Robert Downey jr. zavzpomínal na pobyt ve vězení a trapnou chvilku kvůli sprše

Robert Downey jr. zavzpomínal na pobyt ve vězení a trapnou chvilku kvůli sprše
Robert Downey Jr. na snímku z kalifornského nápravného zařízení, USA, 25. září 1999. | 20th Century Fox Television
Na přelomu 90. let a na počátku nového tisíciletí Downey bojoval se silnou drogovou závislostí. Byl opakovaně zatčený (což mu mimo jiné zajistilo vyhazov ze seriálu Ally McBealová), a dokonce se několikrát ocitl ve vězení. Po desetiletích se ke svému pobytu za mřížemi vyjádřil otevřeně a zavzpomínal na trapný okamžik, který se mu v tomto období života ve sprše.
Downey byl poprvé odsouzený k šestí měsícům ve vězení v okresu Los Angeles koncem roku 1997 a poté si v letech 1999 až 2000 odseděl téměř rok v kalifornském zařízení pro léčku závislých na narkotikách a ve státní věznici, ačkoli původně byl odsouzený na tři roky. Downey zavzpomínal na dobu strávenou ve vězení během svého vystoupení v pořadu Armchair Expert with Dax Shepard poté. Moderátor Shepard se ho totiž na toto období zeptal s tím, za jak dlouho mu došla vážnost celé situace.
Malibu, Kalifornie, 1997. Robert Downey Jr. je vzat do vazby poté, co mu soudce nařídil vězení.
Malibu, Kalifornie, 1997. Robert Downey Jr. je vzat do vazby poté, co mu soudce nařídil vězení. | John T. Barr/Getty Images
„Uvidím, jestli dokážu ty vzpomínky nějak dát spatra dohromady... Jsem u soudu, do vězení mě posílá rozzuřený soudce. V jednu chvíli řekl něco latinsky a já si myslel, že mě očaroval,“ začal Downey. Ačkoli herec neupřesnil, o kterém pobytu za mřížemi přesně mluvil, jeho pozdější komentáře naznačují, že šlo o druhé uvěznění následujícím zatčení kvůli chybějícímu povinnému testu na drogy. Stalo se to tři roky poté, co ho vzali do vazby za držení heroinu, kokainu a nenabité pistole ráže 357 Magnum, když se ve svém autě řítil po Sunset Boulevardu. O měsíc později se navíc vloupal do sousedova domu a usnul pod vlivem návykové látky v jedné z postelí.
„O dva týdny později jsem se ocitl na místě zvaném Delano, což je přijímací středisko, kde se rozhoduje o tom, kam půjdete. Pravděpodobně nejnebezpečnější místo, kde jsem kdy v životě byl, protože nikdo není nijak označený. Víte jen to, že je kriminálník prvního, druhého, třetího nebo čtvrtého stupně, protože ti tam končí. A ve vzduchu bylo cítit zlo. Je to jako když se dostanete do opravdu špatné čtvrti, kde na každém rohu číhá hrozba,“ popsal své pocity Downey.
Robert Downey Jr. na cestě do vězeňského autobusu po soudním jednání 5. srpna 1999 v Malibu v Kalifornii. Tento den byl propuštěn na kauci 15 000 dolarů.
Robert Downey Jr. na cestě do vězeňského autobusu po soudním jednání 5. srpna 1999 v Malibu v Kalifornii. Tento den byl propuštěn na kauci 15 000 dolarů. | James Peterson/Online USA
Herec přesto nikdy neměl pocit, že by mu v Delanu hrozilo skutečné nebezpečí. Zažil nicméně trapnou chvilku, která souvisela se sprchou: „Když jsem se jednou šel osprchovat, tak jsem byl trochu mimo a neuvědomil jsem si, že mám spodní prádlo obráceně. Vzpomínám si, že jsem vyvolal obrovský smích spoluvězňů. Ale v pohodě jsem to ustál a pak mě převezli jinam,“ uvedl Downey.
Dále herec řekl, že první příchod na vězeňský dvůr, na kterém měl strávit více než rok, byl opravdu silný. Trvalo dva týdny, než si na situaci ve vězení zvykl. Současně poznamenal, že jsou horší věci, které se mu mohly stát. A vzhledem k tomu, jak uvolněně o své zkušenosti vyprávěl, si z toho evidentně neodnesl traumatizující zážitek. Dnes už je Downey téměř 20 let bez drog a alkoholu, takže je prakticky jisté, že si tuhle zkušenost nezopakuje.
Downeyho auta snů
Downeyho auta snů | HBO Max
A pokud jde o tip, na co se s tímhle sympaťákem můžete podívat, nově najdete na HBO Max dokumentární pořad Downeyho auta snů, v nichž modernizuje svá klasická auta pro lepší budoucnost.