Demokracie, intriky a sex. „Tatíček“ Masaryk míří do filmu a přeje republice

Demokracie, intriky a sex. „Tatíček“ Masaryk míří do filmu a přeje republice
Hovory s TGM (Martin Huba) | BontonFilm
Hovory s TGM
Hovory s TGM | BontonFilm
Karla Čapka ztvární Jan Budař (Václav, Mistři), role Tomáše Garrigue Masaryka se ujme Martin Huba (Kawasakiho růže, Obsluhoval jsem anglického krále). Režisérem je Jakub Červenka (Malý Pán), scénář připravil Pavel Kosatík (České století), kameramanem snímku je Jan Malíř (Odcházení, Horem Pádem).
Je to film o dvou mimořádných mužích, je o tom, že emoce mohou být někdy silnější, než myšlenka, i u tak výjimečných lidí,“ říká režisér Jakub Červenka. „Filmem chceme připomenout základy, na nichž naše republika vznikla, a těmi jsou myšlenky demokracie, tolerance, pravdy a lásky.“
Hovory s TGM
Jan Malíř a Jakub Červenka | BontonFilm
Kniha Hovory s TGM vznikala během roku 1928 a vyšla k 10. výročí založení Československa. Filmové Hovory s TGM (2018) půjdou do kin u příležitosti 100. narozenin, které Česká republika letos slaví. Premiéra bude 18. října, v den oficiálního prohlášení nezávislosti Československého národa, tzv. Washingtonské deklarace. V letošním roce navíc uplyne 80 let od smrti Karla Čapka.
Pavel Kosatík vycházel při psaní scénáře ze samotné knihy, ale i z dosud nezveřejněných Masarykových dopisů. „Masaryk a Čapek jsou dost možná tím nejlepším, co jsme během sta let měli. Do jejich příběhu v přímém přenosu jsme chtěli vložit celý jejich život a dynamiku,“ dodává Kosatík k samotnému filmu.
Hovory s TGM
Martin Huba | BontonFilm
Samotnému natáčení předcházely rešerše dobových materiálů i důkladné herecké zkoušky. Představitel T. G. Masaryka Martin Huba si pro roli nechal narůst typické vousy. Točit se bude na přelomu dubna a května v Topolčiankách, dotáčky jsou pak v plánu v Praze.
Oficiální text distributora: Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Kniha, která vznikala celý rok a která má národu představit jeho prezidenta, je hotová. Karel Čapek vyhledá v zahradě zámku v Topolčiankách Masaryka. Chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí mladé Československé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné. Čapek sice spěchá, celou situaci nemůže ale nechat bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené debaty. Debaty o dcerách, o světě, o politice i politicích, o Češích, o lásce a o ženách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek a světonázorů odhaluje i schopnost vysoké politiky či dokonce intrik. Hovoří mimo jiné o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.