Hra o trůny: Kdo se ukrývá za maskou Nočního krále? Slovenský kaskadér!

Hra o trůny: Kdo se ukrývá za maskou Nočního krále? Slovenský kaskadér!
Noční král / Vladimír Furdík | HBO
Okolo teorií, kdo je vlastně Noční král a kde končí jeho schopnosti, se přou fanoušci po celém internetu. Tomu se dnes věnovat nebudeme. Místo toho se zaměříme na herce, který se pod maskou ukrývá. Jeho jméno je Vladimír "Furdo" Furdík a přestože jeho jméno dnes slyšíte nejspíš poprvé, "u fochu" se pohybuje již od 15 let a za třicetiletou kariéru toho nestihl málo.
Předně je třeba říct, že je Furdík hlavně kaskadér. Narodil se 1. července 1970 v Bratislavě a za mořem se dokázal prosadit již počátkem 90. letech (velmi rychle se stal jedním z nejžádanějším kaskadérům Hollywoodu). Přestože většinu jeho filmografie tvoří kaskadérské kousky velkých hitů (z posledních let například Skyfall, Thor: Temný svět, Válečný kůň, Sherlock Holmes: Hra stínů), sem tam narazí i na nějakou tu hereckou roli.
Svou tvář ukázal ve sci-fi Prometheus v roli jednoho z vojáků, v Princ z Persie: Písky času se ujal postavy Hassassina a v druhém Sherlocku Holmesovi mu připadla role Andrzeje, bratra cikánky Sim (Noomi Rapace).
Bezpochyby nejpodstatnější hranou rolí je ale Noční král ve Hře o trůny. Ironií osudu je, že Furdík dle svých slov seriál předtím, než dostal nabídku na to si v něm zahrát, nikdy neviděl. Roli získal mimo jiné i díky své výšce (185 cm). Přestože nemá v seriálu tolik prostoru a pokaždé, než jde na scénu, stráví v maskérně cca 5 až 6 hodin, přiznává, že rolí žije. Nedivíme se. Stát se součástí světa Hry o trůny, navíc tak podstatnou, to se každému nepoštěstí.
Prometheus
hra-o-truny-kdo-se-ukryva-za-maskou-nocniho-krale-slovensky-kaskader-1