Zajímavosti o netflixovském hitu Jeden den. Jaký je rozdíl mezi filmem a seriálem?

Zajímavosti o netflixovském hitu Jeden den. Jaký je rozdíl mezi filmem a seriálem?
Jeden den | Netflix
Kniha Jeden den se totiž dočkala první adaptace již v roce 2011 v podobě filmu s Anne Hathaway a Jimem Sturgessem. Fanoušci knihy i romantického žánru byli tenkrát víceméně spokojeni, stěžovali si však na jistou zkratkovitost oproti předloze. Nyní se proto materiál dočkal druhého pokusu s podstatně méně známým obsazením v podobě Ambiky Mod a Lea Woodolla v 14dílném seriálu.
Zejména divačky tak znovu dostanou dojemný příběh Emmy a Dextera, kteří spolu po promoci stráví noc a nakonec se rozhodnou zůstat přáteli. I přesto je ovšem jasné, že pouto mezi nimi je mnohem hlubší a jejich kamarádství se začne v následujících letech komplikovat. Divák bude jejich osudy sledovat po dobu následujících 20 let, ovšem vždy jen během jednoho a téhož dne v roce.
Jeden den
Jeden den
80%
Budeme tak pozorovat jejich rozdílné i společné životní cesty i chvíle plné lásky a největší bolesti. A u toho budeme mít možnost zmapovat jejich životní proměnu a slyšet jisté vztahové pravdy, které zná ze života každý z nás. Jelikož se na seriál i díky jeho kvalitám a hezkému naplnění žánrových pravidel dívá čím dál více lidí, rozhodně se vyplatí zmínit i následující sedmičku zajímavostí, jež vám o seriálu a hercích prozradí další podrobnosti.

Rozdíl mezi filmem a seriálem

Jedním z důvodů vzniku seriálu bylo ještě detailněji a výrazněji prohloubit vztah mezi ústřední dvojicí. To se sice filmu v rámci omezené stopáže podařilo celkem obstojně, 107minutový snímek se ale logicky nemůže plně věnovat všem detailům. 14 epizod tedy dává větší prostor jednotlivým dnům i fázím jejich vztahu a knihu adaptuje mnohem intimnějším a věrnějším způsobem. Hlavní herecká dvojice pak zejména tento tvůrčí krok velmi chválí.
Jeden den: trailer | Netflix

Herečka málem odmítla roli

Ambika Mod se v populárním seriálu málem neobjevila, nabídku na roli totiž zprvu odmítala. Měla totiž za sebou poměrně náročné natáčení seriálu Bude to bolet, doktore? a necítila se na další podobnou výzvu. Herečka zároveň patří mezi velké fanynky předlohy a nedokázala si samu sebe coby Emmu představit. „Pak jsem se ale jednou v noci probudila a uvědomila si, že jsem udělala velkou chybu. Hned ráno jsem volala svému agentovi,“ přibližuje své rozhodnutí Ambika.

Učení přízvuku

Postava Emmy pochází z Yorkshiru, Ambika proto musela co nejvěrněji a nejrychleji pochytit tamní akcent. Což není rozhodně nic lehkého a zejména angličtí diváci podobné jazykové nesrovnalosti neodpouští. Ambika se proto naplno vrhla do učení a absolvovala intenzivní přípravu. „Měla jsem učitelku dialektu jménem Natalie. Byly jsme v tomto ohledu opravdu pečlivé a přísné, protože jsme to prostě chtěly udělat pořádně,“ dodává herečka.

Přítomnost autora

Na seriálu se podílel také autor předlohy David Nicholls, jenž je zároveň jedním z producentů. Byl přítomen natáčení a úzce spolupracoval s herci, jimž dával postřehy pro lepší pochopení jejich rolí.
Jeden den
Jeden den | Netflix

Náročnost natáčení

Štáb absolvoval intenzivní osmiměsíční natáčení, které Ambika označila za jedno z nejnáročnějších, které dosud absolvovala. Složité bylo zejména kvůli obsáhnutí dvacetiletého časového úseku, během něhož se seriál odehrává. Jelikož se titul nenatáčel chronologicky, museli herci během několika krátkých chvil plynule přecházet mezi hraním dvacátníků a čtyřicátníků. „Byla to opravdu výzva, ráno mi během natáčení bylo 22 let a večer jsem skočil o 20 let dopředu. Hned zkraje jsme totiž natáčeli finále a zároveň první tři epizody. Dělat časové skoky 20 let během 20 minut tak bylo opravdu náročné,“ přibližuje zkušenost herec Leo Woodoll.

Herec chtěl být kaskadérem

Chybělo přitom málo a právě Woodoll se hercem nikdy nestal. Díky své roli v Bílém lotosu a nyní Jednom dni má sice slibně rozjetou kariérou, původně ovšem díky svému sportovnímu založení přemýšlel spíše nad prací kaskadéra. Koketoval také s možností být učitelem tělocviku. V 19 letech si ovšem při sledování seriálu Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu zkusil napodobit Tommyho Shelbyho v podání Cilliana Murphyho a hned měl jasno, jakým směrem se chce v budoucnu ubírat. A zatím mu tato volba vychází.
Jeden den
Jeden den | Netflix

Plány herců do budoucna

A co má hlavní herecká dvojice v plánu nyní? Ambika chce překvapivě zvolnit a hereckou dráhu na chvíli odsune na vedlejší kolej. Hodlá se totiž naplno vrátit ke svému milovanému psaní a svobodě, jež tato profese nabízí. Zato Leo, podpořen čerstvým úspěchem, má v plánu jít z projektu do projektu a čeká ho i natáčení celovečeráku.
Už jste viděli populární seriál Jeden den? Nezapomeňte ho ohodnotit na Kinoboxu!
Zdroj: Netflix