox Distribution

Karlík a továrna na čokoládu

Knižní příběh z pera Roalda Dahla se dočkal hned několika filmových zpracování. To nejnovější a nejoblíbenější od Tima Burtona je z roku 2005 a hlavní role se ujal Johnny Depp. Kouzelná továrna plná sladkostí ale nebyla jen výsledkem povedené animace a rekvizit, ale i skutečné čokolády. Společnost Nestlé na natáčení poskytla tisíc osm set padesát tabulek čokolády. Není tedy divu, že si snímek po vizuální stránce vedl skvěle a že obdržel nominaci na Oscara za skvělé kostýmy.
kolik-nafukovacich-balonku-uzvedne-dum-krysy-sly-na-dracku-a-predlohou-pro-chewbaccu-byl-pes-co-vse-jste-nevedeli-o-oblibenych-filmech-3
Karlík a továrna na čokoládu | Warner Bros.

Moulin Rouge

Muzikál Moulin Rouge je dalším cenami ověnčeným snímkem, který milují fanoušci a fanynky po celém světě. Pyšnit se může třemi Zlatými glóby a dvěma Oscary. Jedním z Oscarů ocenila Akademie práci kostymérů. Není se čemu divit, neboť když pro kostým hlavní hrdinky necháte vyrobit náhrdelník z platiny a tisíce tři sta osmi diamantů v hodnotě milionu dolarů, vznikne tak jeden z nejdražších šperků vyrobených pro film. Pak si Oscara jistě zasloužíte.
kolik-nafukovacich-balonku-uzvedne-dum-krysy-sly-na-dracku-a-predlohou-pro-chewbaccu-byl-pes-co-vse-jste-nevedeli-o-oblibenych-filmech-2
Moulin Rouge | 20th Century Fox

Titanic

Jeden z nejslavnějších a nevýdělečnějších filmů v historii kinematografie nemůže v tomto výčtu kuriozit samozřejmě chybět. Než se ale James Cameron stal slavným režisérem a autorem tohoto hitu, miloval umění a chtěl se stát malířem. Sám přiznává, že malířství byla jeho první láska. Nemohla tedy chybět ani v Titanicu. Rosin akt uhlem nakreslil totiž sám režisér.
kolik-nafukovacich-balonku-uzvedne-dum-krysy-sly-na-dracku-a-predlohou-pro-chewbaccu-byl-pes-co-vse-jste-nevedeli-o-oblibenych-filmech
Titanic | 20th Century Fox

Ratatouille

Po premiéře tohoto animovaného filmu vzrostla poptávka pro krysách jako domácích mazlíčcích o 50 %. Každý chtěl mít doma svého Remyho a jiné to nebylo ani v případě filmu Hledá se Nemo. Každý chtěl akvarijní rybky doma, a to natolik, že u Austrálie klesla populace klaunů očkatých o 75 %. Pokud by na světě byl přebytek nějakých domácích mazlíčků, dejte vědět filmařům od Pixaru.
Ratatouille
Ratatouille

Vzhůru do oblak

A další snímek od Pixaru. Chtěli jste někdy vědět, kolik je potřeba balónků na uzvednutí Karlova domu? Já rozhodně, je jich deset tisíc dvě stě devadesát sem! Nejzajímavější je ale fakt, že tam skutečně jsou, animátoři neudělali jen tvar vznášejících se balónků, ale každý jeden z nich opravdu nakreslili!
Vzhůru do oblak
Vzhůru do oblak | Pixar Animation Studios

Star Wars

Když George Lucas Star Wars vymýšlel, asi nikdo skutečně netušil, jak ohromný fenomén se z jeho snímků stane a jak obrovskou bude mít po celém světě fanouškovskou základnu. Milovníci Star Wars ví o své oblíbené sérii úplně vše a málokdy je skutečně překvapíte. Pokud ale mezi Star Wars odborníky nepatříte, možná vás zaujme informace, že vznik Chewbaccy inspiroval zcela běžný a obyčejný pes. Byla to fenka aljašského malamuta, jmenovala se Indiana (ano, fanoušci vědí :-D) a patřila Georgi Lucasovi. Vznik Chewieho neinspirovala jen svým chlupatým vzhledem, ale i povahou. George Lucas o ní hovoří jako o skutečném příteli, silném, statečném, hravém a věrném parťákovi.
Peter Mayhew, Harrison Ford
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | 1977/1997 20th Century Fox