Osada je sice plná pohody, doprovází ji ale i pořádná dávka trapnosti. Ještěže vtipy zatím fungují

Osada je sice plná pohody, doprovází ji ale i pořádná dávka trapnosti. Ještěže vtipy zatím fungují
Osada | Česká televize
Autor seriálu Petr Kolečko (Most!, Lajna, Okresní přebor) si vzal ve svém novém seriálu na mušku jeden z českých fenoménů – chataření. Obsadil svou osadu co nejodlišnějšími postavami a z jejich rozdílných přístupů k jednotlivým problémům a střetu jejich světů hodlá těžit slušnou dávku humoru, trapnosti a sarkasmu. Jeho postavy jdou totiž do extrémů, ale jsou založeny na reálných předobrazech. Vsadím se, že pokud je mezi vámi někdo, kdo jezdil o víkendech a prázdninách na chatu, v hrdinech seriálu zaručeně pozná někoho ze svých sousedů.
Do osady Záhoří se o víkendech sjíždějí majitelé a nájemníci zdejších nemovitostí kolem malebného rybníka. Jsou tu manželé Rubalovi (Radek Holub a Petra Nesvačilová), rodina Južanova (Igor Bareš, Eva Leinweberová a Filip Frantiček Červenka), Lucie a Jana Rybákovy (Ivana Chýlková, Šárka Vaculíková), manželé Srovnalovi (Martin Myšička, Pavla Beretová) a Tony Keyhoss (Tomáš Hanák). Zbylé obyvatele Záhoří nám první díl nepředstavil. Každý sem jezdí z vlastního důvodu, někdo kvůli pohodě (Južanovi), někdo kvůli klidu a inspiraci (spisovatelka Lucie Rybáková) a někdo kvůli tomu, aby se cítil důležitý (Milan Rubal si tu chce hrát na šéfa a díky křovinořezu a motorovce mít nad osadou moc, myslí si totiž, že kvůli tomu, že má jako jediný v osadě tyto dva nástroje, všichni ho potřebují a on pak může o mnohém rozhodovat). Někdy jsou jejich vztahy poněkud vyhrocené, ale jsou jedna osada, a tak drží pohromadě. A právě jejich každodenní starosti, radosti a spory spojené s chatařením jsou těžištěm celého seriálu.
Igor Bareš
Osada | Česká televize
V první epizodě se chataři vrátili do osady po zimě a s hrůzou zjistili, že jejich chaty někdo vykradl. Náčelník osady měl chaty hlídat přes zimu, ale zmizel a mnoho věcí s ním. Milan Rubal přišel o motorovou pilu a křovinořez, Južanovým se ztratil betlém a soška za půl milionu (což nesmí nikdo vědět) atd. Kromě Rubala, který bytostně touží po tom, aby se stal novým náčelníkem osady, to nikdo příliš neřeší a příjezd policie je jim spíše k smíchu, zvláště když přijede policista hrající si na kovboje (Stanislav Majer), jehož vyšetřování nejspíš vůbec nikam nepovede. Osada má ale další zábavnou postavičku do svého složení, a tak může ta správná zábava začít.
První díl u mě ale každopádně balancuje mezi zklamáním i nadšením zároveň. Příběh totiž obsahuje skutečně velkou dávku trapnosti (silácké chování policisty, Rubalovo chvástání o službě v armádě, panika kolem blikající kontrolky v autě u Rybákových atd.), podle všeho je to ale záměr. Snaha dělat před ostatními machra a být tzv. cool většinou dopadá většinou opačně. Vtipy prýštící z těchto situací i konverzací jednotlivých postav ale tnou do živého a fungují zatím dobře. Igor Bareš a jeho Južan trvající na pohodě za každou cenu (třeba i násilí) je geniální stejně jako jeho žena, která má svůj vlastní důvod, proč ostatním neříct, že jsou vlastně milionáři – dělá to přece kvůli nim, aby jim to nebylo líto. Myšičkův ajťák Srovnal hledající vše na internetu také nemá chybu, ten člověk je prakticky naprosto nepoužitelný, a přesto se stává novým náčelníkem osady. Díky neotřesitelné víře v internet nikdy neztrácí klid. Herecké obsazení je také perfektní a já jsem zvědavá, jak ho doplní další postavy, které se do osady teprve chystají.
Radek Holub, Filip František Červenka
Osada | Česká televize
A jelikož premiéra seriálu připadla na podzim, kdy většina z nás své rekreační nemovitosti zazimuje a opustí, je to příjemné ohlédnutí se za uplynulým jarem a létem. Exteriéry seriálu jsou povedené a líbí se mi také smysl pro detail nejen ve vybavení jednotlivých chat, ale i v oblečení a obutí chatařů, kam patří mimo jiné vytahané svetry nebo gumové nazouváky.
Seriál si zkrátka nedělá pouze legraci z chatařů a jejich „starostí“, ale i ze sebe sama. Z toho, jak je naše společnosti závislá na internetu, ze snahy některých lidí vštípit své názory ostatním nebo za ně dokonce i myslet (viz naprostá jistota Južanové, že ostatní by její bohatství přijali špatně). Kdo hodlá brát Osadu vážně, ten tvrdě narazí.
Martin Myšička, Pavla Beretová
Osada | Logline / Česká televize
Uvidíme, jak se bude seriál vyvíjet dál. Jak si udrží vtip a nadhled. A zda se poměrně velká dávka rozpačitosti a trapnosti vytratí, nebo nikoli. Každopádně je zajímavé sledovat, že i chataření se změnilo. Dříve byly hranice zavřené a Češi nesměli cestovat, volno a dovolené tak trávili většinou na chatách, kam nemířili jen za klidem, ale i schovat se před politickým režimem. Nyní už je to spíše útěk před stresem a technologiemi, nostalgie, módní vlna či zvyk, který jsme si vytvořili jako malí. Jak moc se ale do této oblasti tvůrci pustí v dalších dílech, se teprve uvidí. Zatím je to jen chatařské špičkování mezi naprosto odlišnými lidmi. Sice vtipné, ale na víc jak 55 % to nestačí.