US tržby: Looper překvapil a nadchl davy, animovaný Drákula se svezl na 3D vlně

US tržby: Looper překvapil a nadchl davy, animovaný Drákula se svezl na 3D vlně
Hotel Transylvánie | Disney
Ani ten největší optimista nemohl věřit tomu, že by sci-fi Looper (2012) mohla v rámci opening víkendu překonat Hotel Transylvánie (2012). Nakonec se tak dle očekávání nestalo, ale nikdo smutnit nemusí, neboť oba filmy vydělaly. Nepříliš zajímavý animák s monstry, které před světem unikají do tajného hotelu Drákuly, si zajistil zájem solidními trailery a faktem, že je to barevné, 3D a má to v rámci originálního znění partičku Adama Sandlera. Snímek utržil částku 43 milionů za první tři dny promítání, což je suma, která zapadá do průměru kreslených filmů (v rámci statistik z posledních zářijových víkendů jde navíc o nový rekord). Je otázkou, jak rychle bude film padat, neboť reakce na něj nejsou z nejdašnějších. Své tvůrce stál naštěstí jen 85 milionů, což by se mělo v rámci celosvětových tržeb vrátit poměrně lehce.
Hotel Transylvánie
Hotel Transylvánie | Disney
Rková sci-fi Looper, kterou kritici vynesli do nebes ještě o trochu více, než předloňský Počátek (!), si velmi rychle získává pozici jednoho z nejvýznamnějších filmů svého žánru vůbec (vůbec není neobvyklé, že v recenzích padají kladná přirovnání ke 12ti opicím a Potomkům lidí!!). Jít proti animáku znamenalo automatickou prohru, skvělé ohlasy ale stačily "alespoň" na 21 milionů. Nezní to jako kdovíjaké terno, ale tenhle flák s Brucem Willisem a Josephem Gordon-Levittem stál skromnou třicítku a nadšené ohlasy dávají tušit, že se Looper bude propadat pomalu. U nás budeme moci kvality snímku ocenit za dva týdny, kdy snímek vstoupí do českých kin.
Do desítky se probojovali ještě dva nováčci. Na šestce prý velmi příjemný hudební flák Ladíme (2012), jehož debutových pět milionů není z nejhorších (stál 15) a na desítce drama Won't Back Down (2012) s Maggie Gyllenhaal, které bohužel kritiky nezaujalo a diváci jim podle reakcí dávají za pravdu. Pokud jde o hity minulých týdnů, pořád si velmi slušně vede policejní Patrola (2012 / tentokrát třetí místo) a horor House at the End of The Street (2012 / šestá pozice). Naopak Resident evil: Odveta (2012) se propadl již na osmé místo a snímek se na domácích tržbách nedoplazí ani na 50 milionů (aktuálně jich má 38). Celosvětově už ale atakuje hranici 200 milionů.
Jake Gyllenhaal
Patrola (2012)
Po bolestivém měsíci sucha tak začíná být v amerických kinech konečně opět živo. A klidně se s vámi vsadím, že příští víkend nebude jiný.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.