Nejikoničtější filmové zvuky. Shodli byste se v jejich výběru?

Nejikoničtější filmové zvuky. Shodli byste se v jejich výběru?
Jurský park | Universal Pictures
Výherce si asi hned na začátku tipne většina z vás, ale zajímavější než samotný vítěz je určitě výběr zvuků, pro které filmoví nadšenci hlasovali. Shodli byste se s nimi? Pojďme se na to podívat.
Jednoznačným vítězem celého hlasování se stalo dýchání Dartha Vadera. Je pravdou, že tento zvuk je asi skutečně jedním z nejvýraznějších a nejsnáze rozpoznatelných zvuků filmové historie.
Hned za ním ale skončil řev T-Rexe z Jurského parku. I tento zvuk zná si většina z nás, aniž bychom museli vidět, co se děje na obrazovce.
Star Wars mají v tomto výběru ale ještě jednoho zástupce. Jsou jím světelné meče, tedy spíše jejich nezaměnitelné vrnění.
Svůj podíl na tvorbě žebříčku si ale může odškrtnout i Wolverine. Když tasí drápy, je to zážitek i pro náš sluch. Jeho milovníci ho za to velmi rádi do výběru zařadili.
Zapomenut nesměli ani na řev Godzilly, která však v porovnání s vřískotem obřího dinosaura dostala na frak.
Své jedinečné místo v kinematografii má i tzv. Wilhelmův výkřik, zvukový efekt, který se objevil v řadě filmů a seriálů.
Predátor – další ikonický zvuk, který zaujme hned napoprvé. Zvláštní dřevěné klapání predátorů s ničím jiným nezaměníte.
Když se skládají Transformeři, většinou ani nedutáme, je zážitek koukat na to, jak se díky trikařům z autíčka stává dechberoucí robot, ale stejně jako do sebe zapadají jednotlivá kolečka, západky a jiné vynálezy, které přeměnu těchto jedinečných strojů umožňují, patří k tomuto procesu i stejně povedená zvuková stránka věci.
Houslový nářek ze snímku Psycho. Minimálně scénu ze sprchy zná snad každý, i když Psycho nikdy neviděl celé, stejně jako zná ony zlověstné housle oznamující něco zlého.
Troubení tripodů z filmu Válka světů je dalším zástupcem sci-fi žánru, který je v tomto výběru zastoupený nejvíc.
Syčení Hannibala Lectera z Mlčení jehňátek je nutnost.
Tarzanův pokřik a jeho bušení do prsou po vzoru gorilích samců zná také téměř každý. Ve výběru tak určitě nesmí chybět.
Lightcycles, nadupané motorky z filmu Tron, nezaujmou jen svými světelnými efekty, po kterých se nazývají, ale i po audio stránce. To, jak se motorka objeví a rozjede, je úžasný trik. A zvuk taktéž.
Houkačka vozu Ecto-1 z filmu Krotitelé duchů je stejně slavná jako titulní popěvek, který vždy po zhlédnutí filmu nedokážete delší dobu dostat z hlavy.
V USA je velmi populární snímek Čaroděj ze země Oz, u nás se tak vysoké popularitě netěší, ale smích čarodějnice možná znát budete. I on patří do našeho výběru.
Zvuk transportéru ze Star Treku je posledním nejvýraznějším filmovým nebo seriálovým zvukem, který diváci a divačky vybrali.
Zahlasujte v naší anketě, který z uvedených zvuků je podle vás nejikoničtější. A pokud jste ve výběru svůj zvuk nenašli, můžete ho napsat do komentářů. Na základě vašich návrhů pak můžeme zkusit sestavit vlastní žebříček nejlepších filmových nebo seriálových zvuků.