Operace Entebbe

59%
Operace Entebbe

Politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu air france na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výšI 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)




Recenze: Operace Entebbe

Kinobox.cz
57%

Co se mi na filmu líbilo? Hudba. Kamera. Retro výprava. Zajímavý záměr ukázat únosce v trochu humánnějším světle, než je u těchto filmů a této kauzy zvykem. Což se může zdát jako velice kontroverzní rozhodnutí, ale v realitě nejméně jeden z únosců skutečně nechtěl zabíjet, a naopak dělal opakovaně humánní rozhodnutí, kdy nezabíjel "kdy měl", pomáhal rukojmím (v rámci možností) a řešil jejich zdravotní i mentální stav (ne sekerou).


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
5
Operace Entebbe byla zajímavá každým coulem,ale to se o tomto snímku říct nedá. José Padilha vůbec nedokázal tak zajímavé téma převést na plátna kin. Jakoby se bál ,že lepé vykreslí jednu stranu a bude za to odsuzován. Takto vznikl nezajímavý a nudný mišmaš,kterému chybí napětí a pořádná akce. Hodně se zde mluví a proto snímek působí jako nekonečný. Závěrečná akce je navíc tuctová a mizerně natočená. Herecky ok,ale to jsem od takových hvězdných jmen očekával. Velké zklamání.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
S Padilhou to jde nějak z kopce. Dost by mě zajímalo, co měly znamenat ty neustálé prostřihy na baletní soubor..Navíc se tady někdo snaží honit zase hodně zajíců. Chvíli politika u stolu, chvíli střih na zajatce v Ugandě a nikdy se nedočkáme nějaké fakt silné scény. Jediné plus za další lekci z dějepisu.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Když jsem poprvé o Operaci Entebbe slyšel, začal jsem se vlastně celkem těšit. Trailer mě bavil, v hlavních rolích jsou herci kteří sice nemají tolik čuch na filmy ale jsou kvalitní tedy Daniel Brühl a Rosamund Pike a začal jsem doufat, že dostanu další povedený film z ranku Arga či Kapitána Philipse. Operace Entebbe nakonec je fajn film ale nedosahuje kvalit Arga či Kapitána Philipse a především to nejde označit jinak než fajn. Režíroval José Padilha, tedy ten brazilský rodák který před 4 roky natočil dost dobrého Robocopa a před 3 roky pomohl k vzniku nejlepšího seriálu posledních let Narcos. A právě díky Narcos jsem si myslel, že Padilha tuhle látku utáhne. Přijde mi však, že Padilha jaksi nevěděl jaký film vlastně natočit. Nefunguje to jako akční thriller ani ne úplně jako politické drama. Začátek je vlastně ještě perfektní protože to jak z ničeho nic začne být v letadla ruch a vše se rozjede je perfektní. Jakmile však letadlo přistane v Entebbe film trošku až bolestivě zbrzdí. A do průměru to v podstatě dobojuje až závěrečná akční scéna která je prostříhaná společně s hudební scénou. To, že ale hned po konci filmu přibylo další baletní vystoupení jsem jaksi nepobral. Celkově mě vlastně celou dobu přišla ta zápletka s tanečně nadanou přítelkyní jednoho anonymního vojáka navíc ale ta závěrečná akční scéna mě donutila jí vzít v prospěch. Jestli však něco na Entebbe opravdu pochválit tak je to reflektování současnosti. I přesto, že Entebbe vysvětluje události které se stali v roce 1976 tedy už 42 let nazpátek dost funguje v současné napjaté situaci. Ten film by vlastně měli vidět všichni kteří se bojí jakékoliv situace kolem Islámského státu. A minimálně za to filmu palec nahoru!


Dodatečné informace

Původní název:
7 Days in Entebbe (více)
  • Velká Británie Operace Entebbe
  • Velká Británie 7 Days in Entebbe
  • Velká Británie Entebbe
Premiéra v ČR:
29. 3. 2018
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Velká Británie, USA
Přístupnost:
12+
Tržby:
9,2 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Operace Entebbe je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch