Ruský občan Steven Seagal sdělil svůj názor na invazi. Překvapí asi úplně všechny

Ruský občan Steven Seagal sdělil svůj názor na invazi. Překvapí asi úplně všechny
Steven Seagal | Saradan Media
Pryč jsou ty časy, kdy Stevena Seagala všichni znali jako dokonalého filmového hrdinu, jenž v devadesátkách s ledovým klidem ručně likvidoval jednoho protivníka za druhým. Protagonista filmů jako Přepadení v Pacifiku nebo Glimmer Man v posledních letech zdobí spoustu podřadných a nesledovaných produkcí. Má za sebou třeba i účinkování v seriálu Steven Seagal – Muž zákona, kde si otestoval své bojové dovednosti během reálných policejních zátahů.
Více než jako o filmové hvězdě, jakkoli problematické a kontroverzní, se o něm ale poslední dekádu hovoří jako o stoupenci Vladimira Putina a „přeběhlíkovi“. Seagal se již dlouho netají obdivem k vůdci Ruské federace, jehož obhajoval i za anexi Krymu roku 2014, kdy se otevřeně postavil za proruské separatisty. Putin pro změnu už roku 2013 Baracku Obamovi navrhoval, aby Seagala jmenoval ruským konzulem v Kalifornii a v Arizoně, což bývalý prezident USA odmítl.
Seagal, jehož prarodiče byli ruští imigranti, obdržel roku 2016 ruské státní občanství a od té doby zemi pravidelně navštěvoval. O dva roky později byl jmenován zvláštním velvyslancem Ruska pro humanitární vztahy se Spojenými státy americkými, jejichž občanství si rovněž ponechal. No a v květnu minulého roku Seagal vstoupil do politické strany Spravedlivé Rusko, která je loajální vůči stávajícímu systému a v níž dostal na starost ekologické záležitosti.
To na Ukrajině, která v současnosti už dva týdny čelí „speciální vojenské operaci“ svého východního souseda, hollywoodskému herci pšenka nekvete. Roku 2017 mu ukrajinská tajná služba SBU zakázala na pět let vstup do země, a to v rámci zachování národní bezpečnosti. Podle listu Guardian se Seagal „dopouštěl společensky nebezpečných akci, které jdou proti zájmům udržet bezpečnost Ukrajiny“. Šlo především o hercovo vystoupení s jeho kapelou na Krymu krátce po ruské anexi.
Steven Seagal
Seagalovo stanovisko ohledně aktuální situace, kdy Ukrajina urputně vzdoruje ozbrojené ruské invazi, tedy mnoho lidí jistě zajímalo. Seagal se v tomto směru vyjádřil již na sklonku února a zvolil cestu, která nadzdvihne obočí snad každému čtenáři a čtenářce. Rezolutně vystoupil proti násilí a zabíjení, ale jeho interpretace vztahů Ukrajiny a Ruska je opravdu osobitá. „Většina z nás má přátele a rodiny v Rusku i na Ukrajině. Na oba tábory nahlížím jako na jednu velkou rodinu a pevně věřím, že nějaká vnější síla investovala obrovské sumy peněz na propagandu a vyprovokovala obě země k tomu, aby šly proti sobě,“ řekl Steven Seagal.
USA sice Seagal přímo nezmiňoval, ale narážka na svou rodnou zemi a její vliv v rámci Severoatlantické aliance, jejíž kroky Putin označuje za ohrožování ruské nezávislosti, je snadno čitelná. Americkou vládu už ostatně kritizoval dříve a vždy stál za Putinem, jehož nazýval „největším žijícím světovým vůdcem“.
Steven Seagal
Přepadení v Pacifiku | Warner Bros.
„Mé modlitby směřují k urovnání vztahů mezi oběma zeměmi, které snad dosáhnou pozitivního a mírového rozřešení. A my budeme moci společně žít a vzkvétat v míru,“ zakončil svůj názor herec, jenž v dubnu oslaví sedmdesáté narozeniny.