Nový hororový Vlkodlak se natáčí. Uspěje víc než prokletý propadák s Hopkinsem?

Nový hororový Vlkodlak se natáčí. Uspěje víc než prokletý propadák s Hopkinsem?
Vlkodlak (2010) | Universal Pictures
Vlkodlačí horory nemají takový vliv a počet zástupců jako ty upírské, ale jejich tradici nelze podceňovat stejně jako úspěchy v technických oscarových kategoriích. Kultovní černohumorný Americký vlkodlak v Londýně vyhrál zlatou sošku za nejlepší masky a Rick Baker tento triumf zopakoval i v případě zmiňovaného Vlkodlaka.
Vlkodlak
AI
64%
Ten byl před čtrnácti lety obrovskou událostí za 150 milionů dolarů, která ovšem dojela na výměny většiny tvůrců, nákladnou reklamu a poněkud rozháraný koncept. To si zakladatel Blumhouse Jason Blum jistě odpustí. Převážně hororové studio těží z účelně koncipovaných a levných titulů včetně M3GAN, Pěti nocí u Freddyho či Whannellových děl, která se těší zvláštní popularitě. Spolutvůrce sérií Saw či Insidious umí z žánrových klišé čerpat sebejistou formální energii a Blumův příspěvek na sociální síti X, kde Whannell pózuje s první klapkou chystaného Vlkodlaka, snad s předstihem ohlašuje další působivou hororovou aktualizaci.
Kolem projektu se od roku 2020 točil vedle Whannella také herec Ryan Gosling, jenž si posléze přivedl režiséra svých filmů Blue Valentine: Milostný příběh a Za borovicovým hájem Dereka Cianfrance. Oba dva minulý rok odstoupili, ale Gosling dostane kredit jako výkonný producent a podle všeho zanechal dějovou formuli, již do konečného scénáře převedly Lauren Schuker Blum a Rebecca Angelo (Orange Is The New Black). Příběh byl údajně zasazený do současnosti a nadpřirozený zvrat začlenil do zápletky inspirované filmem Slídil s Jakem Gyllenhaalem.
Hlavních rolí se ujímají Christopher Abbott (Hlava 22, Chudáčci) a Julia Garner (Neskutečná Anna), kteří by měli ztvárnit manželský pár. Není tedy jisté, zda se scénář nakonec vydal směrem Slídila. Rozhodně však v typickém Whannellově duchu zůstane zakotvený v realitě a nebude křísit vanhelsingovské motivy nebo fantaskní mytologii po vzoru komiksového experimentu Vlkodlak: Noční lovec. Novinka od Blumhouse by mohla mít blíže spíš k Vlkovi s Jackem Nicholsonem, přičemž povedený Neviditelný dokázal, že Whannell své postavy dovede vykreslit i psychologicky. Vlkodlaka opět pošle do kin studio Universal Pictures a snad se jej dočkáme už příští rok.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: X, JoBlo