Nejčastěji zfilmovaný pohádkový příběh nejspíš pochází z Číny

Nejčastěji zfilmovaný pohádkový příběh nejspíš pochází z Číny
Popelka | Walt Disney Studios
Jednotlivé příběhy se mísily s místní kulturou a zvyky, až vznikaly různé podoby vyprávění se stejným základem. Dnes máme pohádku spojenou s žánrem určeným pro děti, jenž v sobě nese nějaké ponaučení a má většinou dobrý konec. Původní příběhy předávané z generace na generaci ale patřily dospělým a většinou byly i vulgární nebo násilné. Například v původní verzi Šípkové Růženky se princezna probudí až při porodních bolestech, což znamená, že byla v bezvědomí znásilněná. Mnoho národních pohádek je plných násilí a krve. První úpravy pro děti udělali až bratři Grimmové, ale i oni jsou stále ještě poměrně drsní. V jejich pohádkách například nechali sestrám Popelky sekat palce nebo vyklovat oči ptáky atd.
Dnes už jsou pohádky určeny hlavně dětem, sledují je v televizi, čteme jim je z knížek nebo je mohou poslouchat v audio verzi na libovolném nosiči či online. Každý rok ale přijde období, kdy se na pohádky s velkou chutí dívá i většina dospělých – Vánoce. České pohádky jsou žánrem, ve kterém jsme byli dlouhá léta nejlepší a na navíc se na ně mohla dívat společně celá rodina. Zvykli jsme si k nim usedat, dědili jsme to po rodičích a teď po nás naše děti, zkrátka si pohádky dále předáváme z generace na generaci. Škoda jen, že už nám jejich tvorba přestala jít. Za posledních roky by se těch hezkých sice pár našlo (např. O vánoční hvězdě, Princezna zakletá v čase, Sedmero krkavců atd.), ale už to není taková pecka jako v případě legend S čerty nejsou žerty, Anděl Páně nebo Tři oříšky pro Popelku.
Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku | Jaromír Komárek
A právě pohádka o Popelce bývá pro film adaptována nejčastěji. Ve skutečnosti za ni lze vlastně považovat i každý romantický film, ve kterém chudá, obyčejná dívka přijde ke štěstí. Za Popelku bychom tak klidně mohli označit i filmy pro dospělé jako Šíleně bohatí Asiati nebo Sabrina. Ostatně adaptace pohádek pro dospělé jsou také velmi populární, například hororová Sněhurka – příběh hrůzy nebo napínavější verze Krásky a zvířete.
Samotný příběh Popelky ale údajně pochází z Číny. A každá země má svou vlastní verzi. U nás se nejčastěji pracuje s motivem tří kouzelných oříšků a chudé dívky, v Norsku je ale Popelka princeznou a v Gruzii zase dcerou žebráka. Britská badatelka Marian Roalfe Cox dokonce v roce 1893 publikovala studii, ve které sama srovnávala tři sta čtyřicet pět variant tohoto příběhu! Pro většinu z nich je společná ztráta střevíčku, a právě kvůli němu vědci odvozují původ příběhu z Číny. Tam totiž platilo, že za nejkrásnější byla považována dívka s nejmenší nohou. Po mnoho let se tak čínským dívkám nohy různě zavazovaly a fixovaly, aby nemohly růst, což jim deformovalo chodidla a způsobovalo bolest.

Pohádkové příběhy

Popelka (1950, Cinderella)
Popelka
Popelka
Snad nejznámější pohádka na světě, příběh chudé dívky, která se přes noc stává princovou vyvolenou. Nezapomenutelnou, animovanou verzi dokončilo v roce 1950 studio Disney. Diváky kromě kouzelné animace zaujala i nádherná hudba, která film doprovází. Popelka byla tehdy nominována na Oscara ve třech kategoriích: za nejlepší píseň, soundtrack a zvuk.
Popelka (2015, Cinderella)
Richard Madden, Lily James
Popelka
Pokud se někomu nelíbilo původní animované dílko, je tu hraná verze od studia Disney. Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elly (Lily James), jejíž otec (Ben Chaplin), se po smrti její matky znovu ožení. Ella, která s radostí podporuje svého otce, se snaží ke své maceše (Cate Blanchett) a jejím dcerám Anastasii (Holliday Grainger) a Driselle (Sophie McShera) chovat vstřícně a touží po tom, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Ellin otec nečekaně zemře, zjišťuje, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodině. Posléze se z ní stává pouhá služka, věčně špinavá od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutému osudu nehodlá propadnout zoufalství a snaží se být na všechny hodná. Navíc je tu ještě ten pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Ella, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince (Richard Madden), nikoliv o pouhého učně ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši...
Věčný příběh (1998, Ever After)
Dougray Scott, Drew Barrymore
Věčný příběh
Když byla Danielle (Drew Barrymore) ještě malá, zemřel jí otec a zanechal tak dívku napospas maceše. Ta měla dvě vlastní dcery a k Danielle se chovala tak, že z ní nakonec vyrostlo mladé děvče pro všechno, v jednom kuse obskakující své dvě nevlastní sestry. Jednoho dne se ale na zahradě setkala s princem (Dougray Scott) prchajícím před povinnostmi a láska začala klíčit.
O Popelce trochu jinak (2002, Confessions of an Ugly Stepsister )
Jenna Harrison, Mark Dexter
O Popelce trochu jinak | American Broadcasting Company (ABC)
Zchudlá vdova a její dvě dcery marně nadbíhají princi. Ten má ale oči jen pro Popelku. Když před půlnocí nepozorovaně z plesu zmizí a princ najde jen ztracený střevíček, rozhodne se pomocí něj svou vyvolenou najít, ale je to skutečně ta pravá? Hlavní hrdinkou příběhu je netradičně nikoli Popelka (Jenna Harrison), ale její nevlastní sestra Iris (Azura Skye). Příběh je navíc zasazen do Holandska 17. století, kdy cena cibulek tulipánů rozhodovala o bohatství celé rodiny.
Zakletá Ella (2004, Ella Enchanted)
Anne Hathaway, Hugh Dancy
Zakletá Ella
Potrhlá fantasy komedie na motivy Popelky, kterou režisér Tommy O'Haver natočil podle stejnojmenné knihy, vypráví příběh dívenky Elly (Anne Hathaway), která žije v magickém světě, kde jsou všechny děti při narození obdarovány pohádkovou kmotřičkou. Ella jako dar a zároveň prokletí dostala poslušnost, a proto nemůže odmítnout žádný příkaz. Aby se osvobodila a získala vládu nad svým životem, musí přelstít království plné obrů, lidožroutů, zlých nevlastních sester, mluvících knih a zákeřných intrik. Pokud se jí to podaří, možná na své cestě potká lásku v podobě sympatického prince (Hugh Dancy).
To nejlepší jsem si nechala na konec – naše legendární Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích. Zapomenut nesmím ani na černobílou muzikálovou Popelku z roku 1969 s Evou Hruškovou a Jiřím Štědroněm v hlavních rolích, ve které je asi největší výškový rozdíl mezi princem a Popelkou (Eva Hrušková měří jen 158 cm, aby vedle ní velmi vysoký Jiří Štědroň tolik nevyčníval, musel buď neustále stát pod schody, nebo ji držet v náručí). A v neposlední řadě genderově otočeného Popeláka, který byl natočený na motivy pohádky Josefa Lady. Role princezny se ujala Simona Vrbická a týraného Popeláka Karel Greif. Režisérka Vlasta Janečková se Josefem Ladou nechala inspirovat i po výtvarné stránce a všechny kostýmy v této pohádce jsou jako z jeho obrázků.

Romance

Pretty Woman (1990, Pretty Woman)
Richard Gere, Julia Roberts
Pretty Woman | Touchstone Pictures
Vivian (Julia Roberts) šlape chodník a sní o princi na bílém koni. Jednoho večera se náhodnou seznámí s krásným, osamělým a trochu tajemným milionářem Edwardem Lewisem (Richard Gere), který ji odvede do přepychového hotelového apartmá. Nechá ji v klidu vyspat a ráno jí udělá překvapivou nabídku. Chce, aby mu Vivian dělala po celý týden na veřejnosti doprovod. Dívka se ve svém „pracovním“ oblečení vyjímá v luxusním hotelu jako tarantule na piškotovém dortu a ani peníze, kterými ji Edward štědře vybavil, jí neumožní splnit daný úkol – opatřit si vhodnou garderobu. V poslední chvíli přichází plačící dívce na pomoc otcovsky založený manažer hotelu. Pozvolna začíná proměna šlapky ve velkou dámu.
Šíleně bohatí Asiati (2018, Crazy Rich Asians)
Šíleně bohatí Asiati
Šíleně bohatí Asiati | Warner Bros.
Když Newyorčanka Rachel (Constance Wu) souhlasila, že na léto odletí se svým přítelem a snad i budoucím manželem do Singapuru, představovala si, že s ním stráví příjemnou dovolenou ve skromném rodinném domě. Nick (Henry Golding) jí ale zapomněl sdělit několik důležitých detailů – že dům, ve kterém vyrůstal, připomíná palác; že v dětství cestoval častěji soukromým letadlem než autem; že je zkrátka jednou z nejlepších partií v zemi.
Sabrina (1954, Sabrina)
Audrey Hepburn, Humphrey Bogart
Sabrina | Paramount Network
Sabrina (Audrey Hepburn) je dcerou šoféra miliardářské rodiny, která se bláznivě zamilovala do jejich syna Davida (William Holden). Ten však o chudé děvče ani pohledem nezavadí. A tak zklamaná Sabrina odchází do Paříže, kde se ze škaredého káčátka promění v půvabnou, sebevědomou mladou dámu. Po triumfálním návratu domů se jí podaří očarovat nejen Davida, ale i jeho bratra Linuse (Humphrey Bogart). Vznikne tak nečekaný milostný trojúhelník a tentokrát si může vybírat Sabrina...
Jestli sedí jedna bota (1990, If the Shoe Fits)
Rob Lowe, Jennifer Grey
Když jedna bota sedí ... | Fox/Canal+
Slavný módní tvůrce Francesco Salvitore (Rob Lowe) předvádí v Paříži svou nejnovější kolekci. V šatně se mezi modelkami proplétá nenápadná, nijak zvlášť hezká garderobiérka Kelly Carter (Jennifer Grey). Ačkoli usilovně pracuje, od nikoho se nedočká slůvka poděkování. Jako náplast na duši jí slouží koníček: navrhuje krásné boty, své kresby ovšem ze skromnosti nikomu neukazuje. Jednoho dne potkává Kelly na ulici starší dámu, cizinku, jež zabloudila, a ochotně jí pomůže. Téhož dne se potkají ještě několikrát a postupně se spřátelí. Dívka netuší, že její nová známá je ve skutečnosti čarodějka, která se rozhodla ji odměnit a od základu změnit její život...
Cindy (1984, Cenerentola '80)
Bonnie Bianco, Pierre Cosso
Cindy | Television Center
Osmnáctiletá Cindy (Bonnie Bianco) bydlí v Brooklynu a tělem i duší se upsala hudbě. Přesto není šťastná. Doma vládne zlá macecha Muriel se svými vlastními dcerami. Muriel plánuje cestu do Říma, aby její dcery mohly najít dobře situované partnery z urozené společnosti. Z donucení vezme s sebou i Cindy. Již na letišti v New Yorku se Cindy seznámí s Miziem (Pierre Cosso), italským muzikantem, který v Římě přespává ve skleníku. Cindy a Mizio se do sebe zamilují a Cindy nakonec uteče z domu. Temperamentní dívka se s přítelem pohádá a jejich cesty se rozdělí. Cindy zažívá nepříjemné situace, ale také velký úspěch jako zpěvačka. Nakonec se s Miziem znovu sbližuje...
Princ a já (2004, The Prince and Me)
Julia Stiles, Luke Mably
Princ a já
Paige Morganová (Julia Stiles) měla svůj život pevně naplánovaný a byla nezlomně přesvědčená o tom, že neexistuje nic, co by jí mohlo zabránit vystudovat medicínu a stát se doktorkou. Pak ale potkala Eddieho (Luke Mably), mladého sympatického podivína z Evropy. Zamilovali se. Ano. A už to vypadalo, že velkému štěstí nic nebrání. Jenže Eddie nebyl jen tak ledajaký student, ale Edvard Valdemar Dangaard, dánský princ a jediný dědic trůnu. Jeho otec leží na smrtelné posteli, takže Eddie musí zanechat rebelského poflakování v USA a vrátit se domů na korunovaci. Bez Paige ovšem odjet nechce, a tak šokovaná Paige odlétá do vzdálené země, aby se stala královnou. Dokáže to vůbec?
A pro teenagery vznikla v USA populární filmová série s Moderními Popelkami, která má v tuto chvíli zhruba šest dílů.
A pokud byste se chtěli podívat, jak Popelku natočili v jiných částech světa, za Indii jsem vybrala snímky Khoobsurat a The Zoya Factor, Čínu zastupuje The Old Cinderella (2014). Německo sází na klasické pohádky (Popelka z roku 2011), Norsko si letos natočilo vlastní verzi Tří oříšků pro Popelku s názvem Tři přání pro Popelku a v Koreji by sem patřila polovina jejich k-dramat, kde je kombinace bohatý muž a chudá dívka běžnou záležitostí, za všechny ale uvedu jen jeden seriál, který jméno Popelky přímo obsahuje – Cinderella and the Four Knights. Brazílie to zkusila s DJ Popelkou pro náctileté publikum, Sovětský svaz natočil v roce 1947 pohádku Střevíčky a úplně první filmovou verzi Popelky mají na svědomí ve Francii. Jmenuje se Cendrillon, je z roku 1899 a natočil ji Georges Méliès.
Cendrillon
Cendrillon