Robert Downey jr. hrál Iron Mana, protože původně oslovený herec neměl zájem

Robert Downey jr. hrál Iron Mana, protože původně oslovený herec neměl zájem
Iron Man | Marvel Studios
Přestože měl režisér Jon Favreau od začátku o obsazení Downeyho jasno, hercova problematická drogová minulost ho v očích studia Marvel na favorita nepasovala. Cílem bylo získat velké jméno a současně jistotu, že herec nebude dělat problémy. Šéf filmové divize Marvelu Kevin Feige se vrátil na svou mateřskou univerzitu v Jižní Kalifornii, aby promluvil k ročníku 2023. Podělil se o řadu historek a došla řeč i na Iron Mana. A přítomné zaskočil tím, koho původně chtěli v Marvelu do role obsadit.
Iron Man
Iron Man
83%
„Když jsme hledali představitele Iron Mana, zkoušeli jsme mnoho různých herců. Museli jsme najít dokonalou kombinaci vnitřní síly, srdce a charismatu. Jelikož se jednalo o náš první marvelovský film, sázky nemohly být vyšší. Úspěch filmu a budoucnost celého našeho studia stály na bedrech tohoto jediného člověka, a to nebyl snadný úkol. Společně s mým týmem, našimi castingovými režiséry a režisérem Jonem Favreauem jsme nakonec z obsáhlého seznamu vybrali herce, který podle nás splňoval všechny tyto podmínky a o kterém jsme byli přesvědčení, že bude mít v roli úspěch. Jeho jméno bylo Clive Owen. On to však nepřijal. Neměl zájem,“ uvedl k obsazení Feige.
Clive Owen
Clive Owen | 2002 RSA USA Inc.
Owen, známý z filmů Agent bez minulosti, Potomci lidí nebo Sin City - město hříchu, je bezpochyby talentovaný herec a bylo by zajímavé sledovat, jak by si s postavou Tonyho Starka neboli Iron Mana poradil. Osobně si však dovolím tvrdit, že by jí minimálně nedodal okouzlující rošťáctví, jímž Downey přirozeně disponuje a z něhož do velké míry hláškující hrdina (minimálně v současném nastavení) těží.
Ostatně i sám Feige věří, že vše dopadlo, jak mělo. „Někdy to nejlepší, co se vám může stát, je, když nevyjde první volba, protože hlavně potřebujete, aby se podařila ta správná volba. No a v našem případě jí byl Robert. První film, který jsme jako studio natočili, se nakonec stal jedním z nejlépe hodnocených a nejvýdělečnějších filmů roku,“ dodal s úsměvem ke studentům Feige.

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Podívejte se na pořadí Marvel filmů.