Robert Downey jr. řekl, které své filmy považuje za nejzásadnější. Jde o překvapivé volby

Robert Downey jr. řekl, které své filmy považuje za nejzásadnější. Jde o překvapivé volby
Jak jsem se stal psem | Disney
Fanoušci a fanynky Downeyho by zřejmě jeho komiksový výlet označili za ten nejzásadnější. Sám Downey to ale vidí, jak nedávno odhalil v obsáhlém profilu pro New York Times, úplně jinak.
Robert Downey jr.
Robert Downey jr.

Herec, Účinkující

„Upřímně řečeno, dva nejdůležitější filmy, které jsem za posledních 25 let natočil, jsou Chundelatý pes (2006) a Dolittle (2020). Chundelatý pes proto, že to byl film, kde u Disneyho souhlasili s tím, že to se mnou zkusí. Dollittle proto, že šlo o dva a půl roku promarněnou příležitost. Jak se říká, nikdy nenech dobrou krizi přijít nazmar. Pro propadu Dolittlea jsme si přenastavili priority a udělali několik změn v tom, kdo byli naši nejbližší obchodní poradci. Dobré, ale drahé poučení,“ uvedl Downey.
Dolittle
Dolittle | Universal
Abyste Downeyho lépe chápali –⁠ v roce 2006 byl na černé listině, neboť byl známý svými drogovými excesy. V té době už sice tvrdil, že je čistý, ale cesta k tomu, aby mu to někdo opravdu uvěřil, byla ještě dlouhá. Velká hollywoodská studia ho proto odmítala najmout, neboť nebylo jisté, že neskončí na odvykačce a tím nenaruší celé natáčení. U Disneyho to přesto překvapivě riskli a i když se z komedie Chundelatý pes, v níž se Tim Allen pomalu mění chováním v psa a Downey hraje hlavního záporáka, nestal hit, producentům herec dokázal, že dokáže držet slovo a skutečně již není závislý.
V případě Dolittlea pak Downey narážel na to, že v projektu nechal rodinné peníze. Snímek totiž koprodukovala jeho manželka Susan, stál 174 milionů dolarů a celosvětově jich vydělal jen 254, což na pokrytí všech nákladů zdaleka nestačilo. Celková ztráta byla někde mezi 50 až 100 miliony dolary.