Filmová pokračování, která pohřbila výdělečné značky

Filmová pokračování, která pohřbila výdělečné značky
X-Men: Dark Phoenix | CinemArt

ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ: ZA ZRCADLEM

Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Rozpočet: 170 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 299,5 milionů dolarů
Vzpomínám si, že již v době oznámení jsem se chytal za hlavu s vědomím, že tohle nedopadne dobře. No a skutečně nedopadlo... První Alenka utržila při rozpočtu dvou set milionů dolarů v době svého uvedení neuvěřitelnou miliardu, která byla překvapením i pro samotné studio. A proč tomu tak bylo? Pestrobarevná taškařice se v režii Tima Burtona svezla na neuvěřitelném úspěchu Avatara a jeho revolučním 3D hávu, který doslova ovládl celý svět. To se psal rok 2010, technologie s trojrozměrným obrazem se stala celosvětovou atrakcí, kterou chtěl okusit téměř každý člověk, který zavítal do kina. Postupně ale zájem o 3D opadnul a v současné době se jednoznačně nejedná o takovou senzaci jako před celými deseti lety. Prozíraví diváci zpozorovali, kde se nečekaný úspěch Alenky vzal... Disney ale čekal tak dlouho a pokračování vypustil do světa v době, ve které po blockbusteru kvůli trojrozměrnému obrazu neštěkne ani pes. Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí... Výsledkem byl zdrcující nezájem ze strany diváků, který dalším dobrodružstvím Alenky a Kloboučníka zatnul tipec.
porovnání celosvětových tržeb série ZDE

ANGRY BIRDS VE FILMU 2

Angry Birds ve filmu 2
Rozpočet: 65 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 112 milionů dolarů (a o moc dál už to nepůjde)
Vzteklí Ptáci před lety drancovali mobilní telefony ve velkém a není tedy divu, že se posléze dočkali i prvního filmového zpracování. To si připsalo zjevný úspěch, když při rozpočtu 73 milionů dolarů utržilo celosvětově mohutných 352. Druhému dílu nic nestálo v cestě a po třech uplynulých letech jsme ho mohli spatřit v kinosálech. Tvůrci zcela jistě očekávali další úspěch, ale ten se bezpochyby nedostavil. Co se tedy stalo? Absolutní nezájem ze strany diváků pramení v pochybných kvalitách prvního ptačího dobrodružství, které to schytalo jak ze strany kritiků, tak i náročných diváků. Přestože letošní přírůstek série sklízí veskrze chválu, třetího dílu se nepochybně nedočkáme.
porovnání celosvětových tržeb série ZDE

LEGO PŘÍBĚH 2

LEGO® příběh 2
Rozpočet: 99 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 191,3 milionů dolarů
Další série předurčena k úspěchu a další brzký pád. Pánům zodpovědným za tuto prosperující sérii se z nenadálého úspěchu zamotala hlava a tuto výdělečnou značku pohřbili neustálým ždímáním v podobě triviálních spin-offů (Lego Batman, Lego Ninjago), které dokázaly přesytit diváky po celém světě. Jednodušší to už v Hollywoodu být ani nemůže, že ano? Dalších Příběhů se dočkáme maximálně na chystané warnerovské obdobě Netflixu.
porovnání celosvětových tržeb série ZDE

TRANSFORMERS: POSLEDNÍ RYTÍŘ

Rozpočet: 217 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 605,4 milionů dolarů
Dozajista jedna z nejúspěšnějších sérií v Hollywoodu, a přesto se nevyhla stejnému osudu jako Lego franšíza. Michael Bay se v této ultradrahé sáze zcela vyčerpal, což se odrazilo již u druhého dílu, který se potýkal s pokulhávající kvalitou. To ale lidem očividně nevadilo, poněvadž vzali pokladny kin po celém světě pokaždé útokem a studio si každým rokem spolu s režisérem napakovalo kapsy k prasknutí. Včasný odchod je v tzv. továrně na sny nedostatkovým zbožím. Vyčpělá série čtvrtým sequelem s monstrózní reklamní kampaní stála studio i kalhoty, a dokonce mu i překazila rozsáhlé plány na rozjetí vlastního propojeného vesmíru. V tom Universal viděl po vzoru Marvelu zlatý důl a najal si desítky scénáristů, kteří pracovali na nespočtu spin-offů a tradičních pokračováních. Tyto plány nicméně vzaly za své a Universalu nezbývá nic jiného, než obrátit o 360°a přijít s jinou funkční strategií.
Transformers: Poslední rytíř
Transformers: Poslední rytíř | Paramount Network
Z celkových čísel se může zdát, že se o takový průšvih nejedná, ale nezapomeňme k již tak vysokému rozpočtu připočítat částku za reklamní kampaň. Tu jsem o pár řádků výše nezmínil jen tak náhodou. Ta se totiž v dnešní době svou výší přibližuje až k celkovému budgetu. To už jsou ohromná čísla, viďte? To ale není stále všechno... Taktéž nezapomeňme zohlednit procenta ze zisku, která si kinaři nechávají ve vlastních pokladničkách. V tomto případě většina peněz pochází dokonce z Číny, a ta si, jak víme, nechává neuvěřitelné 2/3 zisků, které občané v pokladnách kin nechají. Tento pád byl nevyhnutelný.
Nicméně není úplně od věci si ujasnit, že pohřbení této série musíme brát poněkud s rezervou. Tato značka je příliš velká na to, aby zmizela z hledáčku diváků nadobro. Mimozemští roboti se jistě vrátí, avšak v podobě, kterou neznáme. Osobně jsem zvědavý, jak to bude v budoucnu fungovat. Návrat ke kořenům v podobě Bumblebeeho si sice odnesl spokojené recenze, ale s ohledem na tržby to žádné terno také nebylo.
Pět dílů nedokázaly přežít i hodnotnější série. Jednou z mála výjimek jsou Mission: Impossible a Rychle a zběsile.
porovnání celosvětových tržeb série ZDE

X-MEN: DARK PHOENIX

X-Men: Dark Phoenix
Rozpočet: 200 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 252,4 milionů dolarů
Tento komiksový vesmír zažil mnoho vrcholů a pádů, ale sledovat, jak se s námi jedna z nejvýdělečnějších sérií loučí na úplném dně, je k pláči. K částečnému pohřbu ale došlo již před třemi lety, kdy vzala světové multiplexy útokem matná Apokalypsa. Na tržbách se to ale pořádně projevilo až letos, kdy si Dark Phoenix došel k vyloženě nejnižším ziskům z celé téměř dvacet let trvající franšízy. Nenastat obchod Fox/Disney, tak tu máme na pěkných pár let dozajista mrtvou komiksy inspirovanou ságu.
Na vině jsou však i nesmyslné časové návaznosti, špatný casting (Sophie Turner) a další chybná produkční rozhodnutí, kterým kraluje sázka na variaci již adaptovaného (!) comicsu, který sloužil jako předloha pro třináct let starý Poslední vzdor. Nepochopitelné. K již zmíněným časovým lapsům bych jen na závěr dodal, že osobně nechápu, jak se v kontinuitě mohli tvůrci takhle zamotat. Vždyť má X-Meny na starosti téměř od samého počátku jeden scénárista, který si převážně na nich postavil veškerou svou kariéru. To mi hlava vážně nebere.
porovnání celosvětových tržeb série ZDE