Válka plná ohně a krve začíná! Epické trailery na druhý Rod draka vás nutí vybrat si stranu

Válka plná ohně a krve začíná! Epické trailery na druhý Rod draka vás nutí vybrat si stranu
Rod Draka - Black Trailer | HBO
V HBO se během minulé série dočkali mírné (a někdy ne zas tak mírné… známe, jak to někdy ve fandomech chodí) kritiky za to, že vyprávění Rodu draka jednoznačně straní „černým“, tedy princezně Rhaenyře (Milly Alcock a Emma D'Arcy) a jejímu toxicky neodolatelnému strýčkovi/manželovi Daemonovi (Matt Smith). Čtenáři předlohy vědí, a diváci nových trailerů mohou podle řady záběrů zelené královny Alicent (Olivia Cooke) v pohřebních šatech vytušit, že pomsta Rhaenyry za smrt jejího syna může dost možná dosavadní sympatie vyvážit. Pohled Emmy D'Arcy do kamery, jímž končila první série, ostatně jasně oznamoval, že tenhle drak se probudil a mírové řeči letí ze stolu.
Rod draka
Rod draka
83%
HBO tedy nyní vypustilo hned dvě upoutávky složené takřka výhradně z unikátních záběrů, z nichž každá představuje jednu stranu konfliktu. Jádrem marketingu, a tedy i diváckých diskuzí, má být zřejmě vybrání si vlastní strany a dohadování se, která je lepší. Proti tomuhle přístupu se jistě ozvou zastánci étosu G. R. R. Martina, jehož přáním by jistě bylo, abychom nefandili ani jedné straně a místo toho si přáli, aby se lidi přestali vraždit. Rod draka je ostatně adaptací fiktivní kroniky, jež záměrně postrádá jednoznačné informace a soustředí se prostě na vykreslení hrůz války.
Rod draka: černý trailer na 2. sérii | HBO Max
HBO se vydalo tradičnější cestou a v první sérii nabídlo shakespeasovsou tragédii starého vladaře, který především v důsledku vlastních chyb nedokázal zabránit znesváření svých nástupců. Strhující výkon Paddyho Considina nám připomněl sílu tohohle brandu, než šel do kytek. Tvůrcům se podařilo zajímavým způsobem rozestavět figurky (například když z Rhaenyry a Alicent udělali dětské kamarádky a vrstevnice, což bychom v předloze hledali marně). Nyní může začít dračí řežba.
Rod draka: zelený trailer na 2. sérii | HBO Max
Ne že by se Rod draka vyhnul některým hloupostem a nesmyslům dělaným pro efekt. Celkový dojem ale zůstal kladný a otevřený pokračování. Nyní víme, že první díl druhé série dorazí 16. června. Do té doby můžeme diskutovat o tom, na čí stranu se postavíme a proč to rozhodně budou černí.
První sérii Rodu draka, stejně jako Hru o trůny si můžete připomenout na HBO Max. podívejte se také na žebříček jejich nejlepších seriálů podle databáze Kinoboxu.