Detektiv Holmes a digitální králík se utkali s hollywoodským velikánem. Kdo si v kinech “vykoledoval” nejvíc?

Detektiv Holmes a digitální králík se utkali s hollywoodským velikánem. Kdo si v kinech “vykoledoval” nejvíc?
Sherlock Koumes | CinemArt
5. SHERLOCK KOUMES (země vzniku: Velká Británie, USA)
Sherlock Koumes
Druhý nejvyšší počet kin (130) a trpasličí hrdiny měl k dispozici dobrodružný rodinný animák, v němž se kromě ikonických postaviček s barevnými čepičkami objevil například sádrový Sherlock Holmes a jeho asistent Watson. Sherlock Koumes do kin přitáhl 11.356 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,546 milionu korun. Koprodukční animák tvůrce vyšel na 59 milionů dolarů a celosvětově utržil 27 mega (22 z USA a 5 ze zbytku světa). Nenápadný animák za nezanedbatelný "peníz"...

4. PACIFIC RIM: POVSTÁNÍ (USA)
Pacific Rim: Povstání
Druhý víkend a pouze čtvrtá příčka pro megaroboty v jejich druhém celovečeráku. Pacific Rim: Povstání stáhl počet kin na 58, počet diváků klesl oproti premiérovému víkendu o 56 procent. 18.992 platících v pokladnách nechalo 3 miliony korun. Celosvětově má snímek s rozpočtem 150 milionů dolarů na kontě 230 mega (z toho pouhých 45 ze severoamerických kin). Význam východních trhů a diváckých obcí je v případě Pacific Rimu víc než patrný.

3. TÁTOVA VOLHA (Česká republika)
Tátova volha
Čtvrtý víkend se mezi nejúspěšnějšími a nejnavštěvovanějšími tituly drží roadmovie Jiřího Vejdělka. Na přelomu března a dubna se Tátova volha promítala v 86 kinech, přišlo na ni 22.310 diváků a tržby za lístky činily 3,388 milionu korun. Statistiky za necelé čtyři týdny od nasazení jsou následující: 229.269 platících a 33,74 milionů korun. Tátova volha je z dlouhodobého hlediska čtvrtým nejúspěšnějším (a jediným tuzemským) titulem aktuálního žebříčku Top 20.

2. KRÁLÍČEK PETR (Velká Británie, Austrálie, USA)
Králíček Petr
Minule pozlobil Pacific Rim a tentokrát skončil za slovutným Stevenem Spielbergem a jeho videoherní novinkou. Řeč je o překvapení posledních dnů, hraně-animovaném Králíčkovi Petrovi. Snímek měl k dispozici 110 kin, přišlo na něj 48.151 diváků (jediný skokan v porovnání s premiérovým víkendem!) a tržby za vstupenky dělaly 6,668 milionu korun. Zafungovalo velikonoční téma a kvalitně natočený rodinný film, který si při rozpočtu 50 milionů dolarů z kin po celém světě odnesl přes 228 mega.

1. READY PLAYER ONE: HRA ZAČÍNÁ (USA)
Ready Player One: Hra začíná | Warner Bros.
Zcela dle očekávání se na pomyslnou zlatou příčku dostala novinka Stevena Spielberga, která je poctou videohrám a popkultuře předchozích dekád. Ready Player One měl v rámci tuzemské distribuce k dispozici 142 kin, do nichž na film vyrazilo 68.478 diváků. V pokladnách nechali 10,820 milionů korun. Celosvětově má Ready Player One při odhadovaném rozpočtu 175 milionů dolarů na kontě 181 mega (53 z USA). Více se o komerčním úspěchu Stevena Spielberga po deseti letech dočtete v článku kolegy Tomáše Chvály.
Eric Clapton
Eric Clapton | CinemArt
A jak si v tuzemských kinech vedly další čtvrteční premiérové tituly?Francouzská komedie Vezmeš si mě, kámo? (2017) skončila osmá s návštěvností 6.460 diváků a tržbami 1 milion korun. Kriminální thriller odkazující na nechvalně známý teroristický čin Operace Entebbe (2018) se dostal na jedenáctou příčku díky 3.926 platícím divákům, kteří za lístky utratili 632 tisíc korun. A konečně sedmnáctý skončil v rámci žebříčku Unie filmových distributorů dokumentární film Eric Clapton (2017), věnující se slavnému bluesovému kytaristovi. Na snímek přišlo do 52 kin 1.463 diváků, kteří v pokladnách nechali 171 tisíc korun.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.