Oscarový Joaquin Phoenix jako Napoleon. Historický velkofilm od režiséra Gladiátora na prvních fotkách

Oscarový Joaquin Phoenix jako Napoleon. Historický velkofilm od režiséra Gladiátora na prvních fotkách
Joaquin Phoenix ve filmu Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
Velkofilm Ridleyho Scotta, který bude mapovat život francouzského vojevůdce Napoleona hlavně prostřednictvím jeho vztahu s Josefínou de Beauharnais (Vanessa Kirby), nesl pracovní název Kitbag. Nakonec ale zůstane u tradičnějšího titulu Napoleon, přičemž slavnou historickou figuru si zahraje Joaquin Phoenix. Sedmačtyřicetiletý herec získal před dvěma lety Oscara za ztvárnění Jokera ve stejnojmenném úspěšném snímku a dá se říci, že nynější spolupráce se Scottem bude jeho velkým návratem k drahým velkoprodukcím, jakým se od dob Gladiátora vyhýbal.
Pro třiaosmdesátiletého Ridleyho Scotta naopak půjde o další z řady ambiciózních a výpravných děl, která natáčí celou svou kariéru. Počínaje historickým dramatem Soupeři, zasazeným rovněž do napoleonské éry, se Scott etabloval jako tvůrce, jemuž není historie cizí. Naposledy se vydal až do středověku v loňském Posledním souboji a prokázal, že režisérské kvality neztrácí ani v pokročilém věku, a mezi mnoha recenzenty si vysloužil ocenění za jeden z nejlepších filmů loňského roku.
Nyní si ovšem ukusuje pořádné sousto a oživuje legendárního Napoleona. Slavný generál, jenž byl v letech 1804 až 1814 císařem a podmaňoval si většinu západní Evropy, je sice předmětem zájmu filmařů již od němé éry, ale na stříbrném plátně jsme jej v epickém životopisu neviděli dlouho. Naposledy se o to počátkem sedmdesátých let pokoušel Stanley Kubrick, jehož vyčerpávající výzkum ale k úspěšné realizaci nevedl. Kubrick jej nakonec zužitkoval pro některé dobové aspekty svého Barryho Lyndona.
Scott se tedy vydává v jeho šlépějích a produkci Napoleona dokázal na rozdíl od legendárního kolegy odstartovat. První klapka už padla v londýnském Greenwichi a můžeme si prohlédnout první fotky ze zákulisí včetně té, na níž je v dobovém kostýmu zachycený i samotný Phoenix.

Americký herec, jenž byl naposledy k vidění v komorním dramatu C'mon C'mon, měří 173 centimetrů a je tedy pouze o pět centimetrů vyšší než Napoleon. Ten je dnes svým nevysokým vzrůstem pověstný, ačkoli 168 centimetrů příliš nevybočovalo z tehdejšího výškového průměru. V roli Napoleonovy manželky a císařovny Josefíny se představí Vanessa Kirby (Střípky ženy), která nahradila původně obsazenou Jodie Comer z Posledního souboje. Scénář pak obstaral David Scarpa, jenž napsal už Scottův snímek Všechny prachy světa.

Premiéra Napoleona se očekává v průběhu roku 2024 a financovat i produkovat jej bude Apple Studios společně se Scottovou společností Scott Free. Podle všeho se ale nemusíme bát, že by snímek skončil rovnou na VOD. Scott je ostatně příznivem kinozážitku a takto epický projekt bude chtít uvést na velkém plátně. Mluví se o tom, že bychom mohli dostat hned šest masivních bitevních sekvencí, tudíž lze automaticky očekávat i štědrý rozpočet v minimální hodnotě 150 milionů dolarů, ne-li přes dvě stě (na přesná čísla si ale budeme muset počkat). Jak se vám líbí první fotografie? Věříte, že Ridley Scott naváže na Gladiátora a do kin uvede špičkovou historickou podívanou?