Melancholie, temnota a magie. Nabídka těch nejlepších gotických filmů, které zbožňují bájná stvoření noci

Melancholie, temnota a magie. Nabídka těch nejlepších gotických filmů, které zbožňují bájná stvoření noci
Drákula (1992) | Columbia TriStar
Kořeny má hlouběji, než byste čekali. Na Kinoboxu právě rozjíždíme žebříčky méně známých žánrů, podívejte se! Slovo „gotický“ bylo používáno už ve starověku, kdy označovalo skupinu kmenů, přezdívajících se jako „gótové“. Tyto kmeny byly kočovné, násilnické a velmi zbožné. Dle všeho uctívali nejrůznější pohanská božstva. Zhruba ve 12. století pak vznikl ve Francii umělecký sloh zvaný „gotika“ a jméno tohoto směru mělo být původně urážlivé a zahanbující. Naráželo na nomádství a bezbožnost. Což je ironické, protože byl umělecký gotický sloh velmi křesťansky a nábožensky založený.
Vyznačuje se vysokými zdobenými katedrály se skleněnými vitrážemi, specifickým venkovním opěrným systémem a chrliči, kteří měli za úkol od katedrály odhánět zlé duchy. Mezi nejvýznámější památky tohoto slohu patří například katedrála Notre-Dame v Paříži a u nás Chrám sv. Víta na Pražském hradě.
melancholie-temnota-a-magie-nabidka-tech-nejlepsich-gotickych-filmu-ktere-zboznuji-bajna-stvoreni-noci-17
Chrám sv. Víta | Kuroni
Jak se liší středověká gotika od té moderní? Tehdy to byla dominantní kultura, zatímco v dnešní době jsou lidé v této komunitě pouze součástí „gotické subkultury“. Nevznikají na jejich počest žádné honosné stavby a rovněž nejsou spojeni s žádným oficiálním náboženstvím, i když se kulturně vztahují k prvkům křesťanství. Moderní goths spojuje poslech deathrocku, post punku, new wave a podobných hudebních stylů, na což se pak váže socializace do komunit a výrazná estetika oblékání, účesů a líčení. V moderní době je tedy slovem gothic označován jen určitý životní styl, který se vyznačuje temnými barvami, bledou pletí, výrazným makeupem a sklony k magii.
melancholie-temnota-a-magie-nabidka-tech-nejlepsich-gotickych-filmu-ktere-zboznuji-bajna-stvoreni-noci
Goth modelka "Kuroni" | Eva Hlavatá
Tento životní styl se následně odráží i ve filmové a jiné tvorbě. Gotické filmy v duchu „temného životního stylu“, se vyznačují melancholickou atmosférou, ponurými barvami a specifickým polorozpadlým strašidelným prostředím. Velmi často se zde objevují nejrůznější fantastické bytosti noci jako upíři, vlkodlaci, duchové nebo třeba zombie a samozřejmě mnoho dalších. Hlavní postavy bývají povětšinu času zamlklé, klidné, se sklony k poezii, hudbě, výtvarnému umění nebo ke čtení literatury. V neposlední řadě jsou také stoupenci melancholického černého humoru, který je pro tento žánr taktéž typický.
Gotické filmy pracují s moderní dobou, ale velmi oblíbený je také časoprostor evropského středověku, nejčastěji je to 12. - 14. století, takže období největšího rozmachu gotického uměleckého slohu, jak jsem zmínila výše. Nebrání se ale ani starověku a dalším časovým vymezením.
melancholie-temnota-a-magie-nabidka-tech-nejlepsich-gotickych-filmu-ktere-zboznuji-bajna-stvoreni-noci-2
Drákula (1992) | Columbia TriStar
Jaké filmy jsou ale pro goths tzv. „písmem svatým“ a proč by neměly uniknout pozornosti ani lidem mimo tuto komunitu? Jejich největším vzorem je bezpochyby americký kontroverzní režisér Tim Burton, který má na svém kontě spoustu loutkových, ale také hraných filmů melancholického ražení, které se vyznačují svým originálním stylem a vysokou uměleckou hodnotou. Mezi jeho nejlepší filmy patří Ukradené Vánoce (1993), které popisují příběh odehrávající se v kouzelném halloweenském městečku, kde se místní strašidla rozhodnou vzít zimní svátky klidu a míru do vlastních rukou.
Mezi další patří také avantgardní loutkový a hraný film Beetlejuice (1988), kde sehrávají hlavní roli duchové, kteří se ze všech sil snaží vypudit živé přistěhovalce z jejich domu. Pro goths je ikonou také Johnny Depp v snímcích Střihoruký Edward (1990), Ospalá díra (1999) nebo hudební snímek Sweeney Todd (2007). V neposlední řadě také Mrtvá nevěsta (2005), která svou úžasnou atmosférou a propracovaností, posunula úroveň loutkových filmů o několik úrovní výš a dodnes ji prakticky nic nepřekonalo.
melancholie-temnota-a-magie-nabidka-tech-nejlepsich-gotickych-filmu-ktere-zboznuji-bajna-stvoreni-noci-11
Mrtvá nevěsta (2005) | Warner Bros.
Když ale opustím od tohoto režisérského amerického mága, je zde velká spousta dalších zajímavých filmů, které by neměly jen tak uniknout pozornosti nikoho, kdo má rád trochu depresivní témata plné lásky, magie a černého humoru. Jedním z nejoblíbenějších gotických titulů je například řada seriálů a filmů o neobvyklých dobrodružství Addamsovy rodiny. Právě tato famílie je pro mnoho goths obrazem ideálního života. Starý dům na opuštěném místě, který je plný magie, obydlený milující a poněkud ztřeštěnou rodinou se stejnými kontroverzními zájmy a sdílející jednu věc, lásku k černé barvě.
melancholie-temnota-a-magie-nabidka-tech-nejlepsich-gotickych-filmu-ktere-zboznuji-bajna-stvoreni-noci-1
Vrána (1994) | Miramax
Mezi další oblíbené tituly spadá například Vrána (1994), Co děláme v temnotách (2014), Čarodějky (1996), Přežijí jen milenci (2013) s Tomem Hiddlestonem a Tildou Swinton v hlavní roli, Královna prokletých (2002) a bezpochyby veškeré filmové adaptace legendárního strašidelného upíra Drákuly od Brama Stokera. Mezi nejoblíbenější ale spadá verze s Winonou Ryder a Garym Oldmanem z roku 1992. Jestli se vám ale můj výběr nelíbí, podívejte třeba i do našeho seznamu, ve kterém si jistě najdete to pravé.
melancholie-temnota-a-magie-nabidka-tech-nejlepsich-gotickych-filmu-ktere-zboznuji-bajna-stvoreni-noci-19
Přežijí jen milenci(2013) | Sony
Gotika je v dnešní době bezpochyby velmi výrazným filmovým žánrem, který by rozhodně zasloužil ještě o něco více pozornosti. Nejen proto, že jsou tyto filmy velmi často velmi originální a silně atmosférické. Mnoho z nich si drží dlouhodobou uměleckou hodnotu, která nikdy neomrzí a nezestárne. Nebudete se při nich bát, ani se cítit v depresi. Snad vás jen absolutně uklidní a naladí na příjemnou magickou vlnu, která je pro tyto podzimní dny s dlouhými večery, jako dělaná.
Ná závěr je důležité zmínit, že stejně jako je tomu i ostatních žánrů, i gotika má několik poddruhů a typů a těmi jsou například americká jižanská gotika a jí podobná australská gotika. Tam se řadí kultovní tituly jako Občan Kane (1941), Americká krása (1999) nebo Taxikář (1979). Mezi další oblíbený spadá v neposlední řadě také urban gotika neboli městská gotika. Jeden z nejvýraznějších titulů tohoto podžánru je Klub rváčů (1999).