Zapadlé drama plné erotiky s Jackem Nicholsonem se dostalo až před soud. A změnilo dějiny

Zapadlé drama plné erotiky s Jackem Nicholsonem se dostalo až před soud. A změnilo dějiny
Tělesné vztahy | AVCO Embassy Pictures
Platí to třeba pro pozapomenuté drama Tělesné vztahy (Carnal Knowledge) z roku 1971, jež ve své době vyvolalo velkou kontroverzi, a to kvůli explicitnímu vyobrazení sexuálních scén. Snímek sleduje dvojici přátel, kteří se pokoušejí zorientovat ve složité vztahové dynamice vysokoškolského prostředí.
Tělesné vztahy
Tělesné vztahy
67%
Jde o šarmantního svůdníka Jonathana (Nicholson) a jeho výrazně nesmělejšího kamaráda Sandyho (v podání hudebníka Arta Garfunkela). Ti ani po letech od opuštění školy nedokážou ze svých rolí vystoupit, a tak zatímco Jonathanovo hledání ideální partnerky končí dalšími a dalšími neúspěchy, vniveč přichází i Sandyho snaha kopírovat Jonathanův bohémský přístup ke vztahům.
Tělesné vztahy
Tělesné vztahy | AVCO Embassy Pictures
Drama Mikea Nicholse je považováno za typický snímek Nového Hollywoodu, jelikož podvratně pracovalo se schématy romantického žánru a se snahou o realismus popisovalo pocity izolace, typické pro (nejen tehdejší) mladou generaci. Jonathan i Sandy se leckdy chovají nejistě, nejednoznačně a morálně pochybně, právě díky jejich chybám se k nim však publikum může snáze přiblížit.
S tím souvisí i větší otevřenost sexuálním tématům. Ve snímku se sice nenachází nic, co bychom dnes považovali za nevkusné či příliš explicitní a Nichols to s nahotou kdovíjak nepřeháněl, i barvité debaty o sexuálních tématech však už byly na tehdejší poměry až příliš. Řada prudérních skeptiků snímek odsoudila jako téměř pornografii, leckteré noviny odmítly uveřejnit na film reklamy či o něm jakkoli psát.
Tělesné vztahy
Tělesné vztahy | AVCO Embassy Pictures
Nedlouho před premiérou Tělesných vztahů navíc čelila podobným obviněním (a ve Velké Británii i regulérnímu zákazu) nekompromisní satira Stanleyho Kubricka Mechanický pomeranč. Situace vyvrcholila po promítání v Albany ve státě Georgie na počátku roku 1972. Policie zabavila kopii filmu kvůli údajnému porušení lokálních zákonů na ochranu dobrých mravů a ředitel kina se dokonce dočkal obvinění z distribuce obscénních materiálů.
Proti tomuto rozhodnutí se ohradilo sdružení režisérů (Directors Guild of America) a organizace MPAA (Motion Picture Association of America), stojící za hodnocením přístupnosti. Případ se dostal před soud, a to dokonce před ten Nejvyšší. Ten v polovině roku 1974 rozhodl, že jednání úřadu v Georgii nebylo na místě a film žádné nepatřičně obscénní materiály neobsahuje.
Tělesné vztahy
Tělesné vztahy | AVCO Embassy Pictures
Poté se snímek mohl opět objevit v amerických kinech, kde jej nezávislý distributor AVCO Embassy promoval s ironickým sloganem, že podle amerického Nejvyššího soudu nejde o obscénní film. Stojí za zmínku, že ze stejných důvodů promítání tohoto filmu krátce po premiéře v únoru 1972 zakázaly i úřady v Itálii.
Každopádně ale závěry Nejvyššího soudu posloužily jako důležitý precedens, jelikož od té doby už regionální soudy, často ovlivňované kulturně specifickými hodnotami a vnímáním morálky, nemohly vystupovat proti sice odvážným, leč dle federálních zákonů přípustným filmům.
Snímek Tělesné vztahy bohužel momentálně není k vidění na žádné streamovací platformě, ale pro inspirace k podobně třaskavým titulům se můžete podívat na náš žebříček nejlepších erotických filmů.
Zdroje: Collider, Wikipedia