Jak dopadl souboj strašidelného klauna Pennywise s animovaným Hurvínkem?

Jak dopadl souboj strašidelného klauna Pennywise s animovaným Hurvínkem?
Bill Skarsgård | Warner Bros.
To
Bill Skarsgård | Warner Bros.
Pennywise je hravě předběhl a kinaři mohou pátrat v archivech, kdy naposledy (jestli vůbec?) tuzemských sálům vládl horor. To s přístupností od 15 let se promítalo ve 121 kinech, do nichž přišlo 59.971 diváků. V pokladnách nechali 8,53 milionů korun. Horory jsou vděčným žánrem. Například před dvěma roky se v kinech dařilo Jáklovu found footage Ghoul (29.650 diváků a 4,43 milionů korun), když se o premiérovém víkendu dostal hned za vedoucí hit Padesát odstínů šedi (2015). Ale aby jeden z hororů ovládl tuzemský žebříček, to se nestává.
Dodejme, že To není vůbec špatným filmem. I když v něm dojde na lekačky, vyznačuje se působivou retro atmosférou, soudržnou partou sedmi dětských hrdinů a velmi dobře zvládnutým řemeslem. Prvenství si jistě zaslouží. O obrovském komerčním úspěchu snímku v USA si přečtete zde.
Po strništi bos
Po strništi bos | Bioscop
Domů nás vrací hned druhý v pořadí, rodinný film syna a otce Svěrákových Po strništi bos. Čtvrtý víkend tenhle návrat do dětství Zdeňka Svěráka hrálo stále velmi velké množství kin - 102. Návštěvnost činila 21.726 diváků, tržby činily 3 miliony korun. Předchozímu filmu dua Svěrák+Svěrák Tři bratři (2014) se to nevyrovná. Muzikálová pohádka za celou dobu promítání utržila přes 70 milionů korun a přišlo na ni přes 600 tisíc diváků. Po strništi bos bude muset být v kinech hodně dlouho, aby na film přišlo minimálně půl milionu diváků. Momentálně má na kontě za 4 víkendy 335 tisíc diváků a 45 milionů korun.
Hurvínek a kouzelné muzeum
Na Po strništi bos lehce zaostává Hurvínek a kouzelné muzeum, ambiciózní animovaný projekt režiséra a producenta Martina Kotíka. K dispozici měl shodný počet 102 kin. 19.338 diváků přišlo na diametrálně odlišnou verzi s populárním Hurvínkem, Spejblem, Máničkou a Žerykem. Za vstupenky v pokladně nechali 2,68 milionů korun.
Film, jehož odhadovaný rozpočet se vyšplhal na obrovských 170 milionů korun, prozatím v českých kinech utržil 11,8 milionů korun. "Hurvínka" prozatím vidělo 85.687 diváků. Určitě se čekalo mnohem víc. Tvůrcům se nevyplatilo sahat na loutkovou klasiku, protože i některé děti si špitají: "Ten Žeryk je nějaký divný, Mánička má jiné vlasy."
Emoji ve filmu
Emoji ve filmu
Čtvrtý v pořadí, animák Emoji ve filmu (2017), dokládá nadvládu rodinných a dětských snímků. Na emotikonky se přišlo do 70 kin o pátém víkendu od premiéry podívat 8.353 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,1 milionu korun. Celkově má film na kontě solidních 146 tisíc diváků a 20 milionů korun. Při čtení slabých recenzí se jeden celkem diví. Snímek s rozpočtem 50 milionů dolarů má v rámci celosvětových tržeb na kontě prozatím 170 mega.
Červená
Soňa Červená | Aerofilms
Většina snímků žebříčku si oproti předchozímu víkendu pohoršila v řádu několika desítek procent. Z nově uváděných se do Top 20 dostaly už pouze 2 snímky: dokumentární Červená (2017), pocta operní zpěvačce Soně Červená, která v sobotu oslavila 92. narozeniny. Snímek skončil 14., promítal se v 31 kinech a přišlo na něj 1.276 diváků. Ti za lístky utratili 131 tisíc korun.
Ještě o stupínek výše, na 13. místě, skončila obnovená premiéra klasika Jamese Camerona Terminátor 2: Den zúčtování (1991). Do 61 kin na film přišlo 2.360 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 364 tisíc korun. Klasika prodává.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.