Adikts slibují ve stylovém traileru trip, po kterém na další drogu ani nepomyslíte

Adikts slibují ve stylovém traileru trip, po kterém na další drogu ani nepomyslíte
Adikts | Česká televize
Že zrovna Adam Sedlák točí pro Českou televizi a Českou asociaci pojišťoven seriál, jehož primárním cílem je varovat mladší diváky a divačky před důsledky braní drog, je na první pohled překvapivé – jeho dosavadní práce na webseriálu Semestr a dramatu Domestik se spíš vyhýbala formátu veřejné služby, jednalo se o vyhraněnější díla.
Adikts
Adikts
60%
Na druhou stranu i BANGER. přes svou dravou stylizaci nakonec negativně zobrazuje následky nezodpovědného přístupu k návykovým látkám, byť předně ze strany mladých dealerů s tvářemi Adama Mišíka a Marsella Bendiga. V Adikts se zřejmě podíváme důsledněji na druhou stranu barikády, tedy i na samotné konzumenty.
Adikts: trailer | Česká televize
Po minutovém teaseru přichází dravá plnohodnotná upoutávka, jež svědomitě láká na šestidílnou, celkem tříhodinovou sérii. Stylisticky můžeme poznat jasnou kontinuity s filmem BANGER., nepřekvapivě nás však pro potřeby České televize čeká o kus uhlazenější provedení než záměrná divočina snímku natočeného na iPhone. Pohled na hyperaktivní a jakoby neustále sjetou ústřední postavu Petra Uhlíka však musí nevyhnutelně evokovat Bendigova věčně zfetovaného Láďu a scény z nočních klubů připomenou finále BANGER. na koncertu rappera Sergeie Barracudy.
Zdá se, že sledovat budeme příběh několika vysokoškoláků, kteří jsou zapletení v konzumaci a možná i ve výrobě hned několika druhů drog. Sedlák tak nabídne jakousi encyklopedii zakázaných látek a důsledků jejich užívání, a pokud vše půjde podle plánu, ani si nevšimneme, že vlastně sledujeme výukové video.
Adikts
Adikts | Česká televize
Věčnou otázkou Sedlákova dravého a stylizovaného přístupu inspirovaného portfoliem bratrů Safdieů je, jak se vyhnout glorifikaci zobrazovaných lidí a jejich životních voleb. I Trainspotting Dannyho Boylea je filmem, jenž nahlas artikuluje varování před drogami. Publikum si z něj však pamatuje jen momenty rauše a vzrušení, jež hrdinové prožívali ve chvílích, kdy drogy působily naplno a následky za jejich užití byly v nedohlednu. Jestli to Sedlák zvládne, to se dozvíme 9. ledna na iVysílání a 26. ledna na obrazovkách České televize.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle databáze Kinoboxu.