Téma: 5 filmů o Supermanovi, které nikdy nespatřily světlo světa

Téma: 5 filmů o Supermanovi, které nikdy nespatřily světlo světa

SUPERMAN REBORN

tema-5-filmu-o-supermanovi-ktere-nikdy-nespatrily-svetlo-sveta
V roce 1993 se studio Warner Bros. rozhodlo, že je nejvyšší čas opět Supermana na filmovém plátně oživit. Podnět jim k tomu dal úspěch komiksu Death of Superman i filmy o Batmanovi od Tima Burtona. Warneři proto najali Jonathana Lemkina, aby napsal scénář.
Výsledný příběh se jmenovalSuperman Reborn a zabýval se problémy vztahu mezi Clarkem Kentem a Lois Laneovou. Hlavním padouchem filmu byl Doomsday. Film měl začínat smrtí Supermana a těhotenstvím Lois Laneové čekající jeho dítě. Jejich syn roste rychle a věku 21 let dosáhne během 3 týdnů a působí pak jako nový Superman.
Studio ale cítilo, že děj nového Supermana je příliš podobný jejich filmu Batman navžd, který měl vyjít v roce 1995. Najali proto Gregoryho Poiriera, aby scénář přepsal. Ten se vykašlal na existenční problémy a zaměřil se na to, že Superman je vlastně na Zemi outsider. Přidal padoucha jménem Brainiac, který stvoří Doomsdaye. Poté, co Doomsday zabije Supermana, bytost jménem Cadmus Supermana opět oživí. Superman však již nemá svůj oblek a musí si tak nasadit robotický, aby Brainiacovi mohl čelit.
Lidé z Warner Bros. byli novým scénářem nadšeni, v roce 1996 ale změnili názor, když se objevil Kevin Smith s novým podnětem, jež vyústil v nejslavnější film o Supermanovi, který nikdy nevznikl.

SUPERMAN LIVES

tema-5-filmu-o-supermanovi-ktere-nikdy-nespatrily-svetlo-sveta
Pojďme se tedy podívat, s čím tehdy Kevin Smith přišel. Celý příběh o nevzniku Supermana se dočkal i dokumentárního filmu od Jona Schneppa s názvem The Death of “Superman Lives”: What Happened?
V roce 1996 se Smith sešel se zástupci Warnerů. Právě se hřál na výsluní díky úspěchům svých filmů Podvodníci z New Jersey a Hledám Amy. Studio se ho zeptalo, co si myslí o Poirierovo scénáři a Smith odpověděl, že je hrozný a že Poirier nepochopil mýty o Supermanovi. Smith je uznáván jako velký komiksový fanoušek a tak se studio obávalo, že by si Supermanovi fanoušci po celém světě mysleli totéž. Rozhodli se tedy začít znovu a požádali Smitha, aby napsal scénář k filmu, který by chtěl o Supermanovi vidět. Předem ale dostal od producenta Jona Peterse jasné instrukce, které musí při psaní dodržet: Superman musí nosit černý oblek, musí bojovat s ohromným mechanickým pavoukem, nesmí umět létat, jeho padouchem bude Brainiac a musí dojít i na Supermanovu smrt.
Smith přijal a napsal toto: Lex Luthor oslovil Brainiaca a jeho robotickou společnost L-Ron, aby mu pomohli Supermana porazit tím, že zablokují sluneční paprsky. Superman tak ztratí svou sílu a Doomsday ho pak zabije. Scénář byl protkaný malými roličkami a překvapeními jako účast Deadshota či Batmana.
Všichni byli spokojeni, jen Peters chtěl přidat více akce, zatímco studio začalo hledat režiséra. Stal se jím Tim Burton s tím, že se snímek začne natáčet v roce 1997 a premiéra proběhne v roce 1998. Hlavní role se měl ujmout Nicolas Cage. Kevin Spacey měl ztvárnit Lexe Luthora, Chris Rock Jimmyho Olsena, Jack Nicholson Brainiaca a Sandra Bullock nebo Courtney Cox Lois Laneovou.
Jen, co Burton podepsal smlouvu, ukázalo se, že není se Smithovým scénářem spokojen a řekl, že chce udělat svou verzi Supermana. Přivedl scénáristu Wesleyho Stricka, který s ním pracoval na přepisech pro Batman se vrací. Podle Burtonových instrukcí Strick vyhodil Smithův scénář a v novém přepisu zachoval pouze Supermanovu smrt a zaměřil se hlavně na mimozemský aspekt tohoto hrdiny. Výsledný scénář se ale studiu nelíbil a jelikož byl rozpočet velmi drahý, rozhodlo se, že snímek odloží a že by z něj někdy mohl být animák.
A jak mohl Superman v podání Nicolase Cage vypadat? Koukněte na náš článěk, který se tomuto zapomenutému kousku filmové historie věnoval.

SUPERMAN FLYBY

tema-5-filmu-o-supermanovi-ktere-nikdy-nespatrily-svetlo-sveta-2
Ačkoli se ani jeden z předešlých projektů nepovedlo natočit, studio Warner Bros. se nikdy nepřestalo snažit Supermana znovu oživit. V roce 2002 oslovilo pro scénář J. J. Abramse a producenti začali shánět režiséra. Nejvíce se jim po úspěchu Charlieho andílků líbil McG.
Abramsův scénář jménem Superman Flyby měl být prvním dílem k plánové trilogii a měl začínat dramaticky. Hned na začátku mělo být oznámeno, že došlo ke zničení několika měst a ohromné bitvě mezi Supermanem a Kryptoňanem Ty-Zorem, který Supermana porazil. V tu chvíli se měl děj vrátit o 29 let a vyprávět příběh Supermana od začátku (i to, jak se jeho cesty zkřížily s Lois Laneovou, když jim bylo dvacet). Lex Luthor je agentem CIA, jež zkoumá UFO podobné tomu, ve kterém přiletěl na zemi Superman. Ten světu odhalí svou existenci až když zachrání Air Force One a je prohlášen za hrdinu. Sláva ale netrvá dlouho. Ty-Zor a další Kryptoňané přistanou na Zemi a nakonec Supermana zabijí. Luthor se stane prezidentem a Superman je nakonec oživen, aby jednou pro vždy zjednal spravedlnost. Abrams si navíc na konec svého snímku připravil ještě jeden dějový zvrat – ukáže se, že Lex Luthor je také z Kryptonu, Superman ho porazí a odlétá na Krypton, po čemž následuje klasická věta Pokračování příště...
Abramsův scénář pronikl na Internet, ale i tak byli ve Warner Bros. přesvědčeni, že Superman Flyby bude mít úspěch. McG se ale během všech těch příprav vrhl na natáčení Charlieho andílků 2, takže bylo potřeba najít nového režiséra. Volba padla na Bretta Ratnera, největší problém poté nastal s hereckým obsazením. Herci se odmítali upsat na více než jeden snímek a tak od projektu postupně odstoupili lidé jako Josh Hartnett, Paul Walker, Brendnan Fraser či Ashton Kutcher a nakonec i režisér Ratner. Vrátit se tak mohl opět McG. Což stvořilo nový problém - kvůli daním se studio Warner Bros. rozhodlo přenést natáčení do Austrálie, což McG odmítl, protože se bojí létat.
V roce 2003 tak Warneři začali poprvé uvažovat o Bryanu Singerovi. Ten se své šance okamžitě chopil. Opustil natáčení X-Men: Poslední vzdor, zahodil Abramsův scénář a vrhl se na nový projekt o Supermanovi, ze kterého vzešel Superman se vrací.

BATMAN VS. SUPERMAN

tema-5-filmu-o-supermanovi-ktere-nikdy-nespatrily-svetlo-sveta-1
Současně se scénářem k filmu Superman Flyby vznikal i scénář od Andrewa Kevina Walkera a Akivy Goldsmana jménem Batman vs. Superman, který měl režírovat Wolfgang Petersen.
Pět let poté, co Batman po smrti Robina pověsil masku na hřebík a uchýlil se do důchodu, se stala tragédie. Batmanův klidný rodinný život přeruší Joker, když mu zavraždí manželku. Místo, aby se netopýří muž chtěl pomstít padouchovi, kterého již mnohokrát porazil, obrátí svou nenávist vůči Supermanovi, který mu před lety zabránil Jokera zabít. Nakonec se ale ukáže, že za vraždou Batmanovy manželky stál Lex Luthor se záměrem oba hrdiny poštvat proti sobě. Hrdinové se proto spojí, aby Jokera i Lexe dostali.
Warneři naplánovali premiéru Batman vs. Superman na rok 2004, pak ale scénář dodal i Abrams a studio se muselo rozhodnout, který scénář natočit. Po událostech z 11. září se rozhodlo, že Abramsův scénář je optimističtější a že by měl dostat přednost. Nakonec se nepovedlo nic a studio najalo Christophera Nolana, aby oživil postavu Batmana, což se mu povedlo.

SUPERMAN SE VRACÍ 2

tema-5-filmu-o-supermanovi-ktere-nikdy-nespatrily-svetlo-sveta-3
Díky romantickému rebootu Bryana Singera Superman se vrací se studiu Warner Bros. po několika letech konečně podařilo Supermana vrátit na filmová plátna. Snímek měl odstartovat novou filmovou sérii a ještě před jeho premiérou Warneři oznámili, že Superman se vrací bude mít pokračování, jež zamíří do kin v roce 2009. Singer měl opět režírovat a do svých rolí se měli vrátit Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, Sam Huntington, Frank Langella a Tristan Lake Leabu.
Scénáře se spolu se Singerem měli ujmout Michael Dougherty a Dan Harris. Jejich cílem bylo vytvořit akčnější film, jehož padouchy měli být Brainiac a Bizarro. Když ale Singerův Superman zamířil do kin, začalo studio o svých plánech pochybovat, jelikož zisk byl s ohledem na rozpočet a velký marketing nedostatečný. Superman se vrací 2 tedy pomalu vyšuměl. V roce 2008 se studio oklepalo a znovu dalo Supermanovi zelenou. David S. Goyer a Christopher Nolan přišli s podnětem, z něhož mohl vzniknout Muž z oceli.
Studiu Warner Bros. se rozhodně nedá upřít neutuchající optimismus a snaha. Sice přišlo mnoho úžasných scénářů vniveč, ale tak už to prostě chodí. Někdy dostane s ohledem na tržby zelenou něco, co původní verzi nesahá ani po kotníky a mnohdy je to strašná splácanina mnoha verzí scénářů, která je na výsledku tragicky vidět. Ale kdo ví, třeba se časem Warnerům díky všem těm snahám podaří najít perfektní film o Supermanovi.