Saoirse Ronan má našlápnuto k nebývale úspěšné kariéře

Saoirse Ronan má našlápnuto k nebývale úspěšné kariéře
Pokání (2007)

Upoutávka na Lady Bird:

Saoirse Ronan
Saoirse Ronan ja neskutečně talentovaná herečka. Jak se to pozná? Ztvární velmi uvěřitelně jakoukoliv roli. A vy budete chtít vidět další (a další a další) snímek, aby vás emocionálně uhranula.
Pokání
Pokání (2007)
Dokázala to v pouhých 13 letech v oscarovém Pokání (2007) Joe Wrighta, za které si odnesla svou první nominaci na slavného plešouna. V případě Pokání šlo o naprosto srovnatelný výkon, který předvedla před několika dekádami Jodie Foster (byla ještě o rok mladší) po boku Roberta De Nira v kultovním Taxikáři (1976).
Saoirse pokračovala například v Pevném poutu (2009) Petera Jacksona nebo zajímavém akčním thrilleru coby zabijačka Hanna (2011). Kombinace zdánlivě nevinné dívky/ženy a dokonalého stroje na zabíjení byla odzbrojující.
Saoirse Ronan
Hanna (2011) | če
Saoirse si střihla roličku v Andersonově hvězdně obsazené grotesce Grandhotel Budapešť (2014) a další velkou roli ztvárnila v dramatu Brooklyn (2015). Postava irské imigrantky v New Yorku pro ni byla zásadní nejen v kariéře, ale i osobním životě. V té době 19 letá herečka se osamostatnila a začala vést život bez rodičů. O svých pocitech se pro InterviewMagazine svěřila oscarové herečce a režisérce Jodie Foster.
Saoirse Ronan
Brooklyn (2015)
"Půl roku před natáčením Brooklynu jsem se přestěhovala do Londýna. Stýskalo se mi. Bylo to jiné než jenom jet na nějakou dobu za prací mimo domov. Takže jsem byla ve svém, platila složenky, myla nádobí." Ten pocit nové zkušenosti Ronan jistě pomohl i pro filmovou roli cizinky ve velkém městě. Akademici její výkon ocenili nominací na Oscara.
Saoirse Ronan
Lady Bird (2017) | A24
Aktuálně annoncovaný snímek Lady Bird (režie Greta Gerwig) je - co se velikosti týče - spíše menším a nenápadnějším počinem. A i tady Saoirse strhává pozornost především na sebe - na postavu mladé ženy, která velmi citlivě a empaticky prožívá první krůčky směrem k dospělosti. Podobné angažmá výrazné herečky může být pro nízkorozpočtový snímek spásou, soustředí se k němu pozornost širšího publika. A co si budeme povídat, třeba z toho bude i nějaká ta další festivalová cena nebo dokonce nominace na sošku z nejuznávanějších.
Saoirse Ronan má kariéru před sebou (a to už stihla účinkovat v 25 filmech a seriálech). Ve výše zmíněném rozhovoru s Jodie Foster se mimo jiné svěřila, že by ráda zkusila i režii. Jenže má problém, když ji nikdo nevede. "Potřebuji následovat pravidla, jak v práci, tak soukromém životě. Potřebuji v té bezbřehé svobodě usměrnit. Je skvělé, když režisér, podobně jako třeba rodič, umí zajistit pocit bezpečí a lásky. Není nic lepšího než když na konci natáčecího dne řekne: odvedlas´ skvělou práci."
Saoirse Ronan
Marie, královna skotská
Další velkou výzvou je pro Saoirse ztvárnění skotské královny Marie Stuartovny v životopisu režisérky Josie Rourke Mary, Queen of Scots (2018). Jsem moc zvědav, jak si s postavou panovnice, které připadlo vladařské právo v necelém roce a došla tragického osudu, poradí.