Druhá řada Lokiho je plná skrytých odkazů i naděje na znovuzrození milovaného hrdiny

Druhá řada Lokiho je plná skrytých odkazů i naděje na znovuzrození milovaného hrdiny
Loki | Disney+
Loki
Loki
88%
Loki totiž nenabízí jen skvělého hrdinu, u kterého každou vteřinu váháte, na čí straně stojí a co udělá, ale i řadu zábavných vedlejších postav, originální a napínavý příběh. Navíc je tu prostor pro mnoho skrytých odkazů a příslibů filmové budoucnosti Marvelu. A právě těmto prvkům se budeme nyní věnovat. Pozor, následující text může obsahovat spoilery.

Druhá série Lokiho a její easter eggs

Již první řada Lokiho byla plná easter eggs, takže asi nikoho nepřekvapí, že druhá v tom úspěšně pokračuje. Jedním z takových špeků je například jméno nového hrdiny v podání Ke Huy Quana, které zní Ouroboros, zkráceně OB. Mytologický Uroboros je had požírající vlastní ocas a má symbolizovat věčný cyklus. V severské mytologii se však jmenuje Jörmungandr nebo také Had Midgard a je jedním z Lokiho dětí. Toto zjištění u fanoušků vyvolalo živé diskuse a velmi zábavné teorie ohledně vztahu Lokiho a OB.
Loki
Loki | Disney+
Znalcům Marvelu navíc jistě neutekl ani název města, kam se na konci prvního dílu uchýlila Sylvie. Jedná se o Broxton v Oklahomě a diváci ho mohou znát ze seriálu Agent Carter (2015). Je to rodiště Whitney Frost a zároveň i místo, kde v komiksu od J. Michaela Straczynskiho Thor založil Nový Asgard. V této komiksové sérii se navíc úplně poprvé objevila i postava Lady Loki (Sylvie), takže se jedná o hold jejímu stvořiteli.
A za pozornost jistě stojí i jmenovka, kterou nosí Sylvie během svých směn v McDonald's. Nejdříve by se mohlo zdát, že se pod jejím jménem skví hvězdičky za hodnocení od zákazníků, co se kvality obsluhy týče, ale ve skutečnosti jsou to malé obrázky Minutky a jasná připomínka toho, kdo skutečně ovládá časovou linii.
Poklonu si však v Lokim vysloužily i tři filmy. Prvním je Jurský park (Jurassic Park, 1993), když se ve čtvrtém díle B-15 snaží dostat do TemPadu a zjistí, že ji Minutka zablokovala a její pixelový obrázek hýbe prstem ze strany na stranu. Tento okamžik odkazuje ke scéně z Jurského parku, kdy se Arnold snaží nabourat do bezpečnostního systému parku. Druhým je Thor (2011). Kdo zná film, ví, že poté, co Thor zničí bifrost a Loki visí nad propastí, snaží se Odina obměkčit slovy: „Zničil bych je, otče. Dokázal bych to. Pro tebe, pro všechny!“
Podobnou větu vysloví i v posledním díle druhé řady, když k Sylvii pronese: „Teď už vím, jakým bohem musím být. Pro tebe, pro nás všechny.“ To je povedený odkaz na to, jakou cestu Loki urazil a jaká ho ještě čeká. A jelikož se v celém seriálu nemluví o nikom jiném než o Kangovi, je zcela jasný i odkaz na Ant-Mana a Wasp: Quantumanii (Ant-Man and the Wasp: Quantumania, 2023). Morbius předává B-15 složku o variantovi, který způsobil povyk ve světě 616, ale zpacifikovali ho.

Oživí Loki Iron Mana?

Pro většinu fanoušků zlaté časy skončily s Avengers: Endgame (2019) a s výjimkou několika málo projektů jsou nově natočené filmy stále větším zklamáním. Loki je tak velmi příjemnou náplastí na bolístku a nadějí, že se třeba něco změní a jednoho dne se opět dočkáme Marvelu v plné parádě. Jak je to možné? Loki si rád hraje a jeho spolupráce s agenturou pro kontrolu toku času mu poskytuje neuvěřitelné možnosti. Jednotlivé časové linie má jako na dlani a jejich větvení znamená bezpočet šancí, jak něco zvrátit či změnit.
Loki
Loki | Disney+
Navíc se postupem času vyvíjí i jeho postava a z Lokiho se postupně stává hrdina, který nakonec obětuje svůj život pro záchranu bratra. Kontrola nad časem mu dává neuvěřitelnou moc, po které kdysi tolik bažil a kterou nyní konečně získal. Místo toho, aby ji však využil k páchání zla, postaví se k nové situaci jako skutečný vůdce a otvírá dveře možnému návratu samotného Iron Mana! Lokiho vláda nad časem totiž může kdykoli změnit běh i konec jakýchkoli událostí jediným pohybem ruky!

Otázkou ovšem je, zda bychom vůbec o něco takového stáli. Návratem Tonyho Starka by totiž ztratila na ceně jeho hrdinská smrt, stejně jako ztráta Black Widow a Gamory. Vlastně celá výjimečnost Endgame. Na druhou stranu, kdo by ještě jednou nechtěl spatřit Iron Mana v jeho laboratoři a sledovat, jak si obléká zbroj? V tuto chvíli jde nicméně o pouhé spekulace a teorie, se kterými si hrají fanoušci. Čas ukáže, zda u Marvelu Lokiho potenciálu využijí, nebo ne. Již nyní je ale jasné, že Loki je v tuto chvíli tím, kdo drží v ruce zbraň proti Kangovi. A že on je tím, kdo ho dokáže zastavit...
zdroj: Game Rant, Looper, Kinobox.cz
Podívejte se na nejlepší letošní seriály podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.