Herecký představitel Gluma se své roli zcela oddal i v soukromí. Lidé na něj koukali jako na blázna.

Herecký představitel Gluma se své roli zcela oddal i v soukromí. Lidé na něj koukali jako na blázna.
Pán prstenů: Návrat krále | New Line Cinema
Herec Andy Serkis je ve své branži poměrně unikátním zjevením. Má za sebou angažmá v řadě úspěšných velkofilmů, ale jen málokdy může divák spatřit jeho skutečný obličej. Na dráhu fyzického představitele CGI charakterů jako opičák z King Konga nebo Cézar z moderní trilogie o Planetě opic ho navedlo účinkování v kultovním Pánovi prstenů, kde s grácií ztvárnil nesmírně komplexní postavu Gluma - původem hobita jménem Sméagol, změněného k nepoznání vlivem prstenu moci. Kromě nezapomenutelného hlasového projevu vtiskl Serkis své průlomové roli také naprosto osobité a autentické pohyby, které rozhodně nebyly generovány počítačem. A jak prohlásil v nedávném rozhovoru pro The Guardian, jeho ztvárnění Gluma obnášelo striktně metodickou přípravu, kvůli níž herec neváhal lézt na veřejnosti po čtyřech a vymýšlet si racionální zdůvodnění v případě, že vrazil do kolemjdoucích lidí.
"Chodíval jsem po všech čtyřech i mimo záběr, když jsme točili Pána prstenů," svěřil se Serkis. "Hodně času jsem ostatně strávil přípravou. Chodil jsem na několikahodinové procházky po čtyřech. Občas jsem přišel do kontaktu s jinými lidmi, tak jsem musel předstírat, že na zemi něco hledám. Přiznávám, že to je dost metodické."
Udělat ze sebe blázna před hrstkou cizích lidí se však s odstupem jeví jako
Andy Serkis
Andy Serkis ve filmu Smrt superhrdiny | HBO
mizivá oběť vzhledem k tomu, jaký úspěch Pán prstenů slavil a jakou slávu přinesla složitá úloha tehdy sedmatřicetiletému herci. Serkis se dvacet let po premiéře prvního dílu rovněž přiznal, jak je rád, že mu v době natáčení už táhlo na čtyřicet. "Obávám se, že bych nedokázal zvládnout takový příval slávy, který mi Pán prstenů přinesl, kdybych byl mladší. Bylo mi skoro čtyřicet, když to propuklo. Jsem vděčný, že to přišlo právě v té době. Byla to neobyčejná doba - z té zkušenosti vzešlo tolik věcí, a ať se mi to líbí nebo ne, ta role se mnou přetrvává každý den. Nikdy nezmizí."
Glum je fanoušky považován za jednu z vůbec nejlepších postav celé filmové ságy, která o dekádu později ještě expandovala zásluhou Hobita, v němž si Serkis svou roli krátce zopakoval. A sám režisér Peter Jackson minulý rok potvrdil, že Serkisův skvělý výkon kompletně utváří jeho nejoblíbenější scénu z původní trilogie - jde o sekvenci ze Dvou věží, která zobrazuje rozštěpenou Glumovu osobnost během jeho 'dialogu' s vlastním odrazem na vodní hladině. Jackson přiznal, že danou scénu režírovala jeho manželka a spoluscenáristka Fran Walsh, která ji i sama napsala.
Pán prstenů: Dvě věže
Pán prstenů: Dvě věže | New Line Cinema
Andy Serkis oslaví v dubnu 57. narozeniny a příští rok ho uvidíme jako Alfréda v nové verzi Batmana od režiséra Matta Reevese. A výjimečně se nám naskytne pohled na jeho pravou tvář.