Natáčení erotických scén může být nesmírně stresující. Své o tom ví i nejkrásnější herečka 90. let.

Natáčení erotických scén může být nesmírně stresující. Své o tom ví i nejkrásnější herečka 90. let.
Salma Hayek | Desperado
Rok 1995 byl průlomový hned pro trojici lidí, jež spojila účast na dnes takřka kultovním neowesternu Desperado. Režisér Robert Rodriguez tímto počinem v podstatě remakoval svůj debutový nezávislý akčňák El Mariachi a do hlavních rolí obsadil herce, pro něž taktéž šlo o rozhodující krok do Hollywoodu. Antonio Banderas ztvárnil El Mariachiho, jenž se přichází pomstít krutému drogovému papalášovi. A zamiluje se přitom do místní dívky Caroliny v podání tehdy osmadvacetileté Salmy Hayek.
Původem mexická herečka se tímto filmem vštípila do povědomí diváků i
Antonio Banderas, Salma Hayek
Desperado | copyright © Columbia Pictures
producentů a dnes má za sebou skvělou kariéru, která zdaleka nekončí - objeví se například v očekávané marvelovské týmovce The Eternals po boku Angeliny Jolie. Není se čemu divit, že producenti a režiséři touží dát co nejvíce na odiv její neobyčejný latinský sexappeal. Pro mnoho mužských diváků je symbolem přirozené a nestárnoucí krásy a takovou image značně přiživilo právě Desperado, v němž Hayek absolvovala s Banderasem vášnivou erotickou scénu. A přestože si zpětně nemůže vynachválit spolupráci se svým hereckým kolegou i režisérem Rodriguezem, na natáčení inkriminované sekvence nevzpomíná vůbec v dobrém.
"Manželka Roberta Rodrigueze (producentka Elizabeth Avellán) byla mou nejlepší kamarádkou. A Robert, díky Bohu, dokázal na place zastat všechny práce... Uměl dělat ozvučení i operovat s kamerou a byl jako můj bratr. Takže zavřeli scénu a byli jsme tam jen Robert, Elizabeth, Antonio a já," vzpomínala Hayek v nedávném rozhovoru. Všichni byli prý neuvěřitelně milí a pozitivní, ale její vůbec první zkušenost s podobnou 'otevřeností' se na ní bohužel podepsala. Při samotném natáčení sekvence ji přepadával až panický strach, který nijak neztenčoval ani 'Antoniův svobodný duch', jak jej sama popsala. "Byl to absolutní gentleman a dodnes jsme velmi blízkými přáteli. Ale byl až děsivě nesvázaný. Úplně mě to za něj vystrašilo... bylo to pro něj jako nic. A to mě děsilo, protože jsem dříve nikdy nebyla před nikým v takové situaci. Začala jsem dokonce brečet a on mi říkal 'Bože, cítím se kvůli tobě příšerně.' Byla jsem tak zahanbená až jsem z toho plakala."
Příliš prý nepomáhala ani všudypřítomná snaha o rozesmátí a Salma se zkrátka nedokázala do odvážné intimní polohy ponořit. Problém možná tkvěl i v neplánovanosti celé sekvence, kterou si studio vynutilo až za pochodu - údajně díky skvělé chemii mezi ústřední dvojicí. Rodriguez musel nakonec volit kompromis a scénu sestřihal nebývale rychle a s přispěním několika prolínaček, čímž úspěšně zakryl hereččino trápení a stud.
Salma Hayek
Desperado | Columbia TriStar
Byť prý danou scénu stále nedokáže sama sledovat, tato zkušenost Salmu Hayek podle všeho zocelila a dnes platí za silnou ženskou osobnost, jejíž vliv sahá i mimo záběr filmových kamer. Je jednou z čelních představitelek hnutí MeToo, nabádajícího mimo jiné k otevřenosti a upřímnosti ohledně traumat, jimž především herečky ve filmové branži dlouhodobě čelí. Její příběh nikoho neobviňuje, ale svým způsobem také napomáhá ke zkvalitnění produkčního přístupu k natáčení náročných intimních scén.