Nový seriál ze světa Hry o trůny se blíží. Uvolněnější fantasy získala hlavní obsazení

Nový seriál ze světa Hry o trůny se blíží. Uvolněnější fantasy získala hlavní obsazení
Rod draka | HBO Max
Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight, česky doslova Rytíř Sedmi království: Potulný rytíř zadaptuje sérii novel G. R. R. Martina, která oproti páteři jeho fantaskní tvorby, Písni ledu a ohně, nabízí relativně (což je v případě Martina určující slovo) uvolněnou návštěvu jeho jinak velmi depresivního a nevstřícného světa.
A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight
Série příběhů se odehrává zhruba mezi Rodem draka a Hrou o trůny. Sleduje nadlidsky urostlého, ale neurozeného Duncana, jenž se rozhodne vydávat za toulavého námezdního rytíře. Jedná se o pozici určenou pro potupné šlechtice, pro Dunka jde však o troufalou lež, která mu umožňuje začít stoupat ve feudální hierarchii, kteréžto dveře by pro něj měly být napevno uzamčené.
Dunk je ale především správný chlap, nebo se jím alespoň snaží být. Chce upřímně pomáhat lidem a stát se rytířským ideálem, protože jako poslední člověk na světě věří příběhům o bezelstných hrdinech. Po několika vyhraných rytířských kláních se k němu přidává chlapec rozhodnutý mu dělat panoše. Protože nemá na hlavě jediný vlas, říká si Egg, tedy Vajíčko. Ukáže se, že Dunk a Egg (jak se jejich příběhům většinou ve zkratce říká) na sebe mají skvělý vliv. Rytíř ale netuší, že jeho malý pobočník skrývá jistá tajemství.
Peter Claffey a Dexter Sol Ansell
Peter Claffey a Dexter Sol Ansell | HBO
Nyní již víme, kdo ztvární hlavní role, a HBO tu chvályhodně pokračuje v tradici hledání nových talentů. Duncana ztvární sedmadvacetiletý irský herec Peter Claffey. Fanoušci ho ještě ani neslyšeli promluvit, už se o něm přesto stihli pohádat. Na Dunka je prý se svými 190 centimetry pořád moc malý. Navíc má být až moc sexy. Jeho předobraz trpí pro svou výšku a ne zvlášť lahodivý vzhled komplexy, které se snaží vyrovnat snahou stát se šlechetným rytířem a Peter podle dosavadních reakcí rozhodně nevypadá jako někdo, kdo by se měl cítit ostrakizovaný kvůli svému vzhledu.
Rod draka
Rod draka
83%
Na druhou stranu: Co jste čekali? Mluvíme tu o pokračování seriálu, kde obsadili modelku Gwendoline Christie do role notoricky ohyzdné Brienne z Tarthu. Ve fanouškovské komunitě mimochodem už dlouho koluje teorie, že rovněž nadměrně vysoká Brienne je potomkem Dunka, což tohle obsazení jedině potvrdí. Všichni víme, jak přímočaře funguje genetika u G. R. R. M., takže sexy verze Brienne musí mít sexy pradědečka.
Rod Draka - Green trailer
Rod Draka - Green trailer | HBO
Egga pak ztvární devítiletý britský herec Dexter Sol Ansell. Pokud vám v devíti letech přijde moc mladý, fanoušci se už naopak obávají, aby to nedopadlo jako ve Hře o trůny, která se natáčela mnohem pomaleji, než kolik času uplynulo v příběhu, takže v poslední řadě bylo „dětem" skoro o dekádu víc, než by bylo příhodné. Producenti by tedy raději měli začít sprintovat.
Rod draka ve svých nejlepších momentech překonává vrcholy Hry o trůny a v těch nejslabších připomíná její dno. Především jde o vynikající comeback
Recenze25. 10. 2022
Rod draka ve svých nejlepších momentech překonává vrcholy Hry o trůny a v těch nejslabších připomíná její dno. Především jde o vynikající comeback
Martinovi fanoušky potěší (nebo velmi naštve, pokud ještě nevzdali naději na vydání dalších dílů hlavní knižní série), že krom tradiční ceremoniální pozice výkonného producenta osobně usedne i ke scenáristickému postu, tedy s pomocí Iryho Parkera. Producentský tým by měl být víceméně stejný jako u Rodu draka. Samotná série novel je, jak u Martina jinak, nedokončená, nicméně jde na rozdíl od Písně ledu a ohně o oddělené, relativně jednoduché a vždy uzavřené příběhy. Takže i kdyby žádné z chystaných pokračování nevzniklo, jde dosavadní cca půlku plánu adaptovat jako plnohodnotnou podívanou.
Přestože to HBO zatím jednoznačně neujasnilo, považuje se za automatické, že jedna novela poslouží jako předloha k jedné sérii, což by značilo, že nás čekají tři řady. Ty by se v ideálním případě mohly na přeskáčku střídat s Rodem draka a ušetřit nás tak nemilosrdným dvouletým pauzám. Pokud vše půjde, jak má, první sérii uvidíme příští rok.
Zatím se podívejte na náš žebříček nejlepších seriálů na HBO Max.
Zdroj: Variety