Christophera Nolana tíží pozice zachránce kinematografie. Raději by točil úplně jiné filmy

Christophera Nolana tíží pozice zachránce kinematografie. Raději by točil úplně jiné filmy
Christopher Nolan se Zlatým glóbem | Getty Images
Oppenheimerovo vítězství se v tuto chvíli zdá jako nejvíce pravděpodobná varianta, Akademie má tedy šanci zbavit se dlouhodobé fámy, že je její kolektivní vědomí proti Nolanovi vysazené. Měla by se jí chopit, skutečně platí, že Oscary v tuhle chvíli potřebují Nolana víc než on je – poslední roky klesá jejich sledovanost a prestiž, zatímco jeho hvězda stoupá.
Christopher Nolan
Christopher Nolan

Režisér, Scenárista

Jak se ale říká, být na vrcholu je osamělé. Christopher Nolan už je v tuto chvíli sám o sobě institucí a na jeho rozhodnutích závisí pořádný kus průmyslu. V rozhovoru pro Time Magazine mluvil o tlaku, který cítí, aby svým jménem dál zaštiťoval velké produkce, jež dávají práci mnoha lidem a do kin lákají masy. Vyznal obdiv filmům jako Aftersun a Minulé životy, které svým rozměrem připomínají jeho vlastní začátky z dob Mementa, ocenil jejich jemnost a intimní měřítko, ale podotkl, že sám už si nemůže dovolit takové filmy točit.
Oppenheimer
Robert Downey jr. – Oppenheimer | Universal Pictures
„Táhne mě to k práci ve velkém měřítku, protože si uvědomuju, jak výjimečné je mít k dispozici tolik prostředků. Vím, že ve světě je bezpočet filmařů, kteří by si dali za možnost pracovat v mých podmínkách klidně vytrhat zuby. Cítím tedy velkou zodpovědnost tuto svou příležitost nenechat ladem a užívat ji produktivním a zajímavým způsobem,“ konstatoval režisér.
Proč přestaly Oscary vyhrávat úspěšné megafilmy? Potopil je Titanic!
Téma21. 1. 2024
Proč přestaly Oscary vyhrávat úspěšné megafilmy? Potopil je Titanic!
Nolanova kariéra tak trochu připomíná zkušenost Walta Disneyho, jenž vybudoval jedno z největších filmových studií, přesto se jako tvůrce necítil svobodný. Když poprvé zhlédl konkurenční film a dnes již ikonickou klasiku Jako zabít ptáčka, posteskl si přátelům, že tohle je typ filmu, jaký by si ze srdce přál dělat. Jeho studio, jakožto stáj budující rodinnou zábavu s zaměřením na nejmenší, si však stejně kontroverzní drama nemůže dovolit.
Stejně tak Nolan cítí potřebu překonávat sám sebe co do měřítka a čerpat všechny zdroje, co mu jsou k dispozici. Protože ví, že když tak neučiní, nevloží je producenti do rukou talentovaných tvůrců, ale investují je bezpečným, a tedy umělecky nezajímavým způsobem. Nolan může jen snít o tom, že točí stejné filmy jako ostatní, zatímco musí dělat filmy, o kterých se jiným ani nesní. Hollywood umí být vskutku paradoxní.
Podívejte se na seznam nejlepších filmů všech dob podle databáze Kinoboxu. Schválně, kolik jich tam má Nolan?
zdroj: Time Magazine