Velkolepý návrat Temného případu? Čtvrtá řada podle prvních reakcí napravuje seriálu reputaci

Velkolepý návrat Temného případu? Čtvrtá řada podle prvních reakcí napravuje seriálu reputaci
Temný případ, 4. řada | HBO Max
Značka prošla po neuspokojivé třetí sérii tvůrčí změnou. Původní autor seriálu Nic Pizzolatto od projektu odešel a na jeho místo přišla mexická režisérka Issa López a respektovaný tvůrce a producent Barry Jenkins. Ti se rozhodli dát známé sérii novou tvář, přesunuli další příběh na chladnou a neúprosnou Aljašku a zaměřili se tentokrát na dvojici hrdinek v podání legendární Jodie Foster a nepříliš známé Kali Reis. Ty budou v rolích policistek vyšetřovat brutální vraždu několika lidí. A jak první zámořské reakce napovídají, nová krev franšíze zásadně pomohla.
Temný případ, 4. řada
Temný případ, 4. řada | HBO Max
Čtvrtá řada Temného případu s podtitulem Noční krajina totiž sklízí od zahraničních kritiků nadšené reakce. Podle nich sice nová sezóna stále ztrácí na (zřejmě nepřekonatelnou) první, chválou se ovšem ani tak nešetří a mnozí považují počin za seriálovou povinnost nejen pro fanoušky kriminálek. Na webu Rotten Tomatoes se tak aktuálně nachází 100 % pozitivních recenzí s velmi silným ratingem 9., na dalším významném kritickém serveru Metacritic pak svítí velmi silné hodnocení 8.8. Podle novinářů je nový Temný případ vtahující mrazivou podívanou, která se sice od děl Nica Pizzolatta značně odlišuje, vysoké kvality se jí však rozhodně upřít nedají.
Temný případ
Temný případ
88%
Seriál prý přišel o Pizzolattovo hraní s noir prvky, zároveň ovšem bez problémů rozjíždí atmosférickou a nekompromisní jízdu, která dokáže hezky prodat nehostinné prostředí, skvěle pracovat se svými ženskými hrdinkami a vytvořit další temný a děsivý přírůstek do světa Temného případu. Chválí se samozřejmě také výtečný výkon Jodie Foster, hororové prvky a divácky skvěle namíchaný mix napínavé kriminálky s (jak už je u tohoto seriálu zvykem) trochou toho filozofování. Noční krajina nechává podle mnohých slabší druhou a třetí sérii daleko za sebou a vrací Temný případ zpátky na vrchol. Snad mají zahraniční novináři pravdu.
zdroje: RottenTomatoes.com,Metacritic.com