Když si vrahouni jdou pro krku. Kdo byli nejlepší padouchové seriálu Dexter?

Když si vrahouni jdou pro krku. Kdo byli nejlepší padouchové seriálu Dexter?

POZOR! Článek obsahuje spoilery k celému seriálu!

Předem podotýkám, že nebudou započítáni záporáci, se kterými se Dexter vypořádává během jedné či dvou epizod. Taktéž nebudu počítat strážce zákona jako Jamese Doakese, LaGuertu nebo Franka Lundyho, neboť ti byli pro Dextera spíše takovou vždy přítomnou přirozenou hrozbou než vyloženě protivníky.

5. místo - Lila West

kdyz-si-vrahouni-jdou-pro-krku-kdo-byli-nejlepsi-padouchove-serialu-dexter
Osobně jsem byl celkem rád, když Dexter přešel od jízlivé a věčně otravující Rity k téhle půvabné a mysteriózní Angličance, která se jevila jako milá, zábavná a sympatická fešanda. Stačilo však, aby Dex projevil krapet nezájmu a hned se divákovi vyjevilo, že Lila žádným hodným koťátkem nebude. I když se záporačkou stává až po půlce druhé série, její osobnost a vztah k Dexovi z ní dělají výjimečnou postavu. Lila do Dextera vidí, odkrývá jeho masku a neuhýbá před tváří pod ní. Podobně jako Dex, ani ona není schopna normálně cítit lidské emoce, což se snaží potlačit navštěvováním odvykacích terapií, kde marně hledá někoho, s kým by se mohla propojit. Dokud nepřijde Dexter, kterým je vyloženě posedlá.
Když začal Dexter z jejího kouzla střízlivět a opět se přiklánět k Ritě, neváhala zmanipulovat a ublížit absolutně komukoliv, jen aby se Dexter opět dostal do její náruče. Ani následné zjištění, že Dexter je "řezníkem ze zálivu", po kterém pase i FBI, s Lilinou obsesí nehnulo a odhodlala se dokonce i k vraždě. Díky všem zmíněným aspektům je Lila jednou z nejzajímavějších postav celého seriálu, přičemž velice obstojně si stojí i jako padouch.    

4. místo - Miguel Prado

kdyz-si-vrahouni-jdou-pro-krku-kdo-byli-nejlepsi-padouchove-serialu-dexter-1
Přestože po většinu třetí série není vnímán jako padouch, ke konci divák zjistí, že zdánlivě sympatický právník Miguel Prado je ve skutečnosti sobecký lhář, ochotný potopit absolutně kohokoliv, jen aby si zachránil vlastní krk. I tak to byl však Dexterův "nejlepší přítel", jak on sám často prohlašoval. A právě ono podivné přátelství je důvodem, proč je Miguelova postava tak povedená. Miguel Dextera respektuje a má ho (svým způsobem) i rád. A to přesto, že Dextera využívá, nepřetržitě mu lže a v případě odhalení vazby na jednu z Dexterových obětí je schopen ho zradit.
Ne, že by si Dexterova přátelství nevážil. Je mu s Dexterem dobře, rozumějí si, pojí je i koncept vlastního smyslu pro spravedlnost, tedy Miguelova záliba v Harryho kodexu, kterým se Dexter řídí. Toto přátelství však pouze prohloubilo Miguelovo zlo, díky čemuž se poté odhodlal k vraždě právnické rivalky, což byl moment, kdy se divákovi začala vyjevovat jeho pravá nátura. To vše ho ale činí zajímavým padouchem, který člověku utkví v hlavě.

3. místo - Isaac Sirko

kdyz-si-vrahouni-jdou-pro-krku-kdo-byli-nejlepsi-padouchove-serialu-dexter-2
Nad vodou držel celkem nudnou sedmou sérii tenhle sympatický ukrajinský gangster. Nenechme se mýlit, padouch to byl určitě také, ale od ostatních se přeci jen lišil. Především se jedná o záporáka, který měl na rozdíl od většiny ostatních všech pět pohromadě. Nebyl to žádný psychopat s traumatem, byl to prostě mafián, kterému zabili partnera, a on teď doslova za každou cenu chce zjistit, kdo za tím stojí. Isaac má určitý šarm a charisma, který do té doby nebyl v seriálu k vidění, a Ray Stevenson ho ztvárnil opravdu obstojně. Příjemný a vlídný vrahoun se smyslem pro čest, jak nám dokáže na konci série. Po všech těch maniacích to byla příjemná změna.

2. místo - Brian Moser (The Ice Truck Killer)

kdyz-si-vrahouni-jdou-pro-krku-kdo-byli-nejlepsi-padouchove-serialu-dexter-3
První velký padouch a Dexterův protivník má to štěstí, že patří mezi nejpovedenější z celého seriálu. Bizarní a hrůzostrašný způsob, kterým po sobě zanechává své oběti, mu dodává na děsuplnosti. Charismatický a chytrý - nezanechává po sobě takřka žádné důkazy, je vždy krok před policií i samotným Dexterem, což posiluje fakt, že divák přes polovinu série neví, o koho se vlastně jedná. Zásadní část kvality jeho postavy tkví především v jeho vztahu k samotnému Dexterovi – jak víme, Brian Moser je Dexterův biologický bratr, který je stejný psychouš, jako Dexter sám.
Na rozdíl od něj ovšem nemá žádný morální kód, který by ho vedl, tudíž z něho vyrostla vraždící stvůra, která nemá v lásce absolutně nikoho. Až na samotného Dextera, který, jak se na konci série  dozvíme, byl jediným člověkem, na kterém mu záleželo. Přesně díky tomuto jedinému lidskému aspektu, který pramení z čisté bratrské lásky k Dexterovi, je Brian Moser, jinak člověk bez soucitu, naprosto vynikající zápornou postavou seriálu. Mohl být nejlepší, ale …

1. místo - Arthur Mitchell (The Trinity Killer)

kdyz-si-vrahouni-jdou-pro-krku-kdo-byli-nejlepsi-padouchove-serialu-dexter-4
Záporáci jako Ramsey ze Hry o trůny nebo Negan z Živých mrtvých jsou bezesporu kvalitní a děsiví. Ale Arthur Mitchell pro mě osobně dodnes zůstává tím nejstrašlivějším a nejhrozivějším padouchem, jakého jsem kdy v kterémkoliv seriálu viděl. Naprostý psychopat. Naprostý. John Lithgow podal fantastický výkon v roli vrahounského seniora, který má na svém kontě přes 200 vražd.  Děsivá ale na něm je hlavně jeho přesvědčivá přetvářka. Kdybychom ho potkali někde na veřejnosti, viděli bychom sympatického a milého pána, který má milující a fungující rodinu, s níž společně staví domovy pro bezdomovce a lidi v nouzi.
Za touto skořápkou se však ukrývá zrůda, která svou rodinu ve skutečnosti využívá pouze jako zástěrku (kterým navíc v soukromí dělá peklo na zemi), aby mohl snáze dělat to, co dělal přes třicet let – brutálně a krutě vraždit. Navíc z hudebního motivu spojeného s touto postavou od komponisty Daniela Lichta vyloženě mrazí v zádech. Scenáristé mistrovsky implementovali Mitchellův hrůzný charakter do těla dexterovského padoucha, proti kterému jsou všichni ostatní hotová ořezávátka. Ostatně poslední tři epizody fantastické čtvrté série, kde už si oba sérioví vrahouni jdou vzájemně po krku, jsou jedním z nejlepších a nejúžasnějších úspěchů v seriálové historii.  

A ze kterého padoucha tuhla krev v žilách vám?