Steven Seagal měl po potyčce s kaskadérem skončit v bezvědomí. Drb, který se přiživuje už třicet let, je ale zřejmě vymyšlený

Steven Seagal měl po potyčce s kaskadérem skončit v bezvědomí. Drb, který se přiživuje už třicet let, je ale zřejmě vymyšlený
Steven Seagal | Warner Bros.
Magazín New York Post před čtyřmi dny zveřejnil rozhovor se sedmapadesátiletým hollywoodským hercem Johnem Leguizamem, jehož známe například jako automechanika ze série John Wick. Rodák z Kolumbie byl hojně obsazovaný od počátku devadesátých let a zahrál si také s Kurtem Russellem a Stevenem Seagalem v akční klasice Boeing 747 v ohrožení.
Leguizamo, jenž si vysloužil i jednu nominaci na Zlatý glóbus za snímek Tři muži v negližé, vzpomíná na natáčení svých filmů v dobrém – obzvláště pak na to, co se děje v zákulisí během přestávek. „Vždy si nejvíce užívám ty chvíle, kdy je kamera vypnutá, protože tehdy se musíte na daný snímek naladit,“ vysvětlil herec.
Ten ale zároveň odhalil, že výjimku představovala produkce zmiňovaného akčňáku, v němž si menší roli zahrál i problémový Steven Seagal. „Se Seagalem jsem si spolupráci moc neužil,“ povzdechl si Leguizamo. „Popravdě si ji neužil nikdo,“ dodal.
steven-seagal-pry-rad-mlatil-kaskadery-ten-nejlepsi-mu-ale-udelil-tvrdou-lekci-1
John Leguizamo a Kurt Russell - Boeing 747 v ohrožení | Warner Bros.
Seagal prý neustále předváděl své bojové techniky až moc naturalisticky a záměrně mlátil kaskadéry, kteří mu pochopitelně nesměli nijak vzdorovat. A nejen to – kolumbijský herec ve své autobiografii už dříve zmiňoval, jak slavnější kolega hned zkraje natáčení filmu Boeing 747 v ohrožení deklamoval svou „alfa“ pozici a vyhrožoval každému, kdo ji zpochybní. Leguizamo se tomu prý zasmál a od Seagala schytal ránu loktem.
Leguizamo, jenž si podle svých slov náramně užil natáčení scény, v níž postava Stevena Seagala zemře, tedy na hereckého kolegu a mistra aikida nahlíží s dlouhodobým opovržením. A to se zřejmě otisklo do rozhovoru pro New York Post, v němž Leguizamo vytáhl historku o slavném kaskadérovi Genu LeBellovi, jenž měl Seagala během produkce jiného filmu konfrontovat.
„Gene mu řekl: ‚Přestaň to mým klukům provádět, protože oni tě udeřit nemůžou, není to fér,‘“ vyprávěl Leguizamo v narážce na to, jak Seagal údajně nevybíravě zacházel s kaskadéry. „On to ale udělal znovu, takže ho Gene chytil do kravaty a řekl mu: ‚Udělej to ještě jednou a udusím tě k smrti.‘ Už se o to nikdy nepokusil,“ dodal.
Není to poprvé, co se tento incident zmiňuje. Seagal se s LeBellem skutečně setkal při natáčení Muže s cejchem smrti a cosi se mezi nimi odehrálo. Seagal byl tehdy vycházející filmovou hvězdou a uznávaným mistrem bojových umění. Osmapadesátiletý LeBell ale vůbec nezaostával – byl známý nejen jako herec a kaskadér, ale i coby profesionální wrestler, skvělý judista a takzvaný „kmotr grapplingu“, tedy způsobu boje, ve kterém má zápasník za cíl dostat soupeře do situace, kdy ho svým tlakem nutí souboj vzdát.
Muž s cejchem smrti
Muž s cejchem smrti | Twentieth Century Fox
Leguizamova verze ale podle všeho neodpovídá skutečnosti a jde o drb šířený lidmi, kteří nepatří do fanklubu Stevena Seagala. Sám LeBell nikdy nepotvrdil, že by Seagala fyzicky přemohl, dokonce znemožnil. No a „napadený“ Seagal pochopitelně tyto zvěsti odmítl a odvolával se na svědectví Conrada Palmisana, svého dobrého přítele a koordinátora kaskadérů.
Palmisano poskytl na téma „Seagal versus LeBell“ rozhovor pro YouTube kanál Viking Samurai, v němž uvedl věci na pravou míru. LeBell prý na natáčení strávil přibližně čtyři hodiny a jeho jedinou povinností bylo řídit čtyřkolku během honičky. Šel se seznámit se Seagalem, a jelikož byli oba nadšenci do bojových umění, jejich nezávazná konverzace se okamžitě překlopila k demonstraci některých triků. Palmisano vzpomínal, že zrovna stál opodál a zahlédl, jak se dvojice po vzájemném škádlení plácá po ramenou a usmívá. A ono „škádlení“ podle něj spočívalo pouze v tom, že LeBell prováděl na sokovi cvičný chvat a Seagal, ať už z žertovného rozmaru nebo kvůli soutěživé povaze, jej lehce praštil do rozkroku.
Nic víc se prý neudálo a Palmisano současně zavrhl jiné svědectví od dalšího přítomného kaskadéra Stevena Lamberta, jenž v dřívějším rozhovoru pro tentýž kanál vybarvil situaci dramatičtěji. Podle Lamberta Seagal udeřil svého oponenta do citlivých partií vší silou a LeBell jej mrštil k zemi. Až poté se měli usmířit a podat si ruce.
Palmisano ovšem trval na tom, že celý incident je nepochopitelně zveličovaný a využívaný lidmi, kteří chtějí kontroverzního Seagala pošpinit. Podle něj není nic pravdy na tom, že by Seagal schválně bil a zraňoval své kaskadéry, s nimiž naopak pracuje soustavně a váží si jich.
Pro Leguizama a různé hollywoodské komiky je ale Gene LeBell jednou provždy hrdinou, jenž arogantní hvězdě ukázal, zač je toho loket. A je možné, že tuto verzi jim už nikdo nevymluví. Zamlouvá se ostatně i Quentinu Tarantinovi, jenž podobný konflikt mezi chvástající se akční hvězdou a ostříleným kaskadérem zahrnul i do svého Tenkrát v Hollywoodu. Brad Pitt zde ztvárňuje stárnoucího stuntmana, jenž vyzve na souboj a před zásahem produkce poráží legendárního Bruce Leeho.
Muž s cejchem smrti
Muž s cejchem smrti | Twentieth Century Fox
Jedna z verzí kolem incidentu na place Muže s cejchem smrti totiž praví, že Seagal sebejistě deklamoval, že se díky svému tréninku dokáže vymanit z jakéhokoli soupeřova úchopu. A že ho LeBell následně vzal „do kravaty“, v níž herec omdlel a zašpinil si trenky. Skutečnost ale zřejmě nebude tak dramatická a jde o další hollywoodskou legendu, kterou lidé v branži jen tak umřít nenechají.