Nejpalčivější otázku kinematografie zodpověděla věda. Jack na konci Titanicu prostě musel zemřít

Nejpalčivější otázku kinematografie zodpověděla věda. Jack na konci Titanicu prostě musel zemřít
James Cameron, Kate Winslet a Leonardo DiCaprio – Titanic | Paramount Network
Titanic v těchto dnech slaví 25 let od své premiéry a společně s Avatarem, Jihem proti Severu a Star Wars: Novou nadějí tvoří se započtením inflace čtveřici nejvýdělečnějších filmů všech dob. Katastrofický trhák Jamese Camerona posbíral 11 Oscarů a obsahuje spoustu scén, které ostatní filmaři s oblibou citují či parodují. Zvláštní pozornosti se přitom dostává nejemotivnějšímu momentu, kdy se Jack (Leonardo DiCaprio) po potopení lodi obětuje a na plovoucích dveřích nechá přežít Rose (Kate Winslet).
Jackův skon patří k těm nejsmutnějším v dějinách kinematografie. Ne nadarmo se cyničtí diváci a divačky chlubí, že „nebrečeli ani u Titaniku“. Vedle emocí ale daná scéna budí také pochybnosti, neboť mnoho lidí soustavně poukazuje na to, že na dveřích bylo evidentně dost místa pro oba.
Titanic
Titanic
Cameron momentálně promuje druhý díl Avatara s podtitulem The Way of Water, jehož podstatná část se znovu odehrává ve vodě, a hodlá s konečnou platností dokázat, že Jack zkrátka musel zemřít. „Uskutečnili jsme vědeckou studii, abychom tu věc jednou provždy uložili k ledu,“ řekl oscarový režisér pro Postmedia. „Proběhla forenzní analýza s expertem na hypotermii (podchlazení), jenž znovu sestavil raft z filmu. V únoru o tom natočí malý speciál,“ pokračoval Cameron.
„Oslovili jsme dva kaskadéry se shodnými tělesnými proporcemi jako Kate a Leo, dali jsme na ně senzory, uložili je do ledové vody a za použití různých metod jsme testovali, zda by mohli přežít. Vyšlo nám z toho, že v žádném případě nemohli ne oba. Pouze jeden z nich,“ zdůraznil tvůrce Terminátora a Vetřelců, podle něhož si Jackovu smrt žádalo i téma příběhu. „Musel zemřít. Jako Romeo a Julie. Je to film o lásce, sebeobětování a smrtelnosti. Láska se měří obětí,“ vysvětlil.
Titanic se v únoru dočká znovuuvedení v kinech na počest 25. výročí. V téže době pak vyjde tento vědecký speciál na National Geographic, s nímž Cameron dlouhodobě spolupracuje. „Možná za dalších 25 let to už nebudu muset řešit,“ uzavřel se smíchem režisér, jenž musí všemožné úvahy o Jackově smrti soustavně vyvracet.
Objevily se například názory, podle nichž se měla pod raft připevnit záchranná vesta, která by zlepšila jeho nosnost a rovnováhu. To Cameron roku 2017 pro Daily Beast zpochybnil s tím, že v oceánu o teplotě -2 stupně Celsia, jak tvrdí rozšířené studie, by nikoho nenapadlo sundat si vestu a několik minut s ní pod vodou manipulovat.
Kate Winslet, Leonardo DiCaprio
Titanic
Pochyby přesto vyjádřili i samotní herci a Kate Winslet se u Jimmyho Kimmela nechala roku 2016 slyšet, že by se na raft určitě vešli oba. Cameron pro Postmedia přiznal, že mohl učinit jiné umělecké volby, ale Jack zkrátka zemřít musel. A jelikož je režisér technický typ, nadcházející vědecké vysvětlení se dalo očekávat.
Jak na „nejkontroverznější“ blockbusterový moment historie pohlížíte vy?

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.