US tržby: Marvel má na kontě další hit a Transformers se zase dočkali miliardy

US tržby: Marvel má na kontě další hit a Transformers se zase dočkali miliardy
"Svého" životopisného snímku se James Brown nedočkal.
Když se přidaly chytlavé trailery, bylo na hit zaděláno. A povedlo se. O debutovém víkendu odstartovali Strážci Galaxie za 94 milionů a ve zbytku světa si připsali dalších 66. Ano, do velikosti jiných z marvelovské stáje mají zatím daleko. Jsou nicméně na začátku své filmové cesty a dá se očekávat, že výborné ohlasy tuhle netradiční partičku hrdinů v kinech chvíli udrží.
Minule kralující Lucy se musela odsunout na druhou příčku a to s nemalým propadem tržeb o 58%. Ne, že by to režiséra Luca Bessona muselo trápit. Již nyní má snímek na kontě 70 milionů jen z Ameriky a to stál skromných 40.
Scarlett Johansson
Do desítky se protlačil již jen jeden nováček a to životopisný snímek Get On Up - Příběh Jamese Browna. Jak se na portrét legendy sluší, jde o dobře odvedené řemeslo, stojící na výborném obsazení hlavní role (zatím nepříliš známý Chadwick Boseman). Život Jamese Browna o víkendu vylákal z diváků 13 milionů dolarů, což není vyloženě málo, ale přeci jen se čekalo trochu víc. Na druhou stranu nejde o podívanou, která by měla ambice kralovat kinosálům. Tady se bude útočit hlavně na nejrůznější ocenění.
Chadwick Boseman
"Svého" životopisného snímku se James Brown nedočkal.
Problémy má na čtvrtém místě svalovec Hercules - příliš nezajímá diváky v Americe ani ve zbytku světa. Charisma Dwaynea Johnsona nakonec rozpočet zalepí, ale bude to neradostná výhra. Výborně si naopak vede na pátém místě Úsvit planety opic, který se v tržbách blíží půl miliardě.
Na konec je třeba zmínit čtvrté Transformery. Z TOP10 sice již vypadli, celosvětově si nicméně připsali na konto miliardu. Jde o druhý díl série, jemuž se to podařilo (první prolomila hranici trojka). Ironií je, že jde současně o ve Státech nejméně úspěšný díl. Aktuálně má na US kontě 241 mega, přičemž jednička kdysi vydělala 319, dvojka 402 a trojka 352 milionů.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.