Animovaný fenomén pokračuje. Rekordní Super Mario Bros. se brzo vrátí do kin

Animovaný fenomén pokračuje. Rekordní Super Mario Bros. se brzo vrátí do kin
Super Mario Bros. ve filmu | Universal Pictures
Pro Universal byl rok 2023 zvlášť úspěšný. Přestože tržebním rekordmanem se stala Barbie od Warner Bros., žádné studio nemělo lepší celkové výsledky než Universal s Oppenheimerem, Rychle a zběsile 10 nebo s příběhem italo-amerických údržbářů vhozených do fantastického světa plného houbiček a závodění. Film opatřený dabingem Chrise Pratta, Anyy Taylor-Joy nebo Jacka Blacka smázl většinu nákladů už za první víkend, kdy vydělal 377 milionů dolarů. Krasojízda skončila na 1,36 miliardy, tedy relativně těsně za dominující panenkou od Mattela.
Super Mario Bros. ve filmu
Super Mario Bros. ve filmu
73%
Kníratý hrdina od Nintenda vrátil do hry obří dětské projekty poté, co tvorba pro celou rodinu v kinech nezažívá dvakrát idylické období. Pixarovka Mezi živly byla ospalým hitem roku 2022, ale jinak rodiče novým filmovým artiklům moc nevěří a odnáší to hlavně disneyovky. Druhý Avatar v kinech samozřejmě vyhověl všem, ale až Super Mario oprášil relativně nedávné, i když vzdálené úspěchy série Já, padouch nebo Ledového království.
Vývoj pokračování ohlásili šéfové Illumination i Nintenda Chris Meledandri a Shigeru Miyamoto. Projekt má dále rozvinout bohatý svět Super Mario Bros. a do většiny světových teritorií bude expandovat od 3. dubna 2026. V té době už Universal bude vědět, jak dopadl chystaný reboot Jurského světa pod taktovkou Garetha Edwardse (Stvořitel) nebo čtvrtá část Já, padouch. Miliardy by se opět měly roztáčet na projektech, jež náleží ke kulturnímu dědictví už delší dobu.
Super Mario Bros. ve filmu
Super Mario Bros. ve filmu | Universal Pictures
Mariův úspěch je obecně dobrou zprávou pro videoherní adaptace, které díky němu poprvé pokořily miliardové tržby. Vzhledem k pokročilým dětským závislostem na herních konzolích jsou tyto filmové projekty vysoce lukrativním tahem a hlavní tvář Nintenda je jejich vlajkovou lodí. O pokračování se zatím nic moc neví, Chris Pratt i Jack Black se každopádně budou chtít vrátit a režisérský přínos Aarona Horvatha a Michaela Jelenice si zřejmě také zaslouží další příležitost. Mariova filmová reputace je po hraném propadáku z roku 1993 bezpečně napravená a základní kámen nové dlouholeté série se položil velmi opulentně.
Podívejte se také na žebříček nejlepších animovaných filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Movieweb