Matrix se dočká dalšího filmu. Ikonická série bude pokračovat pod vedením kultovního filmaře

Matrix se dočká dalšího filmu. Ikonická série bude pokračovat pod vedením kultovního filmaře
Matrix | Warner Bros.
Warneři hodlají sypat peníze do hvězdných tvůrců, osvědčených tváří stříbrného plátna a také do etablovaných sérií. Matrix patří k cenné komoditě primárně z kulturního hlediska, jelikož oddanější a větší fandom zase tolik fiktivních světů v kinematografii nemá (a mnozí by dali ruku do ohně za to, že ten svět vlastně fiktivní není). Také z finančního úhlu to byla zpočátku nádhera, první díl vydělal před pětadvaceti lety 467 milionů dolarů v podstatě z ničeho, sestry Wachowské tehdy nebyly zavedené režisérky a zaujaly především účinnou propagací a samozřejmě tehdy nevídanou formální kvalitou.
Matrix
Matrix
88%
Druhou část Reloaded doprovázela roku 2003 dost napjatá očekávání. Tržby hladce překonaly 700 milionů dolarů, ale přijetí bylo nečekaně rozpolcené a trojka Revolutions se na rostoucím „hejtu" svezla. Někomu neseděl vývoj mytologie, jiným upřednostňování trikové složky nad dějovou. Pokles na 427 milionů umožnil postupem let přehodnocované trilogii na dvě dekády spát, nepočítáme-li nespočet animovaných či komiksových spin-offů. Až roku 2021 mohl do kin zamířit opožděný přídavek v režii samotné Lany Wachowski.
Matrix Reloaded (2003)
Matrix Reloaded (2003) | Warner Bros.
V něm Keanu Reeves nevyměnil maskéry z Johna Wicka, a přestože čekání na dokonale přirozeně osvícené záběry šlo na podobě díla obdivovat, pro mnohé to na tomto odvážně až drze pojatém příběhu bylo jediné větší pozitivum. Určité zvraty se skoro jevily jako recese vůči nápadu, že by série ještě mohla pod někým jiným pokračovat. Dobrotu tehdy nepřinesla ani pandemie, kvůli níž film skončil souběžně v kinech i na streamu. Tržby dosáhly jen 159 milionů
Bullet Time však v kině prožijeme znovu, což by s účastí Goddarda nemuselo být hloupým rozhodnutím. Lana Wachowski bude tentokrát pouze produkovat a o příběhu si nějaké drobky možná posbíráme až s prvním trailerem. Tady bude moment překvapení důležitý, neboť Goddard prý studio sám oslovil se svou vizí ohledně rozšíření franšízy. „Drew přišel do Warner Bros. s nápadem, který bude podle nás všech výjimečným pokračováním světa Matrixu. A to jednak uctěním přínosů Lany a Lilly započatých před 25 lety, jednak nabídnutím nové a unikátní perspektivy na základě jeho vlastní vášně pro tuto sérii a její postavy,“ nechal se slyšet prezident produkce Jesse Ehrman.
Goddard má s vedením konceptuálně náročných sérií a příběhů bohaté zkušenosti. Byl jedním z předních tvůrců Ztracených, jež se jednu chvíli snažila rozlousknout snad půlka světa, a found footage katastrofický horor Monstrum je ve svém žánru špičkou. Totéž by mnozí řekli o Chatě v horách, kde se původně avizované duchařské klišé zvrhne v morbidní festival žánrové zábavy. Goddard navíc umí i víc seriózní blockbustery, což dokázal s na Oscara nominovaných scénářem k Marťanovi. Komiksový Daredevil rovněž patří k nejlépe přijímaným televizním projektům ve svém teritoriu.
Matrix Resurrections
Matrix Resurrections | Warner Bros.
„Filmy Matrixu bez nadsázky změnily kinematografii stejně jako můj život,“ uvedl Goddard v prohlášení. „Nenapodobitelné umění Lany a Lilly mě každý den inspiruje a jsem neskonale vděčný za šanci vyprávět příběhy z jejich světa.“ Pokud se vše dobře sejde, zájem veřejnosti by ještě mohl trochu žhnout. Budete se těšit?
Podívejte se také na žebříček nejlepších sci-fi filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: The Hollywood Reporter