Top kina ČR: Avatar pod palbou rodinných filmů

Top kina ČR: Avatar pod palbou rodinných filmů
Přání k narozeninám | Bioscop
5. BABYLON (USA)
Margot Robbie, Tobey Maguire, Damien Chazelle, Samara Weaving, Olivia Wilde, Brad Pitt | Paramount Network
tržby milion 899 tisíc Kč / návštěvnost 10 139 diváků / 150 kin
Pátou příčku otevírá čtvrtý film talentovaného oscarového režiséra Damiena Chazelleho, který je v jeho dosavadní kinematografii finančně nejnákladnější (odhadovaný rozpočet činí 80 milionů dolarů) a pro publikum zřejmě nejnáročnější. Babylon je přes tři hodiny trvající opulentní pocta starému Hollywoodu, která v rámci amerických a světových kin komerčně propadla. Prozatím má na kontě pouhých 15 milionů dolarů. Premiérové statistiky Babylonu v rámci českých kin se v návaznosti na starší Chazelleho filmy příliš neliší; například divácky vděčnější La La Land (2016) vidělo o premiérovém víkendu jen 11 210 platících.

4. ZOUBKOVÁ VÍLA (Německo, Lucembursko)
Zoubková víla
tržby 2 miliony 679 tisíc Kč / návštěvnost 18 055 diváků / 172 kina
Na čtvrtém místě skončil koprodukční evropský animák, v němž zoubková víla uvízne na planetě Zemi, kde se spřátelí s osamocenou holčičkou a využije ji k tomu, aby se dostala zpátky do svého světa. Když pomineme úspěch Avatara, v posledních měsících zachraňují tržby a návštěvnost kin právě rodinné snímky (hrané či animované). Zoubková víla by se nějaké tři čtyři týdny v sálech udržet mohla.

3. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 5 milionů 209 tisíc Kč / návštěvnost 29 236 diváků / 79 kin
Nejnovější dobrodružství Kocoura v botách se u nás promítá déle než měsíc. Za tu dobu má komediální dobrodružství na kontě přes 200 tisíc platících a téměř 35 milionů korun v rámci tržeb. Z dlouhodobého pohledu a v rámci aktuálního žebříčku top 20 tržeb a návštěvnosti českých kin jde o druhý nejúspěšnější titul hned po Avatarovi.

2. PŘÁNÍ K NAROZENINÁM (Česká republika)
Přání k narozeninám
tržby 7 milionů 860 tisíc Kč / návštěvnost 47 589 diváků / 223 kina
Hvězdně obsazená bláznivá komedie Marty Ferencové skončila těsně pod vrcholem. Novinka, v níž parta (ne)dospělých lidí vyráží zachraňovat dvě zmizelé děti, je na tom podobně jako předloňský film Marty Ferencové Přání Ježíškovi (2021). Na ten o premiérovém víkendu vyrazilo 48 360 platících. Tedy žádná pecka, ale ani propadák.

1. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 14 milionů 431 tisíc Kč / návštěvnost 68 480 diváků / 119 kin
Šestý víkend se na čele žebříčku drží druhý Avatar režiséra, scenáristy a producenta Jamese Camerona. Oproti předchozímu víkendu snímek zaznamenal propad o 30 %. Rozdíl mezi ním a v pořadí druhým filmem žebříčku také není nikterak mimořádný. Zájem o The Way of Water zkrátka opadá, ale i tak tenhle spektákl na historickém žebříčku tržeb a návštěvnosti tuzemských kin po roce 1989 stoupá.
Aktuálně mu v něm patří druhé místo v rámci tržeb za 237 milionů 430 tisíc 504 koruny (před ním je pouze Bohemian Rhapsody s 266 miliony korunami). Důležitější je nicméně návštěvnost, a tam je druhý Avatar momentálně na jedenáctém místě za milion 170 tisíc 825 platících. V uplynulém týdnu předehnal Titanic a Jurský park.
Celosvětově Avatar: The Way of Water míří k metě 2 miliard dolarů v rámci tržeb (k tomu mu chybí necelých 28 milionů dolarů).
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo, Screen Rant

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.