Domina z proutěného křesla. Remake průlomového soft porna Emmanuelle má Naomi Watts

Domina z proutěného křesla. Remake průlomového soft porna Emmanuelle má Naomi Watts
Emmanuelle | Parafrance Films
Původní snímek natočil jako svůj celovečerní debut režisér Just Jaeckin, přičemž Emmanuelle zůstala jeho nejznámějším dílem podobně jako pro Sylviu Kristel. Příběh se odehrává v Bangkoku a tematizuje podivuhodný mix kolonizačních dějin a fantaskní erotické slasti či představivosti. Protagonistka, která má za manžela diplomata Jeana (Daniel Sarky), je stejně jako všechny ostatní postavy připravená kdykoli a kdekoli odhodit šaty a vrhnout se na věc.
Emmanuelle
Emmanuelle
51%
Ve svém pátrání po absolutní rozkoši otevírá dveře i bisexuálním zkušenostem, nechybí závěrečný „grupáč“ a linie se zkušenějším mužem Mariem (Alain Cuny), jenž má být hrdinčiným sexuálním pastýřem. Film slízl kritiku za objektivizování ženských těl, avšak v asijské kultuře často vyzníval spíš opačně. Jednání nesvázané Emmanuelle tamní ženy považovaly za projev milostného osvobození, přestože mezi kontroverzní motivy spadá také pohlavní styk bez oboustranného svolení.
Ve Francii šlo v době uvedení o jeden z nejvýdělečnějších filmů historie a plakát s Kristel vyzývavě hledící z ikonického proutěného křesla se zapsal do historie popkultury. To platí i pro Československo, kde Emmanuelle v osmdesátých letech zlidověla. Narážku pronese i Jiří Lábus v komedii Slunce, seno a pár facek (1989), kde živočichář Béda tvrdí: „Od tý doby, co jsi viděla Emmanuellu, je s tebou k nevydržení.“
Odkaz filmu zahrnuje i dvě přímá pokračování s Kristel, Emmanuelle II (1975) a Goodbye, Emmanuelle (1977). Inspirovali se také Italové se svou nechvalně známou exploatační sérií, v níž protagonistku hrála Laura Gemser.
King Kong
Naomi Watts – King Kong | 2005 Universal Pictures
Remake od Diwan, jejíž Událost předloni vyhrála v Benátkách Zlatého lva za nejlepší film, by měl látku dostat k mainstreamovému publiku. Scénář napsala Diwan spolu s Rebeccou Zlotowski (Bezstarostná dívka) a Naomi Watts v dosud nespecifikované roli do něj vnese auru hollywoodské hvězdy. Pětapadesátiletá herečka známá z žánrově rozličných děl jako Mulholland Drive (2001), King Kong (2005), Nic nás nerozdělí (2012) nebo Birdman (2014) sdílela své obsazení v instagramovém příběhu.
Pětatřicetiletá Noemie Merlant nahradila původně zamýšlenou Léu Seydoux (Spectre) a z pozice přední francouzské herečky se bude moct posunout ke globální slávě. Snímek se aktuálně natáčí v Hongkongu a pod taktovkou Diwan jistě nabídne vyzrálejší feministický pohled na kultovní erotickou tematiku.
zdroje: Variety, MUBI