Adikts

60%
Adikts
Dravý režisér Adam Sedlák se po úspěchu s celovečerním snímkem BANGER. a krátkometrážní sérií Semestr dostává na obrazovky České televize, potažmo platformu iVysílání, s dalším svébytným a živelným projekte ze světa náctiletých. Nekonvenční a zběsilá jízda sleduje pětici studentů a studentek adiktologie, kteří se v rámci experimentu rozhodnou drogy testovat na sobě a ozkoušet tak vlastní vůli a ohledat riziko závislosti. Experiment se však zvrtne a protagoniststvo se ocitne na hraně vypětí i sil. To vše se odehrává v čase, kdy je v zemi zřízená nová funkce drogového koordinátora, jenž k problematice přistupuje s maximální tvrdostí a neústupností.




Recenze: Adikts

Kinobox.cz
60%

Najdeme zde spoustu skvělých nápadů. Vždyť jen dějová linka Robina (Tadeáš Moravec mimochodem předvádí úžasný herecký rozsah) by vydala zcela oproštěna od kouzelných drog na samostatný film, který by byl smysluplnější než Adikts. Na jednu stranu je vždycky dobře, když tenhle tým něco natočí, na druhou je trochu škoda, že svou energii vložil zrovna sem.


hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Nevidím aktuálně v Česku nikoho na podobné úrovni, jako je Adam Sedlák.. Ano, máme tu řadu zajímavých tvůrců a ještě větší masu rutinérů, ale opravdu se nenajde nikdo s tak progresivní vizí a tvorbou, jakou představuje tenhle, už ne tak mladý, supertalent... I přestože se od nedávného filmového hitu BANGERu zase vrací k seriálové podobě a poprvé v běžné televizní produkci. Jelikož už jednou přišel se svým seriálem, totiž se Semetrem, když mu jako nezkušenému absolventovi FAMU dala prostor televize Seznam, a jak tomu bývá už zvykem, i tenhle projekt Sedlákovi sednul a vypadá úplně jinak, než zbytek konkurence.. Návrat v podobě Adikts je ale s BANGERem nakonec bližší, než by se možná čekalo a jako tvůrce tak podruhé vytahuje jedno stejné téma, tedy problematiku drog a jejich subkulturu.. Jak už z názvu napovídá, seriál se pokusí drogy ukázat z co nejvíce směrů a jedním z nich bude zprostředkovaný skrze studenty adiktologie.. Právě tyhle mladíky, kteří zasvětili svoje studijní léta oboru o studii závislosti. si Adikts vezme jako prostředek svého vyprávění a skrze jejich osudy se tak tvůrci pokouší říct, co mají na srdci.. Drogy nejsou zlo, jsou to zkratky, tolik k nejdůležitější myšlence díla. Čímž jasně definují svůj pohled k tématu, které následně z několika pohledů probírají... Drogy dávají moc, vracejí naději a přidávají uživatelům na vlastních iluzích. Adikts je ale neberou tak vážně, jak se někdy tváří. Jednou nechá postavy zvracet a jindy je právě díky drogám uvrhá do životních situací, kam by se zábrany jinak nešli.. Ústřední postavou je svého času dealer a nový student adiktologie, který zná obor tak nějak více z praxe, Max v podání nepříliš známého Petra Uhlíka, jaký svým postojem "mám v piči" udává zábavnější tón jinak dosti odbornějšího podání.. Fajn nápad, pořád naprosto energický styl vyprávění táhne a prodává tuhle hnusnou subkulturu ještě o to úderněji, ale nějak to nestačí.. Adikts totiž nemají vlastně o čem moc vyprávět. Jde o takovou sérii situací, v níž drogami ovlivnění jedinci dělají, co by jinak nemohli nebo nechtěli. Ale v jádru chybí projektu silnější pojítko, které by někam posouvalo postavy.. A tak než aby Adam Sedlák někam došel, i on použije několik zkratek, kde prodává svoje vizuální cítění a nepříjemně živý styl snímání obrazu, ale cíle se nikdy nedobere, což z Adikts dělá leč možná zábavnou, tak poněkud zbytečnou pouť... Anebo nevím, možná je to tak jinde, že mě to dostane až za pár let. Zatím se druhý BANGER rozhodně nekoná.. I když cením odvahu, která tu i přes všechnu fixaci na penisy opravdu pořád je, ale nějak mi to celé uniká.. P.S. Miki Žbirka a Nespalme to krásné v nás je velmi fajn kontrast, který přesně sedí.. 60%
maramusil03
127 bodů
7
Scenář dost kulhá, ale herci byli opravdu skvělí


Dodatečné informace

Původní název:
Adikts (více)
  • Česká republika Adikts
Premiéra v ČR:
9. 1. 2024
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup