Největší dárek k Halloweenu. V adaptaci hororové videohry zavítáme do zábavního centra

Největší dárek k Halloweenu. V adaptaci hororové videohry zavítáme do zábavního centra
Five Nights at Freddy's | Peacock
Snímek produkuje komerčně suverénní studio Blumhouse, které umí za málo peněz vyprodukovat globálně úspěšné tituly jako M3GAN nebo Neviditelný. Pět nocí u Freddyho zřejmě nabídne podobně přístupný „rodinný“ horor jako v případě inteligentní panenky Megan, což nicméně neznamená, že nemůže jít o poctivou a atraktivní žánrovku.
Pět nocí u Freddyho
Pět nocí u Freddyho
68%
Videoherní série vytvořená Scottem Cawthonem ostatně od prvního vydání roku 2014 získala značnou popularitu a filmová verze byla ve stádiu vývoje od roku 2015. Režírovat měl tvůrce Sám doma a Harryho Pottera Chris Columbus, jenž však od projektu odstoupil. Minulý rok jej nahradila režisérka hororového westernu The Wind Emma Tammi, která rovněž napsala spolu se Scottem Cawthonem scénář. Ten měl coby vývojář celé franšízy rozhodující slovo nad příběhem a konečným sestřihem.
Pět nocí u Freddyho | Blumhouse Productions
Pět nocí u Freddyho pojednává o nezaměstnaném Mikeu Schmidtovi (Josh Hutcherson), jenž nastoupí jako noční hlídač v kdysi oblíbeném dětském centru Freddy Fazbear's Pizza. To už dávno ukončilo provoz, ale stále v něm přebývají robotické hračky v lidské velikosti, které prahnou po krvi a na svědomí mají zřejmě řadu zmizení dětí z osmdesátých let.
Film má na pohled veškeré ingredience, které ho v současné éře osmdesátkové nostalgie mohou učinit úspěšným. Zasazení do arkádových a animatronických kulis vyhoví dětem i rodičům a záporáci působí jako originální příspěvek do vyvražďovacích konceptů. Letmo sice připomenou vraždícího Medvídka Pú z nedávného tragicky přijatého slasheru Medvídek Pú: Krev a med, avšak působí znepokojivě a správně ikonicky. Blumhouse ostatně dokáže prodat diskutabilní pubertální náměty podnětným stylem, který napínavě i zábavně reflektuje současné technologie a jejich hrozby.
Známého Joshe Hutchersona (Hunger Games) doplní Elizabeth Lail ze seriálu Ty nebo Matthew Lillard ze série hraných a animovaných děl o Scooby-Dooovi. V případě úspěchu, který vzhledem k halloweenskému premiérovému oknu, popularitě látky a marketingové kreativitě Blumhouse lze očekávat, může dojít rovnou na filmovou sérii.